Hello friends 

Shit, ser nu att klockan är snart 01.00 alltså borde jag ligga och sussa järnet nu! Jag har äntligen fått Lilja att somna efter hundra försök…typ. Hon somnade sent i eftermiddags och ja…då är det kört sen. Jag och några av de större barnen har kollat på film och nu är det tyst i huset. 

Tänkte att jag kunde slötitta på tv:n en stund men tv-mottagningen suger så det går ingen bra med det 🙁 

Dagarna går och året är så gott som slut. Vi brukar inte göra så himla mycket på nyårsafton, käka lite gott m.m. De flesta brukar sova innan tolvslaget och raketer har vi inte köpt på många år. Vi ser när grannskapet skjuter upp multum med pengar vilket räcker bra tycker jag 😉 

Igår körde jag Alice till våra gamla grannar/vänner i Torstuna. Är så glad över att kontakten med Jenny och Orvar har hållit sig stark trots avståndet ❤️

Även julen plockades bort igår 🙂 

Idag gjorde vi en liten utflykt och passade även på att handla imorgondagens mat m.m Barnen vill äta tacos och vi stora väljer att äta oxfilé som vanligt 😉 


Thor slappade i väntan på middagen Så nöjd med sina nya hörlurar 🙂

Älva gillar att fota med min mobil och brukar be om att få fota mig. Idag var det dags igen när jag satt på vardagsrumsgolvet. Det brukar bli mååånga foton och de flesta suddiga och så men kul har hon 😀Efter typ 20 foton ledsnade jag på att bara sitta rakt upp och ner och började härma våra tonåringarnas fotonDab 😀

Ser att det diskuteras fritidsintressen för barn här… Så jag skriver väl ett par rader om det 😉

Vi är inte en sportintresserad familj. Alls. Ytterst sällan vi har någon sorts sport på tv:n, byter kanal fort som attan för att slippa fotboll m.m. Ishockey kan vi se på typ när det är VM el OS och Finland – Sverige men det är nog vad vårt sportintresse sträcker sig till 😀 Jag kan se på friidrott men även det sker numera sällan. Kan ju hända att vårt ointresse har smittat sig på våra barn…vad vet jag, men deras intresse för olika sporter är ganska obefintligt. På leknivå kan de sparka boll eller dyl men mer än så har det aldrig sträckt sig till. Och jo, vi har med jämna mellanrum pratat om det och frågat barnen 😉 En del av barnen gick på skytte i 2 säsonger men ledsnade därefter. Dem trivs bättre med att träffa sina kompisar och leka 🙂 Visst, det finns annat än sport…men har inte hittat nåt ännu som intresserar barnen. Alice och ev Selina vill nu börja på dans vilket är jättekul men eftersom vi kommer att flytta senast till våren och har ännu inte en aning om vart så får de vänta tills vi vet vart vi ska bo sen. 

Det går ingen större nöd på barnen trots bristen på schemalagda intressen 😉 Det är inte direkt så att vi alla sitter hemma all ledig tid och sjunger kumbaya tillsammans 😀 Tonåringarna är ute och flaxar både här och där efter plugget och bara för att saker inte nämns i bloggen så betyder det inte att de inte sker 😉 

Ja, det blir mycket skjutsande fram och tillbaka till kompisar, hämta/lämna på bussen osv och det skulle inte göra någon större skillnad om de hade intressen att åka till. Jag tänker dock aldrig tvinga barnen till någonting dem tydligt visar att de inte har lust till. Vill den så löser man de praktiska bitarna och vill dem inte så är det ok det med 🙂 Det blir nog bra människor av dem oavsett. Deras sociala kompetens och ”lagspel” är det ingen fel på vilket har gång på gång på gång genom åren bekräftats av förskole-och skolpersonalen 😉 

Åsikterna kommer alltid att skiljas även i detta ämne och jag tror helt enkelt på att alla får göra som de anser passar bäst för just deras familj. Finns inget rätt eller fel. 

Nu tänker jag sova!

Kramar på er ❤️

  1. Och du är extremt oförskämd . Och feg som står som anonym. Stå för dina åsikter. Eller sluta att läsa här om du stör dig på saker.

   1. Irriterande med alla som påpekar att man inte får säga vad man tycker om det Mirka skriver. Ni som påpekar att man inte har med saken att göra… ni har väl inte heller med att göra vad folk skriver som reaktion på själva bloggen i så fall..?
    Själv gillar jag att alla har olika åsikter, annars blir det en ”död” blogg där folk sitter och fjäskar och stryker varandra medhårs. Trist i mina ögon.

    1. Det finns väl något mellanting? Måste det vara antingen en massa tjafs och negativa kommentarer eller fjäsk och att man stryker varandra medhårs? Kan man inte diskutera och få ha olika åsikt och ändå visa respekt och ha en trevlig ton? Ser inte alls något roligt alls i att bråka och kritisera varandra.

    2. Jag håller med dig … i viss mån. För min del anser jag det vara ett personligt påhopp när man börjar kritisera grammatiken hos en människa. Personliga påhopp hör inte hemma någonstans. Det gör en knappast till en större människa. Stör man sig på hur en människa skriver så är det bara att rösta med fötterna och sluta att läsa. Skitenkelt. Att driva en blogg men ja-sägare har jag svårt att tänka mig att någon bloggare vill men det är fan skillnad på åsikter och personlig kritik. Att man tycker olika berika bara en konversation. Jag lär mig ofantligt mycket av mina bloggläsare, som jag har den största respekt för men fuck att jag skulle ta personliga påhopp. Det är i n t e okej!

 1. Håller helt med. Vi har lite tvärt om. Vi är en mycket sportslig familj där både jag och min man kör ett pass per dag men våra pojkar har än så länge inte visat något intresse och vi har ingen som helst ambition att stressa på det.
  Gott nytt år till er!

 2. Du ska inte behöva förklara dig,tråkigt att folk inte bara kan lägga ner…Hopoas bi får en mysig kväll och ett riktigt Gott Nytt År

  1. Såklart ska det stå hoppas och ni (Bäst att förklara att jag råkat trycka på fel bokstav så inte ”svenskläraren ” här ovan retar upp sig på ord eller grammatik )!

 3. Är nästan som hos oss, 2 av grabbarna spelar innebandy för att de vill testa å se om det är roligt minsta dottern är med i nonstop som är barnkören i kyrkan på orten där vi bor, annars är resten totalt ointresserade av sport. Är skönt för dom att bara få vara när de är lediga på helger och lov och slippa fara på massa tävlingar hit å dit; få leka med kompisar eller bara ta dagen som den kommer, det är så mycket planering annars under veckorna . Kram och Gott Nytt År till dig & de dina

 4. Så tråkigt det har blivit på den här bloggen med alla negativa kommentarer. Det är tjat och kritik om allting vad än Mirka skriver. Jag gillar att läsa bloggen men tycker det är så tröttsamt med alla som ska lägga sig i allting. Vad har ni med att göra om Mirkas barn har några fritidsaktiviteter eller inte? På vilket sätt drabbar det er? Och vem säger att Mirka måste skriva perfekt svenska? Det blir stora diskussioner om en massa småsaker som ingen utomstående har ett dugg med att göra. Som Mirka själv säger, allt som händer nämns inte i bloggen.

 5. Bra Mirka! Väldigt bra och tydligt inlägg där du på ett fint vis sätter ner foten. Önskar hela familjen ett vackert och skönt nyår!Kram!

 6. Jag tänker så här: Ni har ju så många barn att de nästan själva bildar ett fotbollslag och en dansgrupp. Vill de spela boll eller dansa en stund så har de ju varandra att göra det tillsammans med. Och de kan göra det den tid det passar dem. Ni och de slipper alla dessa bokade tider för träningar och matcher osv. Det är väl superbra!? De rör ju på sig för fullt, spela roll om det står en ledare vid sidan om och gapar o skriker eller ej. Och regler och sånt lär de sig ändå och de lär sig lyssna på varandra och ta hänsyn oavsett om det är ett lag i en förening eller en syskonskara o kompisar. Ni ska inte behöva förklara er eller ha dåligt samvete för detta, vi ser ju på bilder att barnen rör på sig för fullt och att de inte är några överviktiga soffpotatisar. De som gnäller är nog bara avundsjuka på att ni slipper en massa skjutsande, jobba i kiosker, sälja bingolotter….

  1. Jag läser att du har dåliga erfarenheter av idrott och då i synnerhet av lagsport och gapande ledare,vad tråkigt att du fått den erfarenheten.För många är idrott ett intresse som man delar med andra och är det roligaste man vet.I många klubbar så är det så att kiosken är en möjlighet att hålla nere föreningens kostnader som man annars hade fått betala,det kan man välja att se som en möjlighet att få så många som möjligt att delta.Du vet ingen bredd ingen elit och jag gissar att även du gillar att se på fotboll eller skidor på tv.n
   Hoppas att alla barn som vill går möjlighet att prova så många idrotter eller andra fritidsintressen som möjligt.

 7. Kliar i mina fingrar! Jag vill också plocka bort julen, men familjen protesterar. På måndag försvinner den.
  Gott nytt år på er!

 8. Angående fritidsintressen…för det första så kan jag inte för mitt liv förstå varför man ens känner behovet av att ifrågasätta hur andra familjer väljer att göra. Att det har att göra med att man tycker att man är bättre själv, att ens eget sätt är det rätta…det förstår jag däremot mycket väl.
  Även förtäckt kritik lyser igenom…alltid.

  Har man huset fullt med barn så finns det alltid något att göra, att leka med. Säkert har de barnen inte samma behov som ensambarn eller barn med enstaka syskon, att delta i aktiviteter. Inte konstigt alls tycker jag.
  Mina tre barn som är vuxna nu har alla testat olika sporter och musikformer, men ingen fastnade nån längre tid. Varje gång var det på deras egna initiativ.
  Hade dom varit ”fattigare” som vuxna utan det ? Knappast

  Nej, Mirka och Peter känner sina barn bäst och jag är säker på att dom växer upp till fullständigt funktionella individer ändå.

  Gott nytt år önskar jag hela stora familjen

 9. Vad bra skrivet Mirka. Å vilket tålamod du har*%. Ja skulle tappat humöret o exploderat för längesen när det ska kommenteras så mycket negativt,elakheter,”barajaochalltjagörärrättheltperfekt” (och ja har vanligen väldigt långt tålamod) . Ibland eller rättare sagt rätt ofta verkar det kvitta precis vad du tycker,tänker,gör,känner. Det ska kritiseras hur du än tycker,tänker,gör o känner. ”Rätt” är tvärtemot vad du skriver. De som har som sin viktigaste uppgift att kritisera dig verkar inte ha tänkt på att du är en helt vanlig människa med känslor o faktiskt kan bli ledsen…. Får barnen lördagsgodis,chips,dricka/saft/oboy,glass,”snabbmat” eller baka nåt o sen fika på tillsammans med familjen (stolt få bjuda på det de själva bakat),ja då göder ni dom,en del är tjocka,ni gör inget annat än vräker i er onödigheter,bara socker o snabba kolhydrater…skulle de inte få lördagsgodis el va med o fika hur grymma skulle ni inte vara då,skulle ju va snudd på barnmisshandel. När ni dukar upp era fantastiska helgfrukostar med melon,paprika,gurka,ägg,fil o massa annat gott så kan det hända att nån ser ett glas oboy…då är genast frukosten fruktansvärt dålig,katastrofalt att du/ni ens kan servera det. Sitter nåt/några barn vid en dator eller med mobilen…ja då kommer snart barnen rulla fram. Är ni ute när det regnar så är det synd o elakt mot barnen,de kan ju bli kalla,blötta o sjuka. Kommer det för många bilder på rad då ni är inne,ja då ser ni inte till att barnen får frisk luft,cykla,springa,gunga mm. Att ni gillar att promenera i skogen,speciellt på hösten då ni plockar mycket svamp kan ju vara rent av farligt…ni kan kanske bli attackerad av en björn el så kanske ni råkar plocka nån giftig svamp som sen hamnar i grytan…ni riskerar ju varenda gång ni serverar svamp i maten att barnen blir förgiftade. Att inget av barnen sysslar med nån sport beror ju på att ni inte orkar passa massa träningstider o handla det som behövs just för den sporten,eller inte orkar/vill stå i kiosken,sälja lotter mm. Ni skjutsar också barnen alldeles för mycket,de kan ta bussen,cykla el gå istället…för det kan ju absolut inte vara som så att ni vill att barnen ska komma fram tryggt o säkert. Listan kan göras hur lång som helst på allt ni gör fel. ”Säger” det ännu en gång,du är helt otrolig på det sätt du bemöter/svarar på all kritik,allt gnällande. Ja tror inte era barn lider brist på nåt allra minst kärlek❤️,ja är också ganska säker på att de inte behöver lägga sig hungriga,att de läser sina läxor,duschar,får hela o rena kläder,aktiverar sig både ute o inne,att barnen får både den tid o uppmärksamhet de behöver. Fortsätt på det sätt ni gör att vara de allra bästa föräldrarna för era barn❤️. Ha en mysig nyårsafton o Gott Nytt år till dig o familjen⭐️ PS,ja har inte läst igenom texten,tänkte att ja låter nån av ordpoliserna som finns här rätta

  1. Toppenbra skrivet Jenny!! Exakt så är det. Tack!❤

   Mirka, ni gör exakt det ni vill göra och ni gör precis det som ni tycker är rätt för er familj! Jag hoppas ni orkar stå emot alla elaka och negativa mobbare! Det är precis det som vissa här inne är, mobbare.

   Kärlek till hela familjen❤

 10. Jenny! Tack! Själv orkar jag inte skriva en bok här inne för att förklara mig. (Det var inte nedvärderande att skriva bok) så du vet. Håller med dig till 100 %. Det inte alla verkar förstå och kunna se, är att det finns fler rätt än deras rätt. Vad jag tycker och tänker är väl rätt för mig, sen att andra tycker annat är ju rätt för dom, men att påstå att andras rätt är fel, är jäkligt fel och det Är fördömande. Det kan iofs vara fel det andra tycker och tänker, om man tvingar andra till det man själv vill då är det fel och inte rätt. Tvinga barn till saker som dom själva inte, vill är fel.
  Så, nu kan ni gorma på.

 11. För mig är det skillnad mellan att utöva sport och att titta på sport på tv. Inget konstigt att man inte gillar att kolla pp tv, inte alls samma sak som att utöva själv. Finns väl inget tvång att sporta. Mina barn har provat olika saker och fastnat för en del. Vi har gillat att gå på teater, bibblan, badhuset, 4H, åka skidor och skridskor, resa och annat som familj. Det har berikat vår vardag iaf. Superkul nr det blir lite äldre och man tillsammans kan utöva vissa aktivitet.

 12. Finns absolut inget elakt eller mobbning här,mot Mirka och hennes fam.
  Endast folk med olika uppfattningar och inga medhållare.
  Tycker det är dags att se skillnaderna snart.

  1. Haha, jag är vuxen och har aldrig vart i närheten av ett par skidor. Något jag är tacksam för. Fy, vad jag avskyr snö och kyla. Det bästa som fanns i grundskolan var när man i mellanstadiet fick välja bort skridskoåkning mot promenad plus simning.

  2. Varför är det viktigt att åka skidor i fjällen? Jag åkte aldrig till fjällen när jag var barn och har blivit vuxen ändå.

 13. Vi är i fjällen över jul o nyår med barn o barnbarn inget illa ment men önskar att att dina barn kan få vara med sin mormor och morfar mer än jag upplever att de är
  tror det är viktigt..

  1. superkul att du är i fjällen med dina barnbarn.. Men en väldigt onödig kommentar kan jag tycka… Det är inte alla som har den relationen idag till sina barnbarn.. Som Mirka skrev , egna fullbokade liv…& så ser vårat samhälle över lag ut.. Det är fullbokat stressigt göra karriär etc etc ..
   Och sååå fort ngn kliver utanför rutan så ska det hackas och malas..
   Pröva och kliv ut utanför rutan själv!!! Våga göra ngt sk annorlunda!!
   Och nej jag har inga intresserade mor/far föräldrar till mina barn..tyvärr..
   Och sen dethär med förenings liv… Absolut kul att sonen vill spela fotboll , men jag vill inte stå i ngn kiosk el sälja bingolotter/strumpor/kakor el använda min semester till att åka till Piteå på cup…..är jag en sämre förälder då?!?! är mängden aktiviteter måttstock bra el dålig förälder?!?! Nää Love peace understandig!!!

 14. Bra skrivet.
  Här har vi inte så mycket att göra även om vi skulle vilja.
  Det är typ skidåkning och ishockey o då lär man ha körklet då det är flera mil till träningarna,o jag har inget körkort.
  Det hade gällt även vid 2-3 barn så det har inte med antalet att göra,träningarna kommer ju lixom inte närmare för att man har mindre antal barn.
  Vet att min ena dotter hade velat dansa men det finns inget,samma med 2 andra döttrar hade velat åka åka skridskor ,så där som man dansar till men det finns inte heller.
  Sen ville en dansa balett men det finns inte heller.
  Ja ibland önskar man att vi bodde i större stad men då hade kanske inte barnen velat heller haha
  Kram

 15. Nu har jag inte läst bloggen på ett tag och har säkert missat en hel den. Min fråga är har eller ska ni separerat? Eller har ni beslutat att fortsätta leva tillsammans.

  Gott nytt år!

 16. God fortsättning ❤ Torstuna? Utanför Västerås? Hmm måste kolla hitta.se. Det finns säkert flera ‘torstunor’ Kram

 17. Varför har alla så brått att plocka bort julen, ?
  Men det är väl det som allt annat, upp till var och en förstås
  En annan sak, har du nå kontakt med Ilmrud. De är väl inte sjuka där? Samt att hennes blogg är skittrög komma in på
  God fortsättning till er
  Skönt förresten att ni inte gör som många andra som ska jaga livet ur både sig själv och ungar bara för ungarna ska vara med i alla aktiviteter som finns.

 18. Jag kan tycka att det är ännu viktigare med fritidsintressen när man har många syskon. Även eget rum. Att få krypa in till sitt och vara ifred. Det uppskattar barnen här iallafall.

 19. Jag är ungefär jämngammal med Mirka och minns att det började tjafsas om fritidsaktiviteter redan när vi var små. Innerligt trött på att alla måste göra lika för att det ska ”duga”. Har märkligt nog präglats av en kompis mammas åsikt då att jag inte var tillräckligt aktiv. När jag tänker efter sjöng jag i kör och spelade flera instrument. Men det räknades nog inte. Idrott provade jag flera men led av tristess.. Fastnade för jazzbalett och höll på med det i flera år. Den här gnälliga morsan har fått mig att se mig som att jag inte hade fritidsintressen alls. Förstår att det kan vara mysigt att dra iväg till fjällen. Men man blir garanterat inte en sämre människa för att man inte gör det. Sen är ju det fina, att när barnen blir större så väljer de ju själva! Det är lite att sparka in dörren att klaga på Norrströms ungar, de verkar väl mer aktiva än massor med andra barn i deras ålder???

 20. Gillar man att sporta så ska man göra det. Gillar man inte det så avstå. Finns massor av annat att göra.

  Ett av mina barn vill spela innebandy..den andra nej.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..