Första dagen och stopp 

Första inskolningsdagen gick jättebra. Nya förskolan är större än barnens gamla och Lilja och David ska gå på olika avdelningar vilket gör inskolningen lite knepigare för mig men det ska gå bra ändå :-) Vi växlar mellan avdelningarna och det får ta den tid det tar. 

Ni som tycker att Peter borde hjälpa till med inskolningen så är det inget som jag skulle någonsin begära då han behöver jobba och har också svårt att ta ledigt så här direkt efter semestern. Jag har alltid skött såna här praktiska saker och gör det även nu. Så inget gnäll på honom pga detta tack! 

Idag var vi på förskolan mellan 9-11.30. Lilja och David satte direkt igång och lekte och kollade runt allt som fanns på plats. De åt gott på lunchen och ville inte alls åka hem när jag sa att det var dags. 

De här magnet-sakerna tyckte Lilja om att bygga med. Någon som vet om det går att köpa såna någonstans?

Idag var vi bara på Davids avdelning. Imorgon och framåt är vi på förskolan hela dagar så då kommer vi att hoppa lite mellan avdelningarna. Vi får se vilket som blir bäst 😉 Jag är ovan vid heldagars inskolningar ….

David somnade direkt i bilen på vägen hem. 

Killarna kom hem på eftermiddagen och hade haft det toppen 🙂 

Och nu till någonting viktigt. 

Hittills sedan min senaste bloggflytt har alla kommentarer gått via en server som gjort att många helt olika läsare har fått samma ip-adress. Det gör att jag har tex inte kunnat blockera någon jobbig jävel vilket görs enklast med just deras ip-nr och kanske något stödord. Jag har inte brytt mig så mycket om den tekniska biten även fast det har blivit jäkligt bråkigt här bland kommentarerna. 

Jag har alltid haft svårt att rensa och sortera bland kommentarerna och 99,5 % av alla kommentarer släpps fram. Även när det varit rena elakheter mot mig. 

Jag gillar dock inte tonen som numera finns bland kommentarerna! Det har bara blivit värre det senaste halvåret och jag tycker att det är jättetråkigt 🙁 

Så nu har teknikern fixat mitt lilla problem med att se IP-nummer och det betyder att nu kan jag ha bättre kontroll. 

Rena påhopp och elakheter kommer att tas bort. 

Viktigt att veta i sammanhanget: 

Att ha olika/annorlunda åsikter är berikande och precis som det ska vara och de kommer självklart inte att tas bort så länge tonen i själva kommentaren är inom ramarna. 

Så håll god ton mot mig och varandra även om ni inte är ense eller om ni är av olika åsikter 🙂 

Jag kommer heller inte att släppa fram dåliga kommentarer om Peter här. Jag må ha vissa issues själv med exet och lät kanske min ilska och frustration gå för långt men vi lämnar just den biten utanför här fr o m nu okej. Vi försöker igen hitta en lösning som fungerar för läget just nu och får hoppas på att det blir bättre med tiden. 

Jag vill kunna nämna tex att barnen har haft pappatid i en positiv anda utan att det blir en negativ ton av det hela i kommentarerna. 

Så från och med nu får det bli positiva ändringar bland kommentarerna ok 😉 

Så, nu ska jag sova så huvudet orkar med en hel dag på förskolan imorgon…

Kram ❤

 1. Hoppas inskolningen fortsätter gå bra. Jag undrar bara…gör du så att båda barnen är med dig på resp avdelning? Kan du inte börja lämna ena barnen på sin avdelning och vara med det andra på sin avd korta stunder iallafall. Tänkte att det vore lättare för barnen att vänja sig med att vara själv på rätt avd. Kanske är eran plan redan så. När jag skolat in våra barnen har de fått vara själv korta stunder nästan direkt för att se att de klarar det och mamma kommer tillbaks. Förskolan rekommenderade det. Antar att du varit med om många inskolningen så du borde våga ställa krav på hur du tror det funkar bäst. Ser fram emot bättre ton här inne för alla skull din, P och framförallt de läskunniga barnen. Kram.

 2. DEt vore konstigt om du inte hade ”issues” när det gäller exet, det brukar liksom vara därför man skiljer sig 🙂 Däreomt är det bra för alla parter att inte låta dem ta över helt. Jag hoppas att ni kommer att kunna hantera skilsmässan och allt kring den så som ni planerade från början, som vänner. Det är ganska häftigt att du trots issues och allt annat ändå respekterar ditt ex och barnens pappa som du gör och tänker långsiktigt på allas bästa. Hatten av för det! Att som barn behöva läsa trista saker om den andra föräldern på den andra förälderns blogg/insta/etc måste vara hemskt. Barn är lojala mot sina föräldrar, de ska inte behöva välja sida. Det är mänskligt att bli arg och handla i stundens hetta, men ingen vinner på att kasta skit på någon annan. Det är starkt att du nu tar ställning emot det, och satsar på ett förhoppningsvis bra samarbete mellan dig och Peter. Ni fixar det 🙂 Lycka till!

 3. Fy fan vad BRA Mirka 😀 DIN BLOGG DINA ORD DINA VILLKOR <3 Jag tycker att du är så pass öppen och bjuder in oss så mycket i ert liv så vi kan bara vara tacksamma att få ta del av det 🙂 Är det långt att åka till förskola/skola för barnen? Kanonbra att de verkar trivas i alla fall och du verkar kunna lösa det mesta och skulle ändå gjort om du och P. bodde tillsammans som du skriver så jag hoppas det går ok även för dig 🙂

 4. Magneterna köps hos något av de företag vi i förskolan handlar från, lekolar eller Abaskol. Men jag tänker så här. Låt henne ha dem förskolan, ni har annat hemma. På det viset kompletterar förskolan å hemmet varandra. Ha en fortsatt rolig inskolning

    1. Oavset om mirka hade tänkt att ligga på soffan och glo på Netflix, sköta hushållet eller arbeta så har man rätt till barnomsorg 15 h / veckan. kanske mer där ni bor? Barnen mår gott av att skaffa lite kompisar osv

     1. Det är nog många som undrar. Jag har även ställt frågan till väninnan Carola som oxå går hemma. Tjänar man alltså så bra att man kan leva på att blogga, försörja en stor familj samt resa och inreda sitt hem? Det låter fantastiskt i så fall och jag märker att jag själv valt helt fel yrke. Man kanske skulle ta och bli bloggare

     2. Vad Mirka gör har hon ju svarat på vid flera tillfällen eftersom den frågan ältas om och om igen så verkar ni vara mer nyfikna på hennes inkomst mer än vad hon faktiskt gör? Och vad spelar det för roll vad hon gör och vad hon får? Det rör väl bara Mirka och skatteverket?

     3. Men jag är på riktigt nyfiken om man kan tjäna så bra att det räcker att ha en blogg som jobb. Är det klicken eller antal besökare man tjänar på? Vem är det som betalar om man inte har sin blogg på typ Amelia, vi föräldrar osv. Jag vet en ung tjej som flyttade till Spanien med sina barn och bodde där i värsta våningen med havsutsikt i flera år.Hennes jobb var att blogga. Så jag är verkligen nyfiken tjänar man så bra att man kan leva på det? Sedan hur mycket Mirka och andra tjänar frågar jag inte om så lugna ner dig.

     4. Jag har en fast inkomst för annonseringen som finns på min blogg + samarbeten. Jag blir inte superrik men klarar mig bra på det vilket är väldigt tacksamt för då behöver inte barnen ha långa dagar på förskolan/fritids och man behöver inte oroa sig för vab när de blir sjuka mm

     5. Det finns de som tjänar en ”vanlig månadslön” på sin blogg, de finns de som tjänar mindre på sin blogg, och de finns de som tjänar 100.000kr i månaden på sin blogg. Det är väl ändå fullt tillräckligt att klara sig på? Annars skulle de förmodligen inte bara ha bloggen som sitt arbete 🙂

  1. Jag tror jag vet vad man gör på dagarna när man inte har barnen hemma. Man tvättar, städar,lagar mat,bakar,handlar,går till tandläkaren,besikta bilen,klipper gräset,rensar ogräs, skottar snö vintertid osv. Det blir inte så mycket ledig tid att ligga på soffan och äta praliner.

 5. Åh vad mysigt med ny förskola ! Lite klurigt o få ihop det där med inskolningen men det ska lösa sig !! All heder åt dig med allt jobb du lägger ner på bloggen !!
  Ha en fin tisdag!

 6. All heder till dig som ryter ifrån och att inte P och eran separation ska ältas på bloggen. Han är barnens pappa och ska inte dras runt i en massa skit på en blogg.

  1. Det hoppas jag för i helvete att vi inte slipper för fan!
   Men det var väl själva faaaan! Ska man inte få svära på sin egen blogg?
   Det här börjar spåra rejält!
   Om man gjort något som var så ini helvete roligt eller helt jävla knas – ja då är det så jävla skönt att med emfas få svära till lite! För somliga av oss!
   Skutta iväg till en annan blogg om det inte passar dig, du är väl vuxen? Ta vuxna beslut- sluta HACKA!! Eller lär dig att acceptera att vi ”pratar olika”, vi uttrycker oss olika. Vi ÄR olika!!
   Det här är en blogg – ingen uppfostringsanstalt!
   Mirka får vara -skriva- uttrycka sig- se ut – fundera- hitta på grejer- inskola barn- sova- baka- och bo- skilja sig- precis så som HON vill. Passar det inte någon av oss här inne -om vi själva mår så dåligt över något Mirka gör eller skriver att vi inte kan hålla det inom oss.. ja då är det vår förbannade skyldighet att sluta läsa, eller åtminstone sluta kommentera på ett nedlåtande sätt för faaaan! Det är ju PRECIS just det Mirka har efterfrågat- har du inte läst?
   SLUTA bara! Lägg NER. Förinihelvete!!
   Har du inget snällt att säga, så håll för fan bara käften och SKRIV inte uppfostrande kommentarer till en mogen kvinna som är fullt kapabel att ta hand om sig själv OCH sina barn!
   Grrr… suck… GRRRRR

   1. Var inte det JÄVLIGT barnsligt? Hon har väl all rätt i världen att uttrycka sin åsikt om svordomar. Mirka skrev ju precis det, att det är okej med olika åsikter.

    Sen att folk har skrivit om Peter tror jag beror väldigt mycket på att du själv har gjort det Mirka. Folk har ju trott att du har velat ha råd och stöd angående det och att man ska stå på ”din sida” eftersom du skrivit på ett nedlåtande sätt om honom själv. Så du kan inte skylla allt på dom som kommenterar när du själv bjudit in till det. Men nu så vet man då och bra att du marker din gräns vad som är okej eller inte så alla vet nu. Inget mer om Peter alltså.

 7. Jag tror de heter magformers. De går att köpa i de flesta leksaksaffärer t.ex. toysrus och leklust. Men de är jättedyra, jag har köpt från aliexpress.com (=från Kina lång leveranstid men ingen frakt o billigt) finns även på wish men då lägger de på för frakten. Kram

 8. Låt henne bara ha de leksakerna på förskolan det kan göra att hon längtar dit och hon har kanske andra saker hemma som inte förskolan har.

 9. Bra rutet Mirka.
  Senaste tiden har största delen av kommentarerna handlat om att mer eller mindre slänga skit på Peter.
  Hoppas bara du inte rensar så det ska bli nån pluttinuttblogg där alla bara ska hålla med.
  Men att lämna honom utanför är det bästa om inte du själv väljer att skriva nåt
  Olika åsikter bör man ha men allt måste ju inte handla om honom.
  Du, om de tycker det är kul med vissa leksaker på förskolan första dagarna, låt det vara roligt just där och ha inte samma hemma för då är det snart inte roligt längre

 10. Lycka till med ”allt”. Visst kan man bli förbannad ibland men bäst att det avhandlas personerna emellan och inte offentligt. Hoppas att det löser sig till det bästa för er alla.

 11. Mycket bra skrivet Mirka gällande Peter och dig, det är tråkigt att en del skall svärta ner andras problem som dom inte har med att göra. Ni är båda mycket fina föräldrar och ni har underbara barn. Kram

 12. Jag beundrar dig Mirka, vilken kvinna du är! Hoppas inskolningen av barnen går bra idag också, vad roligt för dom att börja dagis och hitta nya kompisar Ha en fin dag❤️ Kram kram

 13. Lycka till med inskolningen- att slpittra sig intvå är inte alltid det lättaste…vi har kört heldagsinskolningar under flera år (9-14 tis-fre,kortare dag måndagen) och lite beroende på hur det går ber vi föräldrarna försöka gå i från en kort stund på ons-tors för att lämna helt på fredag….det som kan vara i ” värsta ” fall är att du får skola in tex David den här veckan och så Lija nästa ( vi vill ändå att förädrern ska finnas tillgänglig vecka två även om det är extremt sällan de ” behövs” då ) Sen kan man också tänk på,att det är som regel alltid lättare att ” skola över” ett barn som gått på,förskola tidigare än att skola in ett barn som ” bara” varit hemma..ett ” gamalt förskolebarn” har ju redan gått igenom det där med separationsfasen- det barnet vet hur skoj man har på dagen med sina kompisar och att mamma/ pappa ALLTID kommer och hämtar( på ” fel” tid innan de kommer alltid antingen för tidigt eller för sent )

  Sen vad det gäller magneterna: som flera redan sagt…de där magnetformarna är rejält dyra… Jag håller också med om att det kan vara bra att ha lite olika saker hemma och på förskolan,om hon fortsätter tycka att det är roligt med magneter kan du ju köpa geomag som är samma sak ungefär fast avpassat för äldre barn – står garanterat ” ej för barn under 3 år ” på dem eftersom de består av små magnetiska metall pinnar och metallkulor+ plast trianglar och kvadrater , vi har dem hos oss på äldrabarnsavd dvs för de barn som är ca4,5-6 år..det som är ” farligast” för små barn och anledningen till 3-års varningen är framförallt metallkulorna- de är inte nödvändiga utan man kan använda bara pinnarna om man vill eller har ett barn som gärna stoppar saker i munnen.

 14. Bra med kommentarerna! En självklarhet att behandla varandra med respekt tycker jag men det syns på många ställen i sociala medier att det tyvärr inte är så! Bra att du sätter ner foten!!!!

 15. Tycker absolut du ska blockera ta bort elaka kommentarer om din familj, dig eller Peter. Bloggen är ju din srbetsplats och hade du jobbat på tex ett kontor hade ingen chef tillåtit så mkt skitsnack. Du är för övrigt en super bra mamma

 16. Du har varit beundrandsvärt tolerant och svarat tålmodigt på frågor om ditten och datten. Bara man kan hålla diskussionen på vettig nivå så blir det ändå mer intressant och läsvärt än om det bara handlar om att berömma dig, även om du ju är en stark kvinna.
  Vad gäller leksaker tycker även jag som pedagog att låt barnen ha olika saker hemma och på förskolan, så kvarstår intresset.

 17. Kram till dig Mirka!
  Och kämpa på med barn, hem, hushåll och blogg; vi är många som gillar din blogg!
  ❤️❤️❤️

 18. Bra att du äntligen sätter ner foten,välbehövligt.
  Har med gott skratt läst de mest konstiga och enfaldiga kommenterar på och om det mesta du tagit upp på bloggen.
  Kommentarer man inte skulle drömma om att säga högt IRL, om man har alla ”indianerna i kanoten”.
  Trogen läsare av bloggen, beundrar hur du får ihop vardagen med allt,stort som smått.

  Tsemppiä Mirka,
  Anne Södertäljestä

 19. Säger det igen så himla gott att man är vuxen o tar sina egna beslut känns som att man känner dig för din statusar är mänskliga/vardagliga o med allt vad det innebär ”krångel,tjat,vad ska vi äta o vi vill åka bil på City Gross när man kanske inte kan göra så mycket mer än det dagen ”så låt dom åka ” vem skulle säga NEJ till det inte varje dag/timme hinner lekplats/studsamattor med mera Du är bara så bäst ..KRAM .,..

 20. Tycker kommentarerna är lika givande att läsa som inläggen men håller med om att det varit mycket bråk på sista tiden. Typ att vad du än gör så är det fel….irriterar mig också på när andra går in och svarar ”åt dig”. Hoppas i a f att inte bara snälla positiva kommentarer kommer fram, blir så fejkat då. Kul med åsikter men inte rena påhopp så klart! Bra att du lämnar ute Peter och kommentarer om honom. Ta allt privat med honom för barnens skull. Det verkar ju som att flera av barnen läser här.

 21. Jag har alltid undrat var näthatet finns/har funnits i den här bloggen
  Personligen kan jag bara se mer eller mindre konstiga påhopp
  mest på Mirkas följare..

  1. Cau, jag håller med dig! Helt klart att Mirka är extra utsatt av alla de bloggar jag besöker o det är så konstigt pga att Mirka verkar vara den snällaste o ödmjukast​ på alla plan. Men men nu slipper hon kanske dom mest hatiska framöver:)

 22. Hej! Tycker det är lite konstigt att många kommentarer handlar om att inte införskaffa leksaken för att ha olika hemma och på förskolan. Jag förstår argumentet och tycker det är vettigt, men Mirka kan ju också tänkt att det verkar kul och att det finns andra syskon som skulle gilla det.

  1. Det som skrivs om leksaker är helt korrekt,pedagogiskt
   Ett sätt att få barnen att ha något som är kul för att trivas på dagis,eller förskola.
   Finns det i hemmet också,tröttnar de som sagt. 🙂 -Martina

 23. Så söta de är när de är på inskolning❤️Hoppas allt blir bra nu när alla börjar nya skolor och vardagen rullar på.
  Tycker det är bra att du stoppat pajkastningen här på bloggen
  Ha en fortsatt fin sommar och höstFrån Caroline

 24. Jag bryr mig inte om vad Mirka tjänar och och om ni inte visste det så är det inte hemligt, det är en offentlig handling. Vad jag vill veta är vad mirka jobbar med när alla barn är på dagis? Lika dant vännen Carola som någon skrev. Vad gör ni om dagarna nu?

   1. Carola har ju inte ens så små barn längre att hon kan vara mammaledig. För även om man varit med fam Annolunda har man väl 365 dagar föräldradagar? Tror helt enkel en del är arbeta skygga . Själv skulle jag bli galen att gå hemma och dra hela dagarna.

    1. Man kan spara föräldradagar fram till att barnet är 8 år och jag vet att Carola har varit varsam med sina dagar och därav kunnat vara föräldraledig även nu de senaste åren 😉 Även om du aldrig skulle klara av att gå hemma och ” dra ” flera år så är det upp till varje förälder om de väljer att stanna hemma med sina barn eller lämna de på förskolan! Har inget med att vara arbetsskygg att göra

 25. Bra att du säger ifrån Mirka. Jag tror dessa kommentarer och spekulationer tog fart för att du skrev om Peter på bloggen vilket är tråkigt.

  När det gäller leksakerna i plast tycker jag att du och alla andra ska fundera en extra sväng innan ni köper från tex wish och liknande sidor. De är inte kontrollerade eller märkta som de enl svenska riktlinjer och det har rapporterats att de består av plast som är giftig.
  Det är inte värt att pruta på allt.

    1. Fast ärligt , underhåll 18 tusen, barnbidrag minst 18 tusen där med. Alltså 36tusen skattefritt. Och nej, barnen kostar inte den summan- jag har själv många barn ( egna och bonusbarn) .VIsst är der dyrare med många barn men de kan ärva både kläder och saker, de har inga dyra fritidsintressen….Då är det i princip maten , el, vatten som blir dyrare …
     Och nej, jag är inte avundsjuk , jag har så många barn jag vill ha, jag har ett jobb jag älskar. Men jag tycker systemet med flerbarnstillägg är orimligt.

     1. Allt beror väl på vad du prioriterat att göra med pengarna 😉 Våra barn ärver väldigt lite av varandra, vi har alltid prioriterat bra mat vilket ger ett stort matkonto. Boende på landet ger enorma bensinkostnader, försäkringar för 12 barn är inte heller så billigt osv osv.

     2. Herre jösses Vilka antagande Om vem som betalar o din ekonomi…blir ju helt matt ,undrar om dom räknar Kungafamiljens barnbidrag oxå

     3. Anna,,vad trist att du ser allt i pengar och inte glädjen med stor familj
      på vilket sätt drabbas du personligen,tycker du ska njuta av livet som är kort!

     4. Bra att du numera väljer vad som publiceras. Ska jag vara riktigt ärlig tror jag också att du får fundera en och två gånger innan du svarar på frågor som du får. Emellanåt har dina svar Mirka bidragit och bjudit in till att läsaren kommenterar eskalerar och växlar upp till exempel påstående om exempelvis Peter.

 26. Hej!
  När du var i London beställde du något från boxoffice? Har för mig du skrev om det. Ifall att var du nöjd isåfall? Kanske någon annan som vet?

  1. Ja, jag bokade biljetter till Harry Potter museum och madame Tussauds via boxoffice. Och även tågkorten 😉 Fungerade superbra och fick hem allt på några dagar

 27. Klart att man kan försörja sig på en blogg. Denna blogg ligger även i toppen. Men det är jobb bakom och mycket skit får dom ta i bloggvärlden. Att en del undrar vad Mirka gör under dagen tycker jag är lite konstigt. Det är nog mycket runt en sån stor familj som ska ordnas med…och kan nog vara skönt för henne att göra vissa saker utan att barnen är med handla tex.

 28. Det är faktiskt upp till alla som vill att skaffa 13 barn och starta en blogg om dom nu är så avundsjuk på Mirkas liv. För alla frågor kring ekonomi är bottnat i avundsjuka.

 29. Ärver inte dina barn mycket kläder? Det blir väl skit dyrt att köpa nya ytterkläder till alla barn vare år. Ja har ju sett att du skriver ibland att du tar fram kartonger för att ta fram höstkläderna. Jag har 2 barn och flickor bägge två de ärver kläder och även leksaker om de tycker de var roligt.

  1. De ärver mera upp till ca 5-6 års åldern sen minskar det markant. Det de ärver mest av är ytterkläder men som skolbarnen hos oss så har de olika smak och stilar och vill inte längre ha syskonens kläder ( tjejerna ). Killarna hinner slita slut på sina plagg och Victor, Oliver och Thor har i stort sett samma storlek och då kan de inte ärva av varann. David ärver väldigt lite då jag gav bort alla killkläder efter Thor och det är så stort spann mellan de två pojkar att jag sparar inget efter Thor till David 😉

 30. Jag har för mig att underhåll betalar den föräldern som inte är boende förälder om barnen bor ett vist antal dygn hos boende föräldern. Föräldrarna i dag kommer överens själva om underhåll och storlek. Om föräldrarna inte kan lösa det själva så hjälper försäkringskassan till med det. Om den föräldern som ska betal inte gör det så betalar försäkringskassan ut till förälderna som ska ha pengarna så hen får det den ska ha till barnen. Sen kräver dom pengarna av betalande förälder och i värsta fall så går det till kronan för indrivning och då kan det till och med bli utmätning på lönen så det är inte så att man kommer undan med att betala (tja om du slutar jobba och det inte finns några pengar att ta är det ju en annan femma ). MEN som sagt är föräldrarna överens så sköter dom det själv och sätter in eller ger pengar till den föräldern som har barna. Och hur M och P har löst det är deras ensak.

 31. Om ni nu klagar på att Mirka får barnbidrag, borde ni nog ändra syn och titta lite vidare. Kungen och hans barn får barnbidrag och en himla massa bidrag till både det ena och det andra och en sjuhelvetes mycket pengar till bröllop och fina kläder. Mirka och andra normala dödliga får då inga såna pengar. Sluta klaga nu please. Alla och då menar jag alla som har barn får barnbidrag vare sig du har 1 eller 101 barn oberoende om du tjänar 1 kr/månad eller 10000000000000000 kr/månad. Det finns dom som får ännu mer och nästan blir den nya adeln i vårt land av andra bidrag. Tolka det som ni vill. Det är upp till var och en. Jag menar en sak och om ni tror tycker annat är det er sak. PUNKT där.

 32. Undrar varför människor som Mirka inte känner eller som inte vet något om Mirka utom från bloggen vill sitta och diskutera hur mycket pengar hon får in i månaden? Bloggen är ju en familjeblogg, ingen ekonomisk rådgivning till Mirka!

 33. Ni som är så intresserade av hur Mirka få sin inkomst,om det går att leva på att blogga,om o hur mycket Peter betalar i underhåll,om o hur mycket staten betalar,om hon har bostadsbidrag,vad hon gör på dagarna när barnen är på förskolan/skolan mm mm. Å kan man möjligen få flera föräldrardar om man vart med i Familjen annorlunda,o vad kostar en skilsmässa…kan den möjligen kosta staten oerhörda summor mer om man har 13(16) barn,bloggar o varit med i familjen annorlunda än om man har 2-3 barn när man skiljer sig.. Å vad gör hon med all fritid som hon får medan de yngsta barnen är på förskolan några timmar,några dar i veckan mot vad de som ”jobbar” gör…vilken lyx hon har,så mycket tid till att göra precis vad hon vill. De som har så stort intresse för hur Mirkas ekonomi ser ut,frågar ni folk på stan hur de försörjer sig,frågar ni andra mammor/pappor på förskolan när ni kommer ditt med svetten rinnande,flåsandes med tungan nere vid knäna,utarbetade efter en hel dags arbete vad han/hon har för inkomst? Innan ni jäktar hem,efter att snabbt handlat dagens middag med övertrötta barn,lagat middag,käkat o gjort läxor o sen hiva ungarna i säng…. Så här går det minsann inte till hos oss skriker många på direkten…nä kanske inte,men många ”vet” ju hur bra o enkelt Mirka har det som ”bara” bloggar,går hemma o bara håvar in guldpengar att lägga i kistan. Å givetvis är hon arbetsskygg oxå. Hon kanske har en o annan ”barnflicka” o hushållerska gömd hemma nånstans. Men vilken tur det är att bara den som vill skaffa en stor familj,som älskar att ha en stor familj med gemenskap o kärlek behöver skaffa det. Vilken tur att vi väljer själva om vi vill testa att starta o driva en blogg. Många gånger låter en del förskräckta över hur Mirka ska klara att vara ensam med 13 barn (de flesta skriver 13,men bor alla 13 hemma) att det är omöjligt att klara det,att hon kommer braka samman. Nästa gång låter det som att hon lever ett oekonomiskt lyxliv,med mångmiljon vila med dyraste inredningen,dyra resor,märkeskläder,egen hushållerska o bara massa fritid o nöjen medan pengarna rullar in. meeen☝️,man ska noga tänka efter innan man skaffar många barn för då klarar man inte att laga riktigt näringsriktig mat o inte att för glömma,barnen i en stor familj får mycket mer hål i tänderna än andra så det är en gurkbit o vatten till lördagsgodis o andra speciella tillfällen som gäller,de får heller sällan frisk luft utan sitter mest instängda framför tvn…de får heller ingen hjälp med läxor mm o för att få sin mamma/pappas uppmärksamhet måste de skrika sig blåa. Men å andra sidan är det ”bara” att blogga några minuter då o då o vara med i familjen annorlunda så har man sen sin inkomst säkrad o kan handla vad man vill utan att behöva spara o titta på prislapparna varvat med att ligga i sin egna bubbelpool o bara vara medan barnen växer upp,går ur skolan o läser vidare för att skaffa sig sitt drömyrke om de vill det,el en storfamilj,el bo i ett torp i skogen o bli självförsörjande el vad de nu väljer att syssla med. Men en sak är säker,att Mirka o Peter som nu valt att skaffa många barn,älskar sina barn o gör det de tror är bäst för dom. Blir ju en o annan krona i skatt som kommer betalas in sen när alla dessa fina barn har växt upp o kommit så långt…inte fel va . Eller så kanske man inte behöver betala skatt på sin inkomst om man växt upp i en syskonskara fler än 8 barn…

  1. Vilket svammel, hade svårt att hänga med och förstå vad du menade då du hoppade från de ena till det andra. Men jag skall förklara för dig Jenny K.. skillnaden på de människor man möter på stan och Mirka är att Mirka har en blogg med ett öppet kommentarsfält. Så länge man har det kommer det komma frågor, alla möjliga! Vill man inte ha frågor får man stänga av kommentarsfältet men det har Mirka valt att inte göra…än! Så snälla Jenny tänk lite innan du sätter dig och skriver ner en hel roman.

   1. Men snälla Mia. Menar du på allvar att om man har en blogg med kommentarsfält så är det ok för alla läsare att skita i all hyfs och personers integritet? bara för att stilla sin egen nyfikenhet. Även om en person har valt att lägga ut sitt eller delar av sitt liv för allmän beskådan så betyder väl inte det att man avsäger sej all respekt från omvärlden eller sina bloggbesökare? Konstigt att samtliga här höll med Mirka om att det inte är ok att baktala Peter. Vilket jag håller med om. Men det är helt ok att fortfarande tracka Mirka med otroligt irrelevanta frågor.
    Gör det er gladare som medmänniskor om hon knappt har råd att leva än om hon skrattar hela vägen till banken?
    Alla har rätt till sin åsikt. Men med den rätten följer även skyldighet att förvalta den med respekt gentemot andra

  2. Jenny Det bästa jag läst på länge….ser hur några opponerar sig Om öppet kommentarsfält..skillnad på frågor o frågor en del frågor o kommentarer är ju riktigt skrämmande stor skillnad att fråga ”vilken ålder har David o Lilja ”eller betalar staten underhåll

   1. Anette! Tror faktist inte Mirka bara vill ha frågor om hur gamla barnen är, det skulle betyda att det är en trist intetsägande blogg och Mirka skulle inte ligga i bloggtoppen som någon sa att hon gör. Tror Mirka vill ha många läsare och diskussioner och frågor så länge tonen är bra och man inte kliver över gränsen. Sedan är det ju oxå upp till Mirka att svara eller ens lägga till kommentaren.

    1. Tycker det är rätt så många som redan klivit över gränsen om vad som är acceptabelt o som inte skrivs med respekt !

  3. Mitt tips till dig inför kommande romaner på någon annans blogg är att lära dig stavning och meningsuppbyggnad.
   Din text är i princip oläslig

 34. Jenny K, vet inte riktigt vad du vill med ditt inlägg 🙂 Mirka är precis som vi andra, att hon har 13 barn imponerar inte på mig, jag ser inte det som något märkvärdigt. För detta är något är hon valt att skaffa själv. Det hade varit mer imponerande om hon hade haft ett mån-fredag jobb eller ett med skiftande arbetstider och samtidigt klarat av allt som har med barn, hem och jobb att göra.

 35. Jag betalar mycket skatt och jag tycker det är bra att Mirka har många barn. Jag bidrar gärna lite ekonomiskt för att slippa allt jobb själv. Jag har nämligen inga barn alls och vill inte ha några heller! En katt är lagom mycket jobb och sällskap anser jag… Men det måste ju finnas unga vuxna när jag blir gammal som kan jobba, betala skatt och bemanna mitt äldreboende. Jag är säkert inte ensam som inte har barn så det jämnar nog ut sig! 🙂

 36. Det ja tog upp är bara några av de påstående och/el frågor som har kommit upp/ställts här på bloggen. När det gäller ekonomi (Hur mycket man har i lön,om/hur mycket man har i olika bidrag) ,så tror ja de flesta ”vet” (och även mängder av undersökningar har visat) att det är nåt som de flesta vanligen håller inom familjen och/el sina närmaste vänner. Många ”vet” att det minsann inte går att leva på en blogg,många ”vet” att storbarnsfamiljer endast lever på bidrag. Väldigt få går fram till nån i lekparken o frågar mamman/pappan om dennes ekonomi. Självklart är det frivilligt att driva en blogg o då välja om man vill ha ett öppet el stängt kommentarsfält..men ska man behöva stå ut med vilka frågor o påstående som helst. En hel del påhopp som har varit mot Mirka o hennes familj under åren skulle aldrig accepteras på ett mån-fre jobb. Bara för att man inte syns bakom en skärm så verkar det fritt fram att häva ur sig vad som helst.

 37. Anonym känner till någon som har ett mån-fredag jobb eller ett med skiftande arbetstider och samtidigt klarat av allt som har med barn, hem och jobb att göra?

 38. Förstår inte varför folk frågar om underhåll och barnbidrag. Det är väl hur enkelt att räkna ut själv. Barnbidrag (+flerbarnstillägg) för 8 barn är 15014 kr. Tabellen sträckte sig bara till 8 barn. Men eftersom barnbidrag + flerbarnstillägg är minst 2200 kr tillsammans vid så många barn är det alltså minst ytterligare 8800 kr för ytterligare 4 barn. Räknar nu för 12 barn. Kevin är ju myndig. Så barnbidrag och flerbarnstillägg för 12 barn är alltså minst 23814 kr (förmodligen mer eftersom jag inte kunde räkna ut exakt på dom 4 sista barnen). Underhåll för 12 barn är minst 18876 kr (1573 kr per barn är minimum). Så enbart barnbidrag och underhåll blir det alltså minst 42690 kr. Förmodligen mer. Och sen blogglönen utöver det och kanske andra inkomster? Har ingen aning om vad blogglönen kan vara. Vissa med en stor blogg tjänar 30000 andra 100000. Men det går nog ingen nöd på dom iallafall. Då vet ni som undrade.

   1. Svar nej. Försäkringskassan/vi/staten, betalar det som inte han klarar av att betala, det räknas ut hur mycket han anses kunna betala, dvs om det blivit tvist om det, man kan också göra upp i godo, makar emellan, tveksamt i detta fall, då det handlar om så många barn och P har ett vanligt kneg…

    1. Fk räknar ut hur mycket man kan betala i månaden per barn,resterande summa upp till 1573kr/per barn/månad går FK in med. Men den summa som FK går in med läggs också på skuld,så man kan få betala i många många år,efter det att man inte längre betalar för barnen till den förälder de är boende hos. Så varje krona av underhållsbidraget som FK gått in med emellan betalas tillbaka till staten av föräldern! Här pratar ja av egen erfarenhet,då min man hade tre barn sen innan. Ja har också en nära vän som har fyra barn. När han o hans fru skilde sig så bodde barnen kvar hos mamman. Kort tid efter blev han allvarligt sjuk o är än,därav sjunk hans inkomst drastiskt. FK räknade ut att han kunde betala 480kr per barn,det gånger fyra blir 1920kr i mån som han betalar in till FK. FK skjuter till resten o betalar ut 1573kr/mån per barn. Det belopp pappan i detta fallet,4372kr/mån som han inte kan betala läggs på skuld. Det gånger 12 blir 52464kr om året. Pappan kommer pga svår sjukdom inte kunna arbeta mer o då den minsta endast är 2 år så kommer han få betala in till FK i många många år framöver,även efter det att barnen vuxit upp. För att förtydliga så är detta om man blandar in FK o inte kommer fram till en summa gemensamt. Självklart ska man betala för sina barn även efter en ev skilsmässa men skriver detta då några det senaste kommenterat att det är staten,skattebetalare som betalar underhållet för barnen då Peter omöjligt skulle kunna betala ett underhåll på 1573 per mån o barn gånger 12 på sin lön. Men det föräldern inte kan betala kan man säga att staten lånar ut,och sen en tid tillbaka tar FK ut ränta,dels om man har en skuld till dom el om man som betalande förälder skulle betala in för sent.

     1. Det där har du nog missförstått J.
      Så här står det på fk.se
      ”När den förälder som inte bor med barnet bara kan betala lite kan barnet ha rätt till ett utfyllnadsbidrag. Det innebär att föräldern betalar ett belopp som vi har räknat fram direkt till den förälder som barnet bor tillsammans med. Resten av pengarna som barnet har rätt till betalas ut
      av Försäkringskassan. När barnet får utfyllnadsbidrag behöver den av er som betalar underhållsbidrag inte betala tillbaka något till Försäkringskassan.”

 39. Påhopp? Trackar? Läser vi ens samma blogg? Följer en massa bloggar och tycker den här är en av de trevligaste när det gäller kommentarsfältet. Visst kan man tycka att kommentarerna ibland går lite för långt men Mirka svarar alltid så vänligt så det tar udden av tjafset. Att man är nyfiken och ställer frågor är naturligt. Följer man nån i åratal vill man ju veta mer. Inget konstigt med det. Sen är det väl upp till bloggaren om hen vill svara. Hur länge tror ni en blogg överlever om kommentarerna bara består av medhåll och ”du är så fin/duktig/superwoman/what ever”? Läsarna tröttnar snabbt och det kommer alltid nya bloggar.

 40. Fast om jag fattat rätt(?) så betalas inget underhåll om man har delad vårdnad. Man kan ha delad vårdnad även om barnen mest bor hos en förälder.

  1. Det är tvärtom. Man betalar underhåll även om man har delad vårdnad. Underhåll har inget med vårdnad att göra. Det har enbart med boendet att göra. Om barn bor mest hos ena föräldern ska andra föräldern betala underhåll. Oavsett om båda har vårdnad.

  2. Det är när man har barnen 50/50 av tiden som ingen brukar betala underhåll (om inget annat eget avtal har gjotrts), det har ingenting med vårdnaden att göra.

  3. Min dotter har gemensamma vårdnad men boende hos sig och får underhåll för barnet. Med avdrag för umgängesdagarna

 41. Har läst kommentarer du fått. Måste säga att jag tror det är många kanoter som vällt omkull och många indianen som har drunknat. Herregud så mycket tokerier, säger en del om många bloggläsare.

 42. My man betalar inget underhåll när man man har barnen halva tiden var. Har du inte barnen boende hos dig så betalar du underhåll.

 43. Hej, för att gjuta lite olja på svallvågorna om vad mammor gör när barnen är ngr tim på dagis,skola osv. Jo, då plockar man morgonens tvätt,bäddar,kanske bäddar nytt i alla sängar, startar dagens tvättmaskiner,tar kaffe börjar ringa viktiga samtal; tandläkare,kompisars föräldrar om eftermiddags lek,helgövernattningar.Skriver matlistor,inventerar skafferi,kyl.Åker och handlar det som ev. fattas.Börjar alla hämtningar av barn…Hem; matförberedelser t.ex. skala el tvätta två potatisgrytor,hacka grönsaker,steka köttbullar,duka.Läxor….. Så är det att rodda en stor familj 24/7 el vad det heter.Så ligga i soffan o äta godis medans barnen är på förskola finns inte.Jag hade förmånen att vara kommunal dagmamma och hade fem själv.Kan säga att inte en minut går till spillo vare sig barnen är ngr timmar på dagis eller är hemma.Men– att icke har ngr timmar ensam hemma, med ”hemarbetet,” är förödande för man bränner sakta ut sig.Det upplevde jag som dagmamma,då jag brände ut mig så de tog hiskligt lång tid att hitta krafterna igen….Allt annat oxå//som att inom sig planera semestrar, planera årstidskläder,skor,bet. räkningar kolla extrapriser,kolla cyklar/ jaa,de tar på krafterna även om det är roligt!! Hemarbete sa man förr och ja- det är ett bra ord,det är ett verkligt jobb de…kram till Mirka o co. följt er sen säsong ett i fam.annorlunda.härliga ungar har ni :):):) Och så för att inte stigmatisera barnen i en stor fam. för att dom inte kan hänga med på cykelutflykter o lik. så blir summor enorma när cyklar,mobiler etc.behöver fyllas på .Även här kan man sällan låna,ärva för tre- fyra årskurser gör ofta gemensamma utflykter i skolan så det som verkar enkelt på pappret blir ofta mer komplicerat i vardagen.Jag tror de är svårt att förstå vad de innebär att rodda runt en vardag;);) Alla ska ju må väl också,kram.

  1. Nu har du nog missuppfattat lite här. Man får inte lämna barn på förskola för att bädda sängar, inventera kylskåp, tvätta, städa, handla osv. hemma. Man får enbart lämna barn på förskola för att jobba/plugga/söka jobb. Du får inte lämna på förskola för att göra hushållsarbete (!) Hushållsarbete hemma räknas inte som arbete som man får lämna på förskola för. Städa, tvätta, handla, laga mat osv. gör alla andra på fritiden. Har du trott att man får lämna på förskola och sen gå hemma och inventera kylskåpet?!!

   1. Jodå.
    Har du 15h barn eller vilken tid det nu må vara inom just den kommunen. Då kan du lämna o gå hem o göra precis va du vill

 44. Är nyfiken på vad du föredrar för ytterkläder till barnen som ska användas till förskolan. Skalkläder, skaloverall, regnkläder, galon…så många val =) Är det värt att satsa på de dyrare märkena eller kommer man långt med lite billigare. En ren djungel tycker jag, tänkte att du ändå måste testat en del. Din blogg ger mig styrka att fortsätta kämpa, tycker ni verkar vara en jättefin familj!

  1. Ja jag vet att frågan är ställd till Mirka 🙂 Men tänkte ändå smyga in min åsikt. Är du riktigt tät så köp de dyrare märkes kläderna. Men annars så går de ofta sönder på förskola/fritids/skola. och det kan det ju kännas lite surt om du har spenderat de sista slantarna på en svindyr overall. När du kanske hade kunnat få 2 – 3 st overaller till samma pris. Men mitt tips är barnloppisar 🙂 Där kan man oftast köpa dyra märkes kläder till ett otroligt lågt pris köper du en tex didrikson för ett par hundra så är det inte hela världen om den går sönder och du får ändå kvalitén

 45. Min minsta tjej börjar inskolning på ny förskola nu på måndag och det känns pirrigt (för mig). Härligt att Lilja och Davids inskolning verkar gå bra även om det blir skuttande mellan två avdelningar.

 46. Linna L. Jag förstår mycket bra vad jag läser. Vad jag inte förstår är allt dravel som skrivs. Inte en enda människa har att göra med Mirkas liv och leverne. Mycket undran om hennes ekonomisk situation, vad hon gör och inte gör. Har inte folk ett eget liv att ta hand om. Själv känner jag inte Mirka ett endaste skvatt och bryr mig inte ett dugg om hennes liv. Jag brukar ögna igenom bloggar för recept och bra tips. Har bakat en hel del av Mirkas recept på både pajer och matbröd. Men som sagt, man baxnar om börjar läsa hur mycket bekymmer och undran som finns om för folk en okänd människa. Konstig värld vi lever i.

  1. Om ”inte en enda människa har att göra med Mirkas liv och leverne” varför ska hon då ha en blogg?
   Mirka bestämmer själv vad hon vill skriva om och folk följer hennes liv och kommenterar.
   Precis som en blogg ska vara.

 47. Läs gärna bloggar, men sitta för fan inte och räkna på hur mycket Mirka ev. får i barnbidrag o underhåll. Barnbidrag får alla, både i slott och koja, jag tycker inte man har något eget liv när energi läggs på att sitta och räkna på sådant. Vem har att göra med en främmande människas ekonomi. Tycker bara att det finns väldigt mycket konstigt att läsa bland kommentarerna.

 48. Blogg är väl lite som en dagbok tänker jag MEN med den skillnaden att den SKA läsas av andra, man tjänar pengar på den, ju fler som följer desto bättre! Skillnaden blir ju också att man inte kan skriva allt man vill utan måste utelämna vissa för privata saker. Tycker att Mirka klarar det ganska bra överlag, det är ju när man märker hennes irritation ibland över P som kommentarerna kommer oftast( negativa). Har man en blogg som inkomstkälla får man nog stå ut med att folk har åsikter och synpunkter annars får man börja skriva dagbok med lås!

 49. Mirka, förtydliga om ovanstående kommentarer respekterar god ton mot varandra? Verkar som schagongen fortsätter även om samtalet flyttats från Peter till din ekonomi… SUCK!!! Gör du verkstad av det du säger?

 50. Självklart så är Mirka beroende av att vi läser och kommentarer bloggen men man kan ju ändå ha en trevlig ton i det man skriver. Mirka ska inte behöva acceptera påhopp, kritik och en massa annat skit.

 51. Egna åsikter är det samma sak som att vara elak? Skulle vi säga samma sak till människor i verkliga livet som vi gör på nätet? Varför är det mer okej att vara elak när man sitter bakom en dataskärm än när man ses öga mot öga? Varför ska vi läsare egentligen tycka en massa om Mirka och hennes liv? Så tröttsamt med alla som hävdar att man måste få tycka som man vill och därmed är det tydligen okej att säga vad som helst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..