Första äppelpajen

Dagarna går snabbt nu mot slutet av sommarlovet vilket är lite stressande. En sista vecka kvar till skolstart. 7 av 10 börjar dessutom i nya skolor och börjar bli lite nervösa inför det. 

Det har varit en skitsommar med skitväder. Inte så mycket regn men inte så mycket värme heller. Jag har dåligt samvete för att jag inte kunnat ge barnen ett bättre sommarlov, jag hade så gärna velat göra lite mera med barnen 🙁 Jag vet att jag har gjort det bästa jag kunnat efter de förutsättningar jag haft men det svider lite ändå 🙁 Jag har en down-period och känner mig ensam och otillräcklig. Jag vill mera än vad jag kan åstadkomma just nu. Jag saknar folk kring mig, känner mig …. bortglömd av vissa. Men det går över. Jag låter mig ha mina sämre stunder för att sen komma igen med nya krafter.  De viktigaste personerna i mitt liv har jag nära mig och deras kärlek ger mig energi ❤ Det är vi mot världen. 

Fråga mig inte vad vi gjort för det är egentligen inte så värst mycket 😀 Det vanliga som att ta hand om hushållet, vara ute med de små och avstyra syskonbråk. I perioder är syskonen som katter och hundar och just nu är det hela tiden några som är i luven på varandra. 

Igår bestämde Nellie att vi skulle baka äppelpaj! Hon gick ut och plockade knappt färdiga äpplen och fick sedan en hjälpande hand av Alice. Första äppelpajen med egna äpplen

Knäckig äppelpaj som var jättegod 🙂 Orkade inte leta efter mina vanliga recept utan googlade fram detta recept. Som sagt var-jättegod   🙂

Igår ville barnen ha tacos vilket inte är någon favoriträtt för min del. 

Så jag åt en egen variant 😉

Lilja ❤

Det ni förresten att jag har klippt hennes hår 😉 Skulle bara klippa luggen på henne men Lilja gillar att frisera sig själv och hade kortare partier lite här och där så jag jämnade ut det lite 🙂

Lilja gillar också snapchat-filter och vi tog massa såna bilder igår 

Nu ska jag sova!

Kram ❤

 1. Det är iaf mycket bättre att känna sig ensam och otillräcklig när man verkligen är det än att känna det när man är två. Ha en bra dag

 2. Du är inte ensam om att dåligt samvete,det har vi nog lite till mans.Här ska det oxå bakas i tid o otid..åååå det enda jag känner är att jaha,städa köket i en timme efteråt Bättre att vara ensam i ensamhet än i tvåsamhet ‍‍

 3. Kram till dig! <3 Känner igen det där att man kan känna sig bortglömd av vissa… Tror det hör lite till denna tid i livet, när man är 40+ att man börjar se vilka som är ens verkliga vänner, vem som verkligen bryr sig. Gäller släkten också, bara för att man är släkt behöver man inte alls vara varandra nära, tyvärr :(. Men jag har tänkt att så länge man har några bra personer i ens liv och ens barn så räcker det! Det gäller att njuta av det lilla i livet. Och det kommer nya somrar och man kan även göra en massa kul när det blir vinter!! Huvudsaken att man finns där för sina barn.

 4. Gjort mer med barnen? Du har varit med dem hela sommaren. Jag tror det räcker. Du är en fin mamma och barn gillar ofta att bara få vara lediga och ta det lite lugnt utan massa tider. Så ha inte dåligt samvete. Du är bäst som du är.
  Kram

 5. Är så emot att även sommar och semester ska vara någon slags prestation. Har man inte rest, räknas det inte. Tänk om man vill maratontitta på TV-serier, läsa böcker, sortera sina saker, prova nya tårtrecept, rensa ogräs… När ska man hinna/ få göra det?

  1. Kunde inte ha sagt det bättre själv! Jag är så tacksam över min förmåga att koppla av hemma med småpyssel och en och annan dagsutflykt.

  2. Så sant Katta! Allt ska alltid vara så hetsigt och planerat. Visst är sånt kul, som att åka på solsemester osv men även skönt att bara vara hemma ❤️.

 6. Ditt inlägg var väldigt igenkännande hos mig. Kanske typiskt kvinnosyn med tanke på vad dom andra innan mig kommenterat.
  Sitter själv i en skilsmässa proces och undrar hur många som kommer vända mig ryggen och vilka finns kvar.
  Stundvis känner jag mig fruktansvärt ensam och jag lever ännu i en tvåsamhet som snart blir en ensamhet. Barnen vet ännu inget och det känns tungt.

  Är glad att du stundvis skriver på din blogg att livet är inte alltid ”guld och gröna skogar”. Vardagen kan vara underbar och ibland jobbig. Alla tampas med sitt men många vågar inte berätta hur dem igentligen mår.
  TACK för att du vågar dela med dig!
  Hoppas du snart är ur din down period som jag med många säkert känner igen oss i.
  Kram

 7. Jag förstår hur du känner. Är föräldraledig, mannen jobbar mycket och endast några få vänner. Denna sommaren har varit lite deppig. Många tankar i huvet. Ensam och otillräcklig. Ska försöka ta nya tag nu. Försök att inte oroa dig för barnen. Jag tror inte de far illa, tvärtom jag tror de är glada över att du har tillbringat mycket tid med dem även om ni inte gjort något ”särskilt” jag brukar själv försöka peppa mig med den tanken. Kämpa på! ❤

 8. Hej,

  Jag tänker att dina barn blir bra rustade för livet – det är ups-and downs, skitår blandade med fantastiska år. De har ju en fantastisk gåva i att ha varandra och dig – det rustar de bra för livet att förstå det sociala och vikten av att hålla ihop 🙂

 9. Jag blev helt själv när jag separerade
  Visserligen en ny man men inga vänner och många i släkten vände mej ryggen och har inte vänt sej om ännu…så jag är oxå väldigt ensam egentligen,,förutom världens bästa man
  En sån människa alla borde få bli gammal med..

 10. Jag tänker att alla dagar man spenderar tillsammans är de som räknas när man tänker tillbaka. I stunden känner man sig otillräcklig och stressad men det är livet.
  Jag tror att mina bästa sommarminnen är de kojor jag byggde med min pappa, en glass under äppelträdet eller att cykla till en liten sjö i närheten. Det är det som stannar kvar ❤️
  I övrigt känner jag precis som du, men ingen kan säga att du inte är med dina barn och skapar fina minnen.
  Kram

 11. Läser din blogg regelbundet o tycker du verkar vara en super mamma. Tror att du inte har någon orsak att ha dåligt samvete…du finns ju där för dem 24h i dygnet.
  Hälsningar från Finland!

 12. Läser din blogg regelbundet och tycker att du är en super mamma som har hjärtat på rätt ställe. Du behöver inte ha dålig samvete..du finns ju där för dem 24h i dygnet och det innebär trygghet o tryddhet är ju bland det viktigaste som ett barn behöver.
  Hälsningar från Finland!

 13. Först och främst är det alltid fel personer som har dåligt samvete.Ha inte det Mirka!Med blogg och internetvärld så ser det ut som om många ”gör” mycket. Och det kanske de gör. Men vem säger att ungarna är lyckligare, för att de flänger jorden runt?Tror inte det är det som barnen minns av sin barndom sedan. Det är de små stunderna i nuet som de kommer att komma ihåg.Att sörja en skilsmässa måste man få göra.Både barnen och du har tillsammans en downperiod den här sommaren men så är livet – upp och ner.Som regnet och solen.Inget man styr över.Som någon skrev – det är runt 40 man fattar att det inte är kvantiteten vänner utan kvalitén som betyder något.Det finns gott om tidstjuvar och jag-personer som dessutom slukar mycket energi, särskilt när man själv är trött och nere.Man orkar liksom inte.Men du kommer igen.Dessutom har du flyttat nyligen med massor av barn! Rodda DET ni! Du skulle bannemej ha medalj – kvinna! Gå igenom allt som samlats, röja en massa minnen och grejer och pinaler, Få det att funka och nu kommer nästa fas i flytten – ny skola för många.Kommer att ta lite ytterligare tid innan både du och barnen landar, så ha tålamod med det! Ni har varandra iallafall.En vän till mig (50+)miste nyligen sitt enda barn och därmed också framtida barnbarn och när allt är som jävligast blir nya hunden sjuk och måste avlivas, så jag tänker hela tiden på henne. Orkar hon – så orkar jag!

  1. Mist sitt enda barn? Jag tappade andan när jag läste de o hela magen knöt sig. Går inte att ens föreställa mig den sorgen. Stackars henne. Nu behöver hon dig länge länge framöver. Livet är oförutsett.

   1. Tänkt på en annan sak: varför är det så lätt generellt att stötta i sorgliga tider? Vi tjejer måste bli bättre på att credda varandra och peppa när det går bra och vi är lyckliga. Det är minst lika viktigt.
    Lägga avundsjuka och kommentarer åt sidan….allra helst när det gäller bloggerskornas barn och deras utseende….

 14. Livet är så. Upp, ner och väldigt rakt. Barn är egentligen inte i behov att att hela tiden göra saker utan det kan vara skönt för dom med att bara vara. Såg i förra inlägget att en annan L har dykt upp med en massa svordomar så jag får väl börja kalla mig L och nått mer typ eller skriva i kommentaren att jag är L utan svordomar…….. Äh, strunt samma. Du gör det bra tycker jag. Hoppas bara att (ska inte nämna några namn) host! och du får det att funka bättre när tiden får gå lite. Kan vara skönt att göra saker ihop även om man inte är ihop. Bättre ett normalt liv med sanna få vänner än ett ytligt liv med låtsaskompisar. Så känner jag. Hit me nu!!!!!

 15. Men ” käre barn ” du ger dina barn ” tak över huve ” mat/ kläder och TRYGGHET . Allt ett barn behöver. ( Många ungar får inte allt detta. )
  Uppbrottet är värst nu kan det bara bli bättre. Bry dig inte om vad folk tycker/ tänker. Människor är som spårvagnar ” de kommer och går”.

 16. Vet du, jag planerade värsta dagarna för mina ex bonusbarn när jag fick låna dem några dagar! En natt på hotell, bio, McDonalds, aquaria, kondis, leksaksaffären. Ville maxa! Vet du vad dem tyckte var roligast? Åka tunnelbana o när jag poppade popcorn o vi läste saga… ibland är det bara det lilla som behövs för att det ska bli mysigt!

 17. Kommer ihåg om att du skrev att du ville hitta något arbete för det vuxna sociala biten, hoppas verkligen att du kan förverkliga det snart för man mår verkligen bäst i en kombination av vuxenrelationerna där och livet hemma med barnen, jag talar ur egen erfarenhet. Räcker ju med deltid ibörjan så får man känna sig fram om vad som fungerar bäst. Allt gott till er alla.

  1. Jag tror också på fullaste allvar att du skulle må bättre av att ha ett jobb utanför hemmet. Man behöver komma från väggarna, prata med andra vuxna, fika och luncha ifred.. Då är det skönt att komma hem sen när man får längta lite. Själv är jag så glad att sommaren och semestern är över, blir tokig på att gå här hemma när alla är lediga. OBS! Då har jag tonårsbarn men det är bara ett enda pass upp hela dagarna. Nej du Mirka försök att få något jobb utanför hemmets fyra väggar,

 18. Du är grym i mina ögon, som fixar alla barnen och hus på egen hand Som förälder tror jag att man alltid kommer känna sig otillräcklig för sina barn oavsett hur mycket man gör för dem, så klandra inte dig själv för att ni inte gjort ”så mycket roligt” och ”bara varit hemma” i sommar utan försök se att ljusglimtarna i att du får allt att gå runt helt själv!!!! Jag vet att det är lätt att säga dessa saker men du är verkligen GRYM!!!!!
  Massa styrkekramar

 19. Ni har ju varit både på Liseberg och på Gröna Lund och ni sov ju även på hotell på Göteborg. Det är verkligen inte alla barn som kommer både till Liseberg och Gröna Lund. Det är väl verkligen att ni har gjort något? Sen går ni ju på bio, går ut och fikar osv. Jag tycker ni gör mycket. Sen gör ni ju mycket roligt hemma, badar, bakar, träffar vänner, leker ute osv. Tror säkerligen dom är mer än nöjda!!

  1. Sara, där sa du många viktiga saker. Herregud Liseberg, gröna, hotell m.m det är ju nästan lite lyx för mig o min familj. Ok ett tivoli besök men 2 ST o hotell o allt. Nu är detta ingen kritik till Mirka vill jag understryka. Jag tror att många blir påverkade av att läsa vad folk gör som t.e.x. kändisar med mer pengar än svenne banan har och får därmed ett sting av dåligt samvete. Man får nog istället sätta sig ner o tänka efter vad som är viktigt. Vad har jag gett mina barn i sommar? Och framförallt kärlek! Ingenting i världen slår en kärleksfull o närvarande förälder. Vet barn när jag växte upp som inte hann ställa ner resväskor innan nästa packades. Vet att detta barn grät sig till sömns pga att hon o hennes syskon inte blev sedda. Nej vi måste sluta ha dåligt samvete!!

 20. Jag vet inte vilket av era barn som är pälsdjursallergiker men övriga(yngre) barn kanske skulle uppskatta att besöka någon 4H-gård? Finns i Uppsala.

 21. Alla skriver o uppmuntrar så bra men hoppas ni får sensommar sol och lite bad o bus vid stranden ,barnen småkäbblar innan skolan börjar me nya klasser såå jätte typiskt;);) Snart är nya terminen igång med nya friska tag( för skolpersonal ;)) Vi andra kan andas ut lite me kaffe;);). Vill bara stryka under att du är supermamma/// tänk om vi alla som skrivit nu stod i farstun o kramade dej// stå på dej:))

 22. Tror du behöver träffa o umgås med vuxna ,nu blir det bara barn,barn och barn för dig.Tidigare var du ute på både det ena o andra på
  egen hand och det skulle nog vara uppiggande o hälsosamt nu med,men det lär bli svårt i det läge du sitter i nu .
  Frågan är har du någon ide om hur du ska lösa saken med att du måste få egentid?

 23. Usch känner så väl igen mig i de du skriver. Nu 4 år sedan vi delade på oss o det försvann mycke gemenskap i samband. Försöker verkligen bjuda till själv men inte alltid lätt. Å du är en fantastisk mamma till alla era underbara ungar

 24. Har inte läst vad andra skriver men du har gett dig SJÄLV till dina ungar i sommar och det är gott nog det.
  Det kommer nya somrar annars men jag är övertygad ungar klarar ett lov utan en massa aktiviteter
  Ang vädret så har det för mig ( klimakteriekärring) varit ganska bra. Inte för varmt och det har ju faktiskt inte varit SÅ jädra mycket regn.
  Kan tycka att det kanske varit trevligt för barnfamiljer med lite mer värme med badmöjligheter men det kan komma värme även såhär sent.

 25. Ni har ju i alla fall varit med varandra och det måste varit mysigt, även om det kanske är jobbigt för dig att ta det ensam som vuxen men ändå, ibland är det skönt att bara ”vara” ❤️

 26. Det är ju så att man kanske skulle vilja umgås mer än vad man gör men inte alltid tiden räcker till. Så är det i alla fall för mig.
  Man är ju uppe i familj, jobb och allt man har att göra hemma så man hinner inte alltid så mycket mer. Jobbar man heltid och allt annat på det så blir det ju som det blir. Sånt är ju livet liksom.
  Så jag menar bara om du känner dig bortglömd så är det kanske inte medvetet av dina vänner utan för att livet rullar på.
  Slå dom en pling vet jag:-))

 27. Jag har varit ensamstående mamma till ett barn (nu är han vuxen, 32 år) i alla år. När det var lov av alla de olika slag, så kunde vi varken åka till fjällen eller utomlands. Men vi gjorde massor av saker jag hade råd med. Vi åkte till Åland, till Stockholm , Eskilstuna Zoo, Järvzoo mm mm. Idag när vi sitter och pratar å jag säger : Kommer du ihåg det ? När vi gjorde det och det…. Men han minns inte alls det idag. Vi skrattar och jag tänker: men jag som kände mig så stressad inombords för att vi skulle hitta på roliga saker. Men…vi hade ju kul då iaf . Idag är det han som bjuder ut mamma på olika tillställningar och resor å än så länge minns jag allt 🙂

 28. Kära du, barn behöver väl inte hitta på saker som kostar miljoner bara för att det är sommarlov! När jag var liten (är 27 i skrivande stund) gällde 1-2 större utflykter per sommar, resten av tiden var det egen lek som gällde, eller till och med hänga på fritids vissa veckor. Resterande tid fick man hänga mes vänner eller vara ensam/med syskonen, t.ex. spela fotboll, vara ute i trädgården eller rita/leka med egna leksaker. Jag har aldrig, varken då eller nu, känt någon avundsjuka gentemot andra barn som gjorde 100 grejer under sommarlovet med familjen. Det är sånt hysteri kring att man måste hitta på och hitta på och hitta på med dagens barn. Sluta ha skuldkänslor för att ni ”gjort för lite”. Det kanske ärdet enda som dina barn vill ha 🙂 Tycker barn i allmänhet är otroligt bortskämda idag som det redan är. Jag väntar mitt första nu, kanske kommer känna annorlunda sen i dagarna … Men, jag tror ändå på back to basic och ge barnen istället en trygg uppväxt i hemmet och låt de roa sig med sina egna leksaker, både inomhus och utomhus, är det som ger en stadig grund i framtiden! Kram på dig

  1. Jag är äldre än du och vi hade inte råd att resa och göra stora saker när jag var barn men minns mina lov med värme och mycke utelek. Utflykter till havet som var stort för mig . Någon resa till mellan Sverige till en moster. Kram

 29. Stackars Lilja, hon borde nog hålla sig ifrån saxar ett tag, hennes lugg börjar ju på bakre halvan av huvudet
  När det gäller det dåliga samvetet pga för få aktiviteter tror jag att det faktiskt varit alldeles lagom med de ni gjort. Kom ihåg att det inte var länge sedan ni förändrade deras familjesituation och boendesituation, de kanske mår bra av att ”landa” och boa in sig i nya hemmet

 30. Så härligt med en ärlig blogg .. där barn inte visas upp som små perfekta och tillrättalagda skyltdockor, i ”rätta ” modeklänningar / kläder och rosetter i håret !!! Och i rätt fotoljus , stackars stackars dessa barn du är helt outstanding Mirka ! !!

  1. Ja som en viss annan familjen Annorlunda mamma gör. Stylar barnen och hemmet inför nästkommande blogginlägg. Så stelt och ja stackars dessa barn!

 31. Vet att det är lätt att få dåligt samvete när man ser hur alla runt omkring gör massor med resor/utflykter… sociala medier är kasst i det avseendet! Jag har slutat följa just pga det! Min ambition denna sommaren var att hitta på en massa olika men orken sa stopp och barnen fick bara vara.. nu var vi på camping så vi var iväg men som sagt gjorde inga utflykter utan höll oss däromkring i 3 veckor. Både jag och min man kände att vi kom ner i varv.. och äldsta barnet som är 7 hade superkul med olika barn.. camping är enkelt och kravlöst. Att bo på så liten yta med få bekvämligheter osv är skönt! Får oss till att undra vad vi håller på med resten av året i ett stort hus som kräver mycket energi! Jag känner att jag mår bra av back to basic tänket.. så som jag uppfostrades på 70-talet.. Att bara vara är det nya tycker jag! Så dina barn har säkerligen haft det super utan utflykter hit och dit! Sommarlovet ska ju ge skolbarnen tid för återhämtning… Kämpa på, DU är en grym förebild! Jag har två barn och känner mig helt slut allt som oftast.. så jag kan inte förstå hur du orkar!! Kram

 32. Att få ha semester i vardagen räcker för de flesta. Att få ha en närvarande mamma som dina barn har, slår alla semestrar i välden..Har själv barnbarn och jösses det ska ut på det ena och andra hela tiden. När de är hos mig så bara är vi och ungarna är så nöjda..Tror det är vi vuxna som skapar detta att det alltid ska göras ngt..Det är inte barnen som kräver det….Du är så fin med dina barn och skapar er egen sem i vardagen med så händelser <3 för barn behövs inget mer …Stor Kram vackra kvinna / Lena

 33. Mirka: närvaron till barnen är viktigast. Sommar ska vara lek, spel, bad, glass, jordgubbar och kanske lite kortspel. Vart spelar mindre roll <3. Resor för yngre barn är överskattat. Att bli sedd vid matbordet i hemmet slår vilken Thailandsresa som helst så stay strong <3. Det du gjort med dina barn denna sommar räcker mer än väl, det är jag säker på.

 34. Styrkekramar till dig! Förstår hur du känner, känner precis likadant! Hade velat gjort mycket mer med mina barn under sommarlovet. Och jag har typ inga vänner längre 🙁 sitter hemma själv med mina 4 barn när sambon jobbar eller är och umgås med sina vänner :/ <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..