I gott sällskap:-)

Så, det var den helgen det och även första advent är avklarad…..nu börjar nedräkningen till julen *hualigen*:-D

Jag fick en kommentar för nån dag sedan och jag har stört mig lite lätt på den. Inte så att jag tagit illa vid mig eller blivit upprörd eller så nej, nej utan jag har bara lite svårt att förstå hur människan tänker?

H*n undrade varför vi ,icke-troende som vi verkar vara, firar advent och jul överhuvudtaget?

Alltså som jag ser på saken så borde de flesta ganska enkelt kunna se/förstå att de flesta i Sverige och många andra länder med firar jul och allt runt om det för att det är en tradition…inte för att de är troende och¬†kristna.
Det har med åren blivit en fin tradition och hur många egentligen tror ni firar det med Jesus födelse i tankarna?
Mina morföräldrar är så ateister man bara kan vara men de har alltid firat jul. Min mamma och styvpappa är jätte-kristna men de firar julen mera som en tradition.

Så handen på hjärtat nu: Firar NI jul för den kristna biten och kanske till o med går till kyrkan på juldagsmorgon mm ELLER firar ni jul för att det är en tradition?
Ni som firar jul för den kristna bitens skull- HUR firar ni? Gör ni något speciellt för att framhäva då allt det kristna mm?
Är bara nyfiken på hur flera ser på fenomet JUL:-)

I lördags fick vi lite finbesök! Våran kamerakille Håkan kom med sin fru Sara och sonen Ludvig:-)
Och med sig hade de lunch till allihopa, kinamat:-) Tackar tackar för det;-)
Det var jättekul att träffa Håkan igen och att få träffa Sara för första gången:-) Ludvig har vi redan träffat 2 gånger tidigare:-)
Jag hade bakat lite gott till fikat på förmiddagen….


Kladdkaka, chokladmuffins och sirapskakor:-)

Ungarna busade med Håkan och babblade nästan sönder hans öron tror jag…. Det märktes mer än tydligt att de hade saknat sin Håkan-bråkan:-D

Sara var hur go hon med och vi hade en trevlig dag tillsammans:-)

På eftermiddagen fick jag världens huvudvärk och var som en bojsänke resten av kvällen:-( Nån drog nog upp proppen kändes det som….

I går fick vi besök igen…Och då var det goaste Helena som kom med sina barn:-)


Fick en blomma och choklad som advents-present:-)
Tackar tackar för det;-)

Jag hade bakat 2st sockerkakor och vi började med att fika. Senare lagade jag pannkakor till barnen som fick äta före oss och när de var klara fixade vi vuxnas middag, fläskfile, pommes frites mm:-)
Vi hade en trevlig heldag tillsammans…precis som det ska vara i goda vänners sällskap:-D

Imorgon är det då dags för det vaginala ultraljudet! Är så där pirrigt nervös inför den¬†så tur att jag har tid redan på förmiddagen:-D

Annars då…..jo, det är kallt ute! Sitter helst inne i värmen men var tvungen att ta mig till affären imorse med barnen. Tur att jag köpt varma skor och en varm jacka…..synd bara att jag glömde ta på mig leggings under jeansen:-D Fast det är riktigt vackert ute så liiite gillar jag og vintern ändå:-D

Kram kram så skriver jag om gyn-besöket imorgon sen…………kanske……hihihii

 1. Moa skriver:

  jag kan inte låta bli att tycka att det är en konstig kommentar… hur många ateister i sverige firar INTE jul? jag tror det är en ganska liten andel faktiskt.

 2. sargit skriver:

  Julen är barnens högtid, men även för mig en helg att påminnas om Jesu födelse.
  Ja, jag är kristen och tror på Gud och Jesus (suprise 😉 då jag ju jobbar i kyrkan hihii).
  Men hemma då jag var liten firade vi nog julen mer av tradition än annat.
  Själv ser jag julen mer som en kristen högtid än tomte besök.
  Men vi firar nog som de flesta, i gemenskap med släkt och familj, julklappar, god mat, julmusik, sällskapsspel och tv samt midnattsmässa (även de gånger jag inte jobbar, tycker det är mysigt).
  Jag brukar även försöka orka upp till finska julottan som är efter den svenska (är morgontrött).
  Hemma har jag julstjärna i fönstret(påminnelse om betlehems stjärnan) och en julkrubba i trä framme. Adventsljus för att "räkna ner" inför ankomsten dvs julen.
  Jag tycker inte att det är fel att fira jul fast man inte är troende, ser det mer positivt att folk vill fira jul av kärlek till varandra, ge och ta emot kärleksfulla julklappar av varann, umgås och ägna sig åt familjen, vara mer givmilda och förstående helt enkelt.
  Julen är ju trots allt en helg med kärleksbudskap 🙂
  Men en sak jag har lite svårt för är då det verkar för många mest handla om hur mycket eller dyra presenter man fick 🙁
  Julklapparna är inte jul för mig, den betyder mer…
  Min man är inte troende direkt men har inget emot att gå i kyrkan på söndagarna eller kyrkans verksamhet. Iaf har han inte sagt något emot det 😉
  Oj, blev lite långt…
  Sköt om dig!
  Kram

 3. Sofia skriver:

  Jag firar också jul för att det är en tradition. Jag är döpt och konfirmerad men går aldrig i kyrkan (utöver ett Luciabesök varje år), och jag kan inte direkt säga att jag är någon som utövar religion. Men jag fick lära mig för ett antal år sedan att de som firar jul, påsk och så vidare utan att vara vidare religiös kallas för utifall-kristen, så det är jag 🙂

 4. Emma skriver:

  Julen är ju traditionsbunden till tusen. Är inte kristen men går på midnattsmässan ändå för att jag vill. Annars är vår jul inte vidare kristen kan man inte påstå.

 5. Jag är inte kristen alls visst har varit nån enstaka gång i kyrkan vid min sons konfa å vid skolavslutningar men annars går jag inte annat än bröllop å tyvärr begravningar vilket man helst vill slippa…..men som jag haft oturen att haft lite väl många som senaste åren.
  Jag firar julen för att de är en tradition inte för att jag är religiös för de är jag inte så för mig är de tradition med julbak pyssel som mobilen jag gjorde som finns på min blogg å lite pepparkaksbakning STORA pepparkakor som jag å sonen sen dekorerar å hänger upp som utsmyckning.
  Så jag anser inte att man behöver vara religiös för att få fira julen INGEN å jag menar INGEN religion har ensamrätt på den traditionen anser jag.

  Kram Laila

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..