Gästinlägg :-)

Satu mailade mig för ett tag sedan och hade lite frågor om igångsättning. Jag har ju blivit igångsatt 7 gånger så kan nog en hel del om det 😀 För mig har igångsättningarna alltid varit en positiv upplevelse och funkat jättebra men så är tyvärr inte fallet för alla. Satu har nu skrivit ett gästinlägg och jag hoppas att ni vill hjälpa henne, berätta om era upplevelser m.m 😉

 

Hej alla fina läsare!
Jag har fått den stora äran att¬† gästblogga här hos Mirka, vilket gör mig jätte glad då jag vet att hon har¬† massor av fina och kloka bloggläsare, så jag hoppas att ni kanske kan hjälpa mig¬† och ge mig lite goda tips och råd också.
Satu heter jag och driver bloggen www.mybabydolls.blogg.se.
Jag är en glad och positiv tjej på 29 år¬† som bor i Haninge söder om Stockholm med min man Andres och våra fyra¬† småttingar- Nicole 4 år, Vanessa 3 år och tvilling pojkarna Jonathan och Danilo¬† som är 2 år. Vi tänkte att vi var klara med bebis verkstan åtminstone för några¬† år framöver då jag fött de 3 yngsta prematurt och jag varit orolig och rädd att¬† det skulle bli samma sak med en ny eventuell graviditet. Ädet ville nog¬† annorlunda eftersom jag blev gravid igen, fast jag åt p-piller. Det blev en¬† massa blandade känslor där i början, men så fort den största chocken lagt sig¬† var vi ju överlyckliga över den nya graviditeten. Vi såg detta som att det var ‚Äúförutbestämt‚Äù, eftersom vi hade riktigt svårt att bli gravida med första¬† barnet, gick igenom många missfall och missed abortion, operation,¬† hormonbehandlingar osv för att få våran efterlängtade docka efter nästan 3-års¬† kämpande.
Nu är jag gravid i vecka 34 + 2 och jag¬† är otroligt glad att jag kommit såhär långt.
Vanessa föddes i vecka 34 + 3 med¬† plötslig vattenavgång och tvillingarna kom redan i vecka 30 + 0. Vid denna¬† graviditet fick jag gå på specialist mödravård och fick progestoron som ska göra¬† livmodertappen hård och stängt, detta sänker risken att föda för tidigt igen med¬† ca. 60-70 %.
Den 21 december ska jag iväg på samtal om¬† igångsättning. Grunderna till att jag frågade min läkare om detta är för att jag¬† har en tendens att ‚Äúöppna mig tyst‚Äù och helt plötsligt, utan förvarning går¬† vattnet, och därifrån har det gått med raketfart fram tills att¬† bebisen/bebisarna är ute. De tre yngsta har kommit ut ca. 1 timme efter¬† vattenavgång och jag är jätte rädd och orolig att jag ska vara hemma med våra¬† småttingar alldeles ensam när förlossningen sätts igång, speciellt om det går s嬆 snabbt.
Dessutom fick jag nyligen veta att jag¬† har GBS, så jag måste få dropp i ca. 4 timmar innan bebisen föds, vilket jag med¬† största sannolikhet inte skulle hinna få.
Så nu till min fråga till¬† er:¬† Har ni blivit igångsatta någon gång? Hur går sådant till? Gör¬† det mer ont än vid en spontan förlossning?
Jag har hört en massa skräckhistorier om¬† dittan och dattan ang. igångsättningar, så jag skulle bara vilja höra andras¬† åsikter och råd kring detta.
Jag inser själv att alla förlossningar är¬† olika, och även med tanke på min bakgrund så behöver det inte betyda att jag¬† kommer att föda jätte snabbt igen, eller att jag ens ska föda prematurt igen.¬† Men eftersom det hänt flera gånger förut, så ligger jag i riskzonen för¬† detta.
Och sedan till en annan fråga, min läkare¬† sa att om jag ens kommer så långt som till en igånsättning så skulle dom kunna¬† göra det under mellandagarna, eller om jag själv vill vänta till efter¬† nyår.
Jag har pratat med vänner kring detta,¬† och de flesta har åsikter om just December eller Januari barn.¬† De flesta tycker att det är bäst att få en januari bebis just för att tidigt på året födda barn har ett¬† försprång rent biologiskt, det skiljer ju ett¬† helt år (nästan) emellan men det är fortfarande samma årskull och går i samma¬† klass. De är i stort sett ett år äldre än sina yngsta klasskamrater när de¬† börjar i förskolan, eller i knattelaget för barn födda ett visst år. Så december¬† barnen ‚Äúhalkar efter‚Äù?
Är det verkligen så hemskt att vara en December¬† barn?
Är det ”bättre” att få en Januari¬† bebis?
Om du fick ”välja” skulle det bli en december eller januari¬† bebis för din del?
Själv tycker jag inte att det spelar någon roll. Men änd嬆 har jag ju lyssnat på allas åsikter. Ett barn är en gåva, oavsett när på året¬† h*n kommer. Huvudsaken är väl att den är frisk?
Oj, nu blev det ganska långt, hoppas att ni inte¬† somnade?
Nu tackar jag för mig och hoppas att ni kan hjälpa mig lite med¬† dessa frågor, jag har sett att ni är super duktiga med tips och råd 🙂
Här kommer några bilder på våra småttingar.
P.S Baby nummer 5 är en flicka
Kika gärna in hos mig också, det uppskattas verkligen <3¬† Jag önskar er en riktigt God fortsättning.
Kramar//Satu
 1. Carro skriver:

  Svarar kanske lite sent men min sambo fyller år på juldagen o har pratat lite om det och han säger att de alltid var kul att fylla år då. Han har alltid fått födelsedag ändå o de har gjort skillnad på jul/födelsedag. Ja tycker december är en toppebmånad:-)
  Jag blev igångsatt me vår dotter pga havandeskaps förgiftning jag har bara ett barn o inte så mkt att jämföra me men jag tyckte de gick bra…längtar efter fler o skulle inte ha något emot att bli igångsatt igen:-) Lycka till

 2. Martina skriver:

  Jag gick 2 veckor över med min dotter och blev igångsatt. För mig gick det inte vägen tyvärr. kroppen var inte mogen för förlossning trots all tid. jag var sluten som en mussla. fick gel på tappen för att den skulle mjukna, fick gel i 2 omgångar och då satte det igång lite, jag var öppen 3cm när jag fick komma ned på förlossningsavdelning. där fick jag en BARD kateter för att vidga modermunnen. efter ett tag så trillade denna ut och då är man 4cm öppen. hinnorna togs. jag fick lite värkar men inget som etablerade sig. till slut fick jag dropp. Men de var tvugna att ge mig maxdos på dropp innan kroppen svarade. jävulska värkar som jag kämpade med i 2 dygn innan jag gav upp. var då fortfarande bara 4cm öppen och bönade och bad om snitt. Totalt tog min förlossning 62 timmar. Under framskaffningen av min dotter vid snittet konstaterade läkaren att hon inte låg an med huvudet mot modermunnen, alltså blev det aldrig något riktigt tryck mot modermunnen och förmodligen anledningen till att jag aldrig öppnade mig. hon hade ganska stort huvud. kanske hon inte fick plats? ska be dom röntga mitt bäcken innan jag skaffar nästa unge för det där vill jag inte gå igenom igen om jag inte måste. Är inte förlossningsrädd eller så i alla fall.

  MEN tänk nu på att det här var första födseln för mig, samt att huvudet förmodligen inte kunde tränga ned ordentligt. DU som däremot redan genomgått 3 förlossningar har en modermun som förmodligen är lite mjukare och flexiblare. du skriver ju själv att dina förlossningar har gått snabbt. så om nu du blir igångsatt så tror jag att du kan förvänta dig ett precis lika snabbt och ”lätt” förlopp (om man nu kan kalla en förlossning lätt 😉 ) som med dina tidigare barn. fast bara under mer kontrollerade former. tror inte att du kommer ha mer ont än vanligt så jag tror inte du behöver oroa dig. 🙂

 3. Elin A skriver:

  Måste först säga att vilka söta barn du har! Ser så pigga och glada ut:)
  Jag har fött 3 barn, första barnet en flicka kom igång av sig själv och det tog längst tid från att vattnet gick till att hon var ute 1 dygn efter. Men hade inte ont hela tiden så det var ju skönt:)

  Barn nr 2 en pojke så gick jag 17 dagar över tiden, pest var det! Sedan fick jag tid för en igångsättning efter jag varit på bedöming några gånger innan och haft ganska mycket förvärkar. Kl 9 på morgonen tar läkaren hinnorna, aj som tusan! Sedan var det ganska lugnt på förmiddagen och jag fick värkstimulerande dropp. Vet att vid 14 tiden gjorde det ganska ont och lustgasen var min bästa vän:) kl 16.15 börjar jag krysta och han är född 16.19, den 14 februari. 3915 gr och 56 cm.

  Med barn nr 3, också pojke så blev jag inlagd pga havandeskapsförgiftning några dagar innan han var beräknad. Jag hade också GBS och hade fått antibiotika under graviditeten. Och fick det även under förlossningen. Blev igångsatt vid 10 tiden på förmiddagen den 20/9 och inget hände. Denna gången var det på ett annan sjukhus och en annan metod. Nu var det gele de stoppade upp som skulle verka i 6 timmar har jag för mig innan de gjorde en ny koll på om jag öppnat mig. Fick göra det under hela dagen och ändå ingen verkan. vid 22 tiden på kvällen så funderade de på att stoppa allt och låta mig sova under natten och skicka hem sambon, något ingen av oss var roade av. det började mala lite i magen och sedan kl 24 gick slemproppen och jag var öppen 3 cm. Sedan tog det fart! Återigen blev lustgasen min bästa vän och jag släppte inte den! På 2 krystvärkar är sonen född kl 01.24 den 21/9, 3545 gr och 53 cm. Det var precis att barnmorskan hann in på rummet och fick på sig en handske:)

  Nu blir det inga fler barn i vår familj men jag hoppas i framtiden kunna arbeta med att hjälpa till att förlösa små bebisar.

  och ang ditt ”val” om december el januari barn så hade jag föredragit att få i januari och hade även själv föredragit att vara född då om jag kunnat välja. Jag är själv född siste februari och det har inte varit så kul under uppväxten och fortfarande får jag höra kommentarer om att jag inte är så gammal, hur många gånger jag fyllt år på riktigt osv.

  Lycka till med födandet!

 4. Angela skriver:

  Jag kan heller inget om att bli igångsatt. Har dock ett decemberbarn, 2 marsbarn och väntar ett januaribarn.
  Jag tycker inte alls att det spelar någon roll vilken månad dom är födda i. Alla barn är ändå helt olika i sin utveckling. Vår decemberkille har alltid varit tidig med allt så det är absolut inga problem för honom i skolan eller så. Jag tyckte det var jättemysigt att få barn i jultid och när han fyller år får han precis lika mycket som alla andra. Det är faktiskt tom en fördel ibland att fylla år nära jul (nu kommer ju din baby göra det även om det blir i Januari). Nu har han t.ex. sparat alla sina födelsedagspengar till jul så att han ska kunna köpa en lite dyrare sak, vilket han förmodligen inte haft råd med om han var född mitt i sommaren. (Som alla vet så är ju barns tålamod inte det bästa).
  Jättefina barn har du iallafall! Lycka till med bebis och hoppas att du får många fina råd angående igångsättning!:)

 5. Rosanna skriver:

  Hej, jag har en son som är född Dec 2010 å när vattnet gått å jag inga värkar fick så blev jag igångsatt 2 ggr med dropp, som inte tog, visst jag hade värkar, men jag öppnades inte. Jag var så otroligt trött, kroppen var trött å jag blev orolig när jag inte öppnades,jag kom alltså in första gången på förlossningen den 10e Dec, sen fick jag vänta en dag eller två. Den 13e blev jag igångsatt med tabletter upp ja du vet var, å då jäklar kan man säga att det drog igång. Ingen paus hade jag, sen stannade det upp lite, då fick jag sista tabletten vid ca 17 tiden och allt kom igång med en väldig fart, från att ha varit öppen bara 2 cm så var jag öppen 5 och efter någon timme var jag öppen hela 8 cm !! Min sambo hade fått åkt hem emellan allting så det var tur att han kom när han kom. Så allt kan gå fort, men jag tror det är lite upp till varje person också. Jag kände bara att det var så intensivt, hade velat hinna med mer eller hur man säger. Hursom så tror jag att det kommer att gå jättebra för dig. Grattis till en liten tös, och vad fina barn du har 🙂

  Lycka till med allting nu!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..