Så det snöar

Det kommer bara mer och mer snö vilket är jättevackert men nu är min bil helt snötäckt så jag kommer att få slita hårt när jag ska åka iväg 😀 Fast just nu väljer jag att inte åka nånstans då vägarna är inte i bästa skick här ute på landet 😉 Jag har blivit harig som bara den och ger mig inte gärna iväg nu på vinterväglag om inte jag absolut måste.

Snart är det helg igen och jag har lite att stå i inför Selinas kalas på lördag. Imorgon håller Bennys klass disco i skolan och Victor, Selina och Jennifer ska dit också. Visst börjar magen synas ordentligt redan ? Jag tror inte på tvillingar för det borde ha setts på nåt av vul:en jag gjort tidigare, jag blir bara snabbt stor helt enkelt 🙂 När jag var gravid med Jennifer och Benny upptäcktes tvillingarna i v. 9 och med Alice och Oliver i v. 7 och de syntes hur bra som helst därför är jag lite fundersam över hur vissa barnmorskor/läkare missar det ibland? Absolut inte att jag tvekar på att det inte skulle kunna¬†hända för det gör det verkligen 😉 Men om det hade varit tvillingar denna gång så hade det blivit en dubbel glädje alla gånger 🙂

Ni som har följt mig länge vet ju att tyvärr så har amningen aldrig fungerat vidare bra för mig 🙁 Jag har försökt med 11 barn, kämpat med smärta och besvikelse och känslan av misslyckande för jag har verkligen velat få amningen att fungera. Med åren har jag fortsattit att kämpa med varje barn som kommit men till slut kände jag mig inte längre misslyckad. Jag accepterade fakta även om jag gjorde nya försök, jag var/är inte sämre mamma för det. Jag har gjort mitt bästa – mer än så har jag inte kunnat göra! Nu har jag tagit ett beslut, jag kommer inte att försöka något mera! Jag kommer inte att amma denna gång och det beslutet känns bra för mig 🙂 Det känns lite konstigt samtidigt att ha tagit beslutet, har funderat på det de senaste graviditeterna men inte riktigt ”vågat” för det för jag kämpar in i det sista och det känns lite som att ge upp kampen. Men innerst inne så vet jag att jag inte kommer att ångra mig ändå 😉

Nästa vecka ska jag ut på galej med min vän Nina vilket kommer att bli så嬆skoj 🙂 Vi ska till den stora staden och börjar med att äta middag innan vi drar vidare på festligheter. Ett litet avbryt i pluggandet m.m är välkommet och Nina är så underbart rolig och härlig så det kan inte bli annat än roligt 🙂

 

 1. Hej !
  Förstår helt ditt beslut med amningen har själv haft samma problem,fick nyligen mitt 5 e barn o fick en amnings napp på bb..har du testat sån? helt plötsligt funkar min ammning=)och det är superskönt.tog 5 barn för att få igång amningen för mig.kanske kan de va värt ett försök?
  mvh Sanna

 2. Hej Mirka!
  Det kanske är fel att säga men det är skönt att höra att även någon med din erfarenhet av barn kan ha problem med amningen. Jag har två barn och amningen har inte funkat för mig alls och det är jobbigt att höra alla runt omkring säga att det är så viktigt med amning. Jag är gravid med nummer tre och har väldig ångets för amning. Jag tycker du gör rätt i som inte tänker amma, varför utsätta sig för något som kan göra en så besviken och arg! Min mamma ammade mig hysteriskt och jag har kraftig astma, ad/hd, medan mina barn som ej ammats inte har fått något av detta..Än i alla fall.
  Kram ida

 3. Jätte bra! Jag tänker nästan att du skulle skriva en bok om detta med att det är helt okej att inte amma för det finns så många som kämpar med amningen helt i onödan.

  Eller så skriv en novell (fniss fniss) i alla fall.

  Nej helt allvarligt. En bok om din LÅNGA erfarenhet i ämnet amning. Det skulle nog hjälpa många. Och så kan du tjäna pengar.

 4. Du gör helt rätt o det är ditt beslut.
  Jag kan redan nu efter 6 barn o inget nytt inplanterat att jag aldrig kommer att försöka amma några fler barn

 5. Hejsan
  Jag har följt din blogg i flera år och vill bara tala om att du/ni har så fina
  barn och de är bara så söta
  Vi saknar er i tv men förstår att sånt inte kan hinnas med just nu med skola och ny
  graviditet
  Vilken vinter, mycket att skotta kan jag tro. Kör lugnt som du skrev
  Ha det så bra
  Annelie
  thibia.blogg.se

 6. Jag har inte heller kunnat amma något av mina barn.Äldsta fick jag för 18 år sen,barnmorskorna och sköterskorna var rent otrevliga när jag inte kunde amma…mådde jättedåligt över det.Försökte amma när andra barnet kom,men det funkade inte heller.När tredje kom så valde jag att inte ens försöka.Finns ju så bra ersättningsmjölk 🙂

 7. har det inte funkat tidigare så lär det ju inte fungera nu heller även om det är trist då amning kan vara så mysig:) en liten nyfiken fråga? har du slutat rökt nu? för visst har du rökt alla graviditeter? och då kanske det är lika bra att du inte försöker amma tänker jag då..så slipper barnet bli ännu mera förgiftat. Lycka till på moderkaksprovet:)

  1. Inte för att vara den som är den men vilken onödig kommentar, OM mirka nu skulle röka så tror jag inte hon behöver höra ”så slipper barnet bli ännu mer förgiftat” . Jag kan intyga att samvetet gnager och det sista man behöver är en pekpinne.

   Lycka till med grav Mirka! Fantastiskt!! 🙂

   1. Eeeh, det är bara bra att kommentera det tycker jag. Om man som gravid röker så SKA man skämmas. Det är vidrigt och hemskt. Och jo, man är faktiskt en sämre förälder om man medvetet väljer att skada sitt barn. Fyfan. Jag slutade röka rakt av när jag och min man bestämde oss för att skaffa barn. Inget svårt alls.

 8. Tycker du har en fin liten mage! Tycker oxå att du gör rätt i o med amningen! Har själv aldrig heller fått det att fungera, tror bara inte att det funkar för alla. Synd att det inte finns så mycket information om det. Håller med om att du skulle kunna skriva en bok. 🙂

 9. Hej!
  På vårt första tidiga ultraljud i v 7-8 någongång så syntes det bara ett barn. Döm av vår förvåning när vi några veckor senare fick se två foster vid KUB-ultraljudet. Så de kan absolut missa det på tidiga ul men jag vet inte hur vanligt det är. Beror säkert mkt på hur fostrena ligger o om de är jämnstora lr inte. Sen kan de kanske oxå vara så att läkaren/barnmordkan slutar titta/leta efter att de hittat ett foster.
  Men dubbellycka blev det för oss 😀
  Kram Kristin

 10. När jag var på BB med tvillingtrollen gjorde barnmorskorna sitt bästa för att lyfta bort alla tunga ok från våra axlar. De sa rent ut: ”Strunta i vad ungarna äter! Huvudsaken är ju ATT de äter!” 😉 Så sant! Befriande att få höra detta från sjukhuspersonalen när amningshysterin är som ogenomtränglig ibland… Lycka till med allt! kram

 11. Ingen kan väl tycka att du ger upp amningen för lätt. Förstår ändå att det var ett svårt beslut att fatta och hoppas att du känner dig lättad nu. Normen för detta med amning är väldigt snäv, tycker jag. Själv har jag varit en (i detta samhälle) extrem långtidsammare, men det betyder inte att jag är fanatisk. Jag tycker att alla ska ha rätt att välja själva. Man ska inte behöva bli ifrågasatt vare sig det är så att man, trots svårigheter, vill prioritera amningen eller om man väljer att inte amma eller alla alternativ däremellan.

 12. Och där kom första ”hugget”. Om Mirka röker har ingen annan med det att göra!
  Klandra ingen om du själv inte vill bli klandrad.

 13. Det gör du helt rätt i. Jag har inte heller kunnat amma o första barnets misslyckade amning gav mig mindervärdighetskänslor – så totalt irrationellt men enormt påfrestande. kan inte påstå att bvc gjorde det lättare precis, de sa hela tiden att alla kan amma, pumpa mellan amningarna så kommer det igång. Men det gjorde det inte,bebisen skrek, var hungrig och mådde dåligt. Jag grät, pumpade, blödde, ammade o led av konstant sömnbrist. Då andra barnet kom o amningen inte heller denna gång gav tillräckligt med mat så började jag med tillägg direkt, med resultatet av att bebisen blev en nöjd o tillfreds tjej o jag en mindre ledsen mamma med mer energi att lägga på det jag kunde påverka. Att kunna amma eller inte gör ju inte någon till vare sig bättre eller sämre mamma – moderskvaliteterna ligger ju i så många andra egenskaper o dem visar du gång på gång att du har av i massor. Du är en klok kvinna med erfarenhet sedan tidigare – dina känslor inför dina barn o dina val är det som skall avgöra. All lycka till nu med bebisen i magen – kram!

 14. Kanske är fel att säga att det är skönt att en sådan erfaren mamma som du säger detta om amning!
  Jag hade sådana problem med amningen och kämpade på trots tårar varje ggn och trasigabröstvårtor!
  Hamnade i en depression pga detta! Och efter 6 veckor fick mjölkstockning i båda brösten och hamnade på akuten m 41 graders feber som inte sjönk efter ett par Alvedon!det blev droppen för mig! Sagt och gjort blev det ersättning.
  Vips hade jag en otroligt glad och nöjd dotter och hon hade en mamma som fokuserade på henne och inte på amningen i sig!

  Tack för att du delade med dig 🙂
  /C

 15. Skulle jag få 3:e barn så skulle mitt beslut vara previs lika lätt som ditt,efter att kämpat med amning 2 x så har man äntligen lärt sig att aldrig i livet att jag utsätter med själv i samma helvete igen,spec när jag har bevis på 2 fina friska barn hur fint dom växer med ersättning också.

 16. Tycker du gör rätt, du har fatatt ett beslut som är bra för dig och då blir det säker mycket bra för bebisen också. Det är ju bättre att du känner dig glad och lugn en ledesn och frustrerad. Nu förtiden finns dte väll väldigt bra alternativ istället, sen kan ju sk experter sitta och tycka en massa om barn som får allt från allergi till psykiskaåkommer, men undra hur mycket belägg dom har för alla sin råd, det nog mest kvällstidningarna som vill göra rubriker och sälja. Dt är nog skönt för alla som tycker dte är jobbigt eller näst intill omöjligt att amma att höra med någon med erfarenhet säga att dte är inte värt att kämpa sig till svett och tårar bara för att man ska amma.

 17. Oj va skönt att höra att man inte är ensamen om att inte få amningen att funka. Runt omkring överallt får man ju bara höra, Alla kan amma! Lycka till med graviditeten!s

 18. Håller med dig oxå ang amning. Har bara försökt med två barn o det har inte fungerat. O man försökte o försökte o man var arg o lessen för det inte funka för man skulle ju amma enl alla.
  Klokt beslut av dig.
  Kram

 19. Jag har också sagt ifrån mej amningen. Har försökt med fem eller rättare sagt dränkt fem barn innan med mjölk, och nu med nästa så har jag redan nu sagt att det blir ingafler badhanddukar innanför mina tröjor efter förlossningen. det tog mej fem månader att bli av med mjölken efter att jag slutat efter en månad… Och under den här graviditeten så har jag börjat läcka redan i v 26… Inge kul alls. Barnmorskan försökte med det klassiska med att prata om närhet… Och då svarade jag henne att närheten sitter inte i mina tuttar, närheten skapas när mitt barn ligger tryggt och lugnt i min famn och jag kan sitta och koppla av och bara njuta av underverket. Det kunde hon inte argumentera emot… Dessutom kläckte jag ur mej att hur gör man med mammor som av ngn anledning inte kan vara närvarande första tiden, och där pappan blir den som främst är med barnet.. ex på neo… Jo bar hud och mat via sond eller nåt… Och där skapas det ju en otroligt fin trygghet mellan far och barn. Alltså är det hudkontakten som skapar närhet och inte att en mamma ger mjölk via sitt bröst.

  Tycker du gör rätt i som fattar ett beslut som du känner känns rätt.. kram till dej

 20. kan komma som en överraskning jag är själv tvilling kom i januari o de upptäckte i dec att det var 2 =. Har själv 3 barn och ammningen har aldrig funkat så tog samma beslut som dig med tredje trodde jag skulle få massa pekpinnar men alla vara bara positivt inställda till o med läkaren =). Lycka till med allt Mirka

 21. Det där med amningen har ju inte funkat här heller..
  Jag ber varje gång nu att barnmorskan ska skriva i papperna att jag inte ska amma och dom har inte ens frågar efter det på förlossningen heller.
  Så skönt att slippa deras tjat och istället få lugn o ro..
  Ha en jättebra kväll
  Kram Camilla

 22. Har också kämpat med amningen och när jag nu fick mitt fjärde barn valde jag bort amningen från start. Det är det bästa beslut jag tagit, ingen ångest eller såriga bröstvårtor varvat med mjölkstockning. Se till att barnmorskan skriver in det i din journal, jag skrev det även i mitt förlossningsbrev och var väldigt tydlig med att detta inte var öppet för diskussion. Jag hade även med mig flaska och ersättning till BB, men det blev aldrig något krångel, bm konstaterade bara att jag inte skulle amma och kom med flaska.
  Änskar att jag tagit detta beslut tidigare, det hade besparat mig mycket ångest och tårar. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..