ANNONS

Tävling – Hackman Hard Face stekpanna

/

Jag har fått testa denna nya stekpanna från Hackmans Hard Face-serie¬†som är specielt gjord för induktionshäll och omöjlig att bränna maten.

Nu tävlar jag ut en likadan stekpanna 🙂

Lite info om den:

Hackmans produktutvecklingsteam fick en idé som ledde till ett treårigt projekt. Idén uppstod med tanke på fördelarna med en induktionshäll där hastigheten kan vara den största nackdelen. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 grader på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten. Redan vid 250 grader börjar stekpannans beläggning att ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas.

‚Äì Tanken slog mig att om en stekpanna på en induktionsspis blir icke-magnetisk slutar den att upphettas. Induktion innebär helt enkelt att ett magnetfält överför elektrisk värme till ett metallföremål och hettar upp botten på stekpannan på samma sätt som trådarna inne i en brödrost. Så förklarar Juha Pimiä i Hackmans produktutvecklingsteam sitt resonemang.

¬†Jag behövde bara hitta ett material med lämplig Curie-punkt vilket är maximitemperaturen på materialet i fråga och passar för matlagning på en induktionsspis. Det gick lätt att hitta, säger Pimiä anspråkslöst.

Den perfekta stekpannan för en induktionsspis

Produktutvecklingsteamet valde till slut en invarlegering som material i botten av en induktionspanna. Schweizaren Charles Guillaume fick 1920 nobelpris för att ha utvecklat den sammansättningen. Dess högsta temperatur är 230 grader och är därför perfekt för matlagning på en induktionsspis.

‚Äì I tillägg till våra tester för produktutveckling har vi försäkrat oss om att stekpannan fungerar bra på induktionsspisar. Det viktigaste har varit att spisen inte stänger av sig själv när pannan uppnår högsta värme utan fortsätter att värma pannan tillräckligt mycket för att hålla temperaraturen på 230 grader. På så sätt har vi nu en perfekt stekpanna för induktion, säger Riitta Kuivanen, utvecklingsingenjör i Hackmans produktutvecklingsteam som är mycket nöjd med slutresultatet.

¬†NOH-tekniken kommer att ingå i Hackmans populära Hard Face-produkter som tillverkas vid Sorsakostifabriken i Finland med mycket stabil utrustning. Pannan formas i aluminium och man använder en trycksvarvningsteknik där stekpannans metaller legeras med ett tryck på 2 000 000 kilo. Det är väl värt att se tillverkningsmetoden vid Sorsakoskifabriken trots maskinernas höga ljudnivå.

NOH Hard Face är en unik teknik och efter hand som induktionsspisar blir allt populärare ligger den också helt rätt i tiden. Framför allt ökar glädjen av att laga mat med NOH Hard Face till en högre nivå.

Tävlingsregler:

Skriv en kommentar till detta inlägg om att du¬†vill vara¬†med och tävlar 🙂

Lätt som en plätt 😉

Tävlingen avslutas 1/7-13 kl. 12.00!

585
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00