Just saying ang RS ;-)

Lite mera om RS som jag har läst mig till och delar med mig. Jag har inte varit helt ute och cyklat som några av er påstått 😉 Och vill också få säga att det är en stor skillnad på prematur-bebisar och friska fullgångna bebisar när det kommer till deras immunförsvar och kan inte jämföras ….

Hur smittar RS?

RS-viruset finns i mängder i saliv och snor. Antingen smittar det genom direktkontakt, att man får snor/saliv med virus på handen, inte tvättar extremt noga, och tar på sin bebis som suger på handen eller så smittar det via ¬†hosta och nysningar. Vid hosta och nysningar¬†kommer det ut miljontals mikroskopiska salivdroppar som alla innehåller RS-virus och alla kan smitta inom 1-2 meter från den som nyser.

Hur skyddar man sin bebis från att smittas av RS?

1.¬†Förkylda människor får inte röra bebisen, med untantag av dess föräldrar. Inte för att de inte kan smitta bebisen, utan för att bebisen behöver sina föräldrar även om de är förkylda. Förkylda storasyskon ska inte röra sina bebissmåsyskon.

2. Förkylda föräldrar¬†tvättar och spritar sina händer¬†innan de tar i sin bebis, varje gång.

3. Förkylda¬†hostar och nyser i armveck¬†på mer än en meters avstånd (gärna mer än så) från bebisen.

Det florerar mycket råd kring att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar, caféer och allmänna platser. Bedöm själv om det finns stor risk för att någon hostar eller nyser inom en meter från barnet. I så fall tycker jag du ska överväga att välja annat transportmedel eller annan aktivitet. Men som sagt, RS flyger inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad buss eller vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten. Många många småbebisar vi ser med RS är smittade av förkylt storasyskon….  

När vi har varit och handlat ( 3 gånger ) med David så har det varit väldigt lite folk i affärerna just då och ingen har varit i närheten av honom och han har legat i sin babyskydd hela tiden…. jag vet att RS-virus är jävligt jobbigt för många av de som drabbas och självklart så vill jag verkligen inte att David ska bli smittad men jag anser inte heller att jag har utsatt honom för större risker än de som redan kommer med att ha större syskon och en förälder som arbetar och träffar utomstående människor…..
Tilläggas skall också att vi har inte storhandlat med David utan det har varit korta turer med lite kompleteringshandel 😉

Och fortfarande så gör ju alla som de själva anser vara rätt för de själva 🙂 Vill man isolera sig under flera månader så gör man det. Vill man ta korta turer till affären så gör man det.

Kramens 💜

 1. Zandra skriver:

  Min son höll på att dö i rs virus när han bara var tre månader. Så jag tycker alla gör rätt i att vidta extra åtgärder för att försöka undvika smittan.

 2. Zandra skriver:

  Min son höll på att dö i rs virus när han bara var tre månader. Så jag tycker alla gör rätt i att vidta extra åtgärder för att försöka undvika smittan.

 3. Anneli skriver:

  Har inte läst alla kommentarer men inlägget tyder ju på att det är några kommentarer du försvarar dig emot. De flesta mammor har färre barn än 13 så hur man kan kommentera på ett uppläxande sätt till en som har så många barn och så stor erfarenhet övergår mitt förstånd. Jag har 2 barn, första född på vintern, andra på sena våren. Har inte isolerat mig med nån av dem och ingen av dem var förkylda som bebisar. Jag läser mångbarnsmammornas bloggar, följer på insta och kollar familjen annorlunda dels för att jag kanske kan lära mig nåt av dem som har mer erfarenhet av mammalivet än jag. Tack för tipset om strecksystemet förresten! 😉

 4. Anneli skriver:

  Har inte läst alla kommentarer men inlägget tyder ju på att det är några kommentarer du försvarar dig emot. De flesta mammor har färre barn än 13 så hur man kan kommentera på ett uppläxande sätt till en som har så många barn och så stor erfarenhet övergår mitt förstånd. Jag har 2 barn, första född på vintern, andra på sena våren. Har inte isolerat mig med nån av dem och ingen av dem var förkylda som bebisar. Jag läser mångbarnsmammornas bloggar, följer på insta och kollar familjen annorlunda dels för att jag kanske kan lära mig nåt av dem som har mer erfarenhet av mammalivet än jag. Tack för tipset om strecksystemet förresten! 😉

 5. Ewa skriver:

  Hej. Har aldrig isolerat mej när jag fått en ny bebis. Vardagen måste ju gå vidare med lämning i skolan av syskon och handling och div ärenden. Mvh Ewa , mamma till 8 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..