Roligt pyssel

Ikväll var det inte lätt att få David och Älva att somna. David sov länge på dagen och Älva somnade i 10 min efter maten men det räckte för henne för att få ny energi 😉 

Selina bakade kärleksmums till efterrätt vilket alla i familjen tycker om


Alice hade kämpat hårt med sina presenter till pappa och vi fick ändra på planer för att få till det hon ville göra.

Alice hade sett en film om hur man kan dekorera ett blockljus med nåt man skriver ut med skrivaren. Hon hittade 3 st motiv/texter som vi skulle använda till det. Igår handlade vi ljus men hade båda missat att det behövdes vaxpapper! Det upptäckte jag när vi började pyssla. Skit också 🙁 Alice blev jätteledsen och jag började googla på ett alternativ. Jag hittade tips om hur man kan klippa ut motiv från en servett och få det i ljuset. Vår enda chans så jag rotade fram servetter – de enda vi hade med ljungeltryck på 😀 Det fick duga och Alice fick nytt hopp. 

Man klipper ut motivet man vill ha fast i ljuset. En servett har ju oftast flera lager så man separerar på de olika lagren och behåller den med motivet på. 

Sedan tänder man ett annat ljus och tar en sked som värms försiktigt över elden. Sedan trycket man den varma skeden på motivet som man har på ljuset där den ska sitta. Och så håller man på och värmer skeden – trycker mot motivet om och om igen. Stearinet smälter så pass att det trängs igenom motivet som då fastnar i ljuset! Tidskrävande men kul och fiffigt 🙂Så nu ska vi köpa fina servetter och pyssla inför julen 🙂

Förutom ljusen gjorde Alice egna hemmagjorda chips som är supergoda! Även det har hon hittat på nätet 😉

Selina gjorde ett jättefint kort till pappa 🙂


Linnea var ute med Nellie och Lilja idag för en fotosession med de. Och hon knäppte riktigt fina foton ❤️


Även jag och Selina fastnade visst 😉

Nu ska jag se klart på Beck.

Kram ❤️

  1. nu vet ju inte jag riktigt när ni gick i skolan senast.. men senast förra året var det ”de” och ”dem” DOM får man bara inte skriva!! och korrekt uttalat säger man inte heller ”dom” det heter DEM! eller de då såklart 😀
   i vilket fall..hur kan ni ens bara börja påpeka detta här? det är en blogg..inte ett jävla uppslagsverk… Många här som borde söka hjälp, inte för att vara taskig. är bara ärlig. Och mirka verkar vara en underbar person med härlig personlighet.

 1. Men gud så löjligt att agera språkpolis.
  Vi har dekorerat ljus med vax både från ark och en sån penna som finns. Kul och fint det med men det här var ju verkligen ett kul julklappstips du kom med. Lätt att göra för de lite yngre med.
  Det enda jag saknar från jobbet så här års nu när jag är pensionär på riktigt är just julpysslet och ljusstöpningen. Gjorde alltid 3 och 5-armade ljus just till jul. Hemma har man ju inte utrymmet och inte är det så dragfritt heller i gamla kåkar.

  1. Det är i vilket fall fel att skriva att hon fotograferade de, Då skulle det stått DOM
   Jag hade lite fel och det erkänner jag
   Men tur att alla dessa bloggerskor har så många försvarsadvokater
   He he

  2. Förresten så har jag rätt när jag tänker efter
   Här blev ju objektet utsatt för subjektets handlingar och då heter det DEM
   Rätt ska vara rätt

  1. Håller med övriga ang de och dom. Tycker det låter förfärligt med de när det ska stå dom. Men som vanligt, i detta land, så ska det ev bli ok att skriva de istället för dom. Helt fel tycker jag, lika fel som det nu ät godkänt att avdela ord hur som helst.

   1. Det ska ALDRIG stå DOM i skrift. Det är talspråk.
    i formellt skriftspråk är talspråksformen ”dom” inte riktigt accepterad. Istället gäller skriftspråksformerna ”de” och ”dem”. I formella texter som artiklar, argumenterande texter och utredande texter bör man använda de – dem.
    Den grammatiska förklaringen är att ”de” är subjektsformen och ”dem” är objektsformen. Så om ”dom” är subjekt ska du istället skriva ”de”, men om ”dom” är objekt ska du istället skriva ”dem”.
    Enkelt uttryckt är subjektet den som gör något, medan objektet är den som blir utsatt för subjektets handling.

    1. Det är ju ett effektivt sätt att tysta folk på…till slut vågar ingen skriva i sina personliga bloggar om det de skriver inte är 100% korrekt i både stavning och satsbyggnad. Det vore synd

 2. de använder man som subjekt – dem som objekt – alltsa när man fragar VEM har han sett? Han har sett DEM!!!
  Jag är tyska och har lärt mig svenskan mer teoretiskt – kanske ibland enklare än för er som har svenskan som modersmal….

  annars tänkte jag om linnea kanske alltid tar över fotograferingen i din blogg? sen blir kvalitén mycket bättre…..

 3. Lite positiv feedback mitt i allt. Fina presenter tjejerna gjort till sin pappa, det är kärlek. Småtjejerna är väldigt söta på bilderna, Selina och Kevin är väldigt lika varandra. Ha det så bra!

 4. Men för fan rent ut sagt!
  Har ni inget annat att göra än att leta fel i Mirkas blogg o skrivande?

  Mirka : Härlig fars dag ni hade 🙂

  1. Nåt måste folk reagera på och ärligt, så är det väl trevligare om det är rätt. ! en annars en av de bästa bloggar

 5. Har också testat att göra egna dekorationer med servetter och använt vita som barnen fått rita/skriva på. Funkar lika bra som färdiga mönster. Sen har jag en specialfön som används till embossing, som funkar jättebra att värma med (det där med sked lät ju väldigt omständigt) – kanske funkar det med vanlig hårfön också?

 6. Hej!
  Ett annat bra tips för att göra fina ljus med servetter är att värma med en hårfön. Lägg servetten på ljuset och sen ett smör/bakplåtspapper över de o sen är det bara att värma på. 🙂
  Det är så kul att följa din blogg.

 7. Jag skrev ett intressant inlägg och analyserade Donald Trumps födelsekarta. Mycket saker förvånade mig, och det bådar fortfarande inget gott att just han är världens mäktigaste man.

  Läs gärna inlägget och berätta vilken kändis du hade velat se en personlighetsanalys på. Dig själv kanske?

 8. Dekorationen på ljusen är jättekul, har själv gjort det många gånger, tänk bara på att motivet kan börja brinna , så ha extra koll när lågan närmar sig bilden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..