Jul, jul, jul…

Så var helgen till ända och fort gick den också. Nu börjar nedräkningen på riktigt och barnens jullov knackar på dörren. Har alla julklapparna kvar att slå in men orken tar slut på kvällarna Men jag ska nog hinna fixa de innan det är försent.

I lördags åkte jag, Linnea och Jennifer till Stockholm för att handla julmat till Linnea och hon var alldeles lyrisk där inne i Goodstore som säljer en jäkla massa veganmat. Linnea lagar all sin mat själv men jag ska nog fördjupa mig lite i den maten och testa laga nya rätter till henne 😉 

På vägen hem stannade vi till först på Toys r us och sen vid Gränby C där vi tog en välbehövlig lunch.


David älskar att dammsuga så vi hade tänkt ge honom en leksaksdammsugare i julklapp. Men de är slut ta mig fasiken överallt! Har hittat en som kostar 499kr mot de andra jag sett i kataloger som kostar kring 300kr. Och jag tänker inte ge 500kr för en sån leksak aint gonna happen.

I värsta fall får han en när han snart fyller år för då borde butikerna ha hunnit fylla på sina lager 😉

Resten av helgen har jag och Alice bakat massa julgodis 🙂


Började i lördags med lakritsfudge. Blev lat och orkade inte banka sönder turkisk peppar så jag tog lakritspulver istället. Det blev inte lika gott 🙁

Igår gjorde vi först digestive rocks och apelsinrocks – väldigt goda!


Väldigt enkelt att göra:

Smällt valfri choklad, smula sönder corn flakes och blanda ihop med chokladen. Klicka små klumpar på bakplåtspapper och in i kylen en stund 🙂


Jag hade på lite strössel på mina mest för att kunna skilja åt de olika smakerna 😉

Resten av dagen gick jag och tjatade på alla om att dessa godisar får ej röras! Tyvärr så kan inte alla lyssna trots att jag och Alice blev ledsna så nu måste vi göra nya 🙁 Synd att de som borde föregå med gott exempel inte kan lyssna 🙁

Alice ville testa göra polkabräck med recept från Jenny.


Jag säger bara OMG så himmelsk goda de blev! 

Smällt 300g vitchoklad och ha sedan i riven skal av en halv citron och 1,5-2 msk cocos. Bre ut chokladen tunt på bakplåtspapper och strö över krossade polkagrisar. In i kylen. 

Jennifer önskade sig knäck så vi gjorde chokladknäck i brist på mandel.


De blev väldigt goda så vi ska göra en sats till innan helgen 🙂

Sent igårkväll gjorde jag oreofudge med marabou oreochoklad.


Mmmm så gott 🙂

Det ska göras ännu mera godis innan helgen…

Hoppas ni får en bra start på veckan

Kram ❤️

 1. Ida skriver:

  Vad kul att du vill lära dig mer om hennes kost! Gör det! Jag ville äta vegetariskt när jag var liten och bodde hemma, men pappa ville inte laga vegetariskt. Var alltid så ledsen över det. Självklart ska ni involvera er! Hade hon varit allergisk hade ni säkerligen lagat mat till henne. Att hon gjort ett aktivt val (som bara är bra för både djuren och planeten) borde ni snarare se som något positivt 🙂 Att vara 17 år och kunna ta ett ställningstagande så är strongt gjort! 🙂

 2. Jenny skriver:

  Hej Mirka.
  Jag undrar var du hittat recept på oreofudgen? Hittar det inte på Jennys matblogg.
  Tycker de/den som åt upp julgodiset borde få göra nytt till er andra… 😉

  1. Oreofudgen har jag knåpat ihop själv 😉
   Här är recept på den:

   3 dl vispgrädde
   3 dl strösocker
   1 dl ljus sirap
   50 gram smör
   200 gram Marabou oreochoklad

   Gör så här :

   Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kulprovet”. Rör sedan ner smör och bryt till sist ner chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.
   Häll strössel el. Dyl över fudgen och låt stelna i kylen över natten. Skär sedan lagom stora bitar 🙂

   1. Jenny skriver:

    Tack snälla för receptet! Detta ska absolut testas
    Tyckte det var det som såg absolut smarrigast ut.

 3. Hej!
  Min dotter lider av ätstörning och övergick till att bli vegetarian som ett led av sin sjukdom. Efter att gå på dagvård/ heldygnsvård så hon har slutat vara vegetarian och äter allt. Hon får inte laga sin egen mat utan det gör någon annan i familjen och vi äter tillsammans. Att bli fri från en ätstörning handlar om att bryta alla kvarhållande delar. Ta inte min kommentar negativt, vill bara säga att jag förstår de som oroar sig och bryr sig.
  Kram från en mamma till en annan mamma

 4. suri skriver:

  Jag funderar över L.s sätt att äta ocksa lite längre – hon är jääääätte smal – bär oversize kläder sa att man inte kan se hennes smala kropp… och jag haller med att den veganska inställningen ofta förekommer hos fd ätstörda – och samtidigt tycker hon om att baka etc – allt detta tyder pa att det inte är vanligt som förr – och sämst tycker jag är att hon lagar sin mat själv…. hon kan äta ocksa delar av den vanliga maten tycker jag…. hoppas att L. blir frisk igen och föräldrarna har mer koll pa det som jag och andra skrev ang. matsättet….

  1. Vi har full koll på hennes matintag även fast hon själv vill tillaga sin mat 😉 Och kan säga att hon äter ordentligt! Och for the record så har hon inte bakat sedan månader tillbaka. Hon äter allt som är veganskt men att få i henne annat är omöjligt och jag tror absolut inte på tvång på en 17-åring 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..