48-timmars regeln

Nu ska jag tjata lite om magsjuka och framförallt då den så viktiga 48-timmars regeln som man med fördel förlänger till 72 timmar 😉 

Jag antar att alla och framförallt föräldrar med barn i förskola/skola vet redan om hur viktigt det är att hålla sig till 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén. Dels för den sjukas skull så hen hinner samla på sig nya krafter och dels då för omgivningens skull. För att försöka förhindra att smitta andra helt enkelt. Så enkelt kan jag tycka men tyvärr så jäkla svårt för vissa att hålla sig till. 

I skolan har vi skolplikt och reglerna säger att även om någon i en familj är magsjuk så ska de friska barnen till skolan. Jag brukade förut skita i skolplikten och höll alla barnen hemma så fort någon började kräkas. Till slut fick jag en uppläxning delux pga det. Så efter det får de barnen som känns 100% gå till skolan trots om någon annan spyr hemma. 

Men när det kommer till förskolan så är oftast ( skulle nog våga tro alltid ) reglerna annorlunda och strängare. Jag följer alltid regeln: Är någon i vårt hushåll magsjuk så stannar alltid förskolebarnen hemma även om de är friska till minst 48 timmar efter sista spyan/diarrén! Och jag vill gärna veta när någon på förskolan har kräkts. Ofta hinner personalen ringa och varna mig på morgonen innan jag kommit dit och ibland får jag veta på plats. Jag väljer att ha mina barn hemma då pga att det är så långdraget om vi får hem magsjukan och eftersom jag har möjlighet att ha de hemma så gör jag allt för att förhindra att få hem magsjukan. 

Tyvärr så väljer vissa föräldrar att inte alltid nämna om kräkningar som varit och lämnar barn utan att hålla sig till de viktiga 48 timmarna 🙁 Kanske tycker man att barnet är ju så piggt igen…. eller så kan man inte vabba….någonting är viktigare på jobbet… Vad vet jag? I min värld är dock ingen ursäkt bra nog. Ens eget barn, barnen på förskolan och personalen där ( och om smittan börjar härja allas familjer osv ) är värda att alla respekterar 48 timmars regeln! 

Jag må nu låta lite grinig i texten men jag blir väldigt irriterad på ignorens när det kommer till detta. Alla kan reglerna så varför inte bara köra efter de…? 

Typ samma princip när det kommer till löss ( behandla, kamma, kamma, kamma … ) och springmask. Ingen vill ha små odjur i håret så man kliar sönder sig och inte heller maskar i röva och gör alla sitt yttersta att bli av med skiten om man nu haft oturen att få det så slipper man mest troligt en jobbig rundgång 😉 

Så. Nu har jag lättat på mitt hjärta lite 🙂 

Lite kvällsbus på golvet idag. David älskar när man går ner på hans nivå 🙂

 

Till slut hade jag halva styrkan i köket med mig dock bara de mindre på golvet 😀


❤️

Kram ❤️

 1. Jag håller med dig Mirka på allt! 🙂 För ett tag sedan träffade jag en vän med sin skolpojk i mataffären och jag frågade lite förvånat varför han inte var i skolan. Och pappan började prata om att han hade kräkts under natten och då kunde han ju inte gå till skolan. Jag höll på att tappa hakan!! När jag sedan frågade vad han gjorde i mataffären, så svarade han ”Ja han är ju inte död, han orkar nog gå i affären i kort stund” HAHA!! Som jag ville himla med ögonen och säga både det ena och det andra just då. Det är så konstig inställning bland vuxna ibland…

  Kram
  http://blogg.loppi.se/mammalinda/

  1. Sedan kan man ju också kräkas utan att vara kräksjuk…Vi fick verkligen stå på oss för att förskolan i höstas gång på gång ringde om att vi behövde hämta vår son då han var lös i magen och ”kräksjuk”. Han kräktes aldrig och agerade och lekte som vanligt. Däremot var han lös i magen och höll på att få tänder som många andra 1,5 åringar och var fortfarande ett välling barn. Ibland går hysterin kring kräksjuka till överdrift…

   1. Roligt är att det oftast skylls på tänder vid feber o lös mage. Har barnet feber lr lös mage o skiter så pass mkt att magen inte grejjar de oavsett tänder osv så är man hemma!!

   2. Självklart ska ett diarrebarn vara hemma oavsett vad som ger diarrén.

    Dessutom tar man alltid det säkra före det osäkra i en förskolegrupp där så många riskeras smitta om det skulle röra sig om magsjuka. Många skyller på dålig mat, tänder osv fast att det egentligen är magsjuka barnet haft. Just för att barnet är piggt och föräldrarna ”måste jobba”, de ser sin chans att låta barnet gå. Hur ska pedagogerna veta vem som ljuger eller talar sanning..

    1. Det är svårt det där med magen! Jag är själv lärare och skickar hem ungarna om de klagar på ont i magen, dock på mellanstadiet! Och ibland kommer de tillbaka alldeles för tidigt, spec barn med utländsk bakgrund. De kan till och med säga att jag spydde i morse men är pigg nu! Det är svårt att få deras föräldrar att förstå denna regel! Alla mina barn har dock varit lösa och dåliga i magen i princip hela småbarnsåldern! Det skulle innebära att jag skulle ha vabbat konstant i flera år nu snart… Det funkar inte heller, och jag blir trött på dagis när de klagar, vissa barn har ju faktiskt väldigt känslig mage!! Och nej jag kan inte vara hemma och vabba utifall att heller med mitt yrke, det är inte med glädje man ringer till skolan och säger att man inte kan komma och så vet man att lektionerna bli lärarlösa när det inte finns en endaste vikarie att få fram… Och jag har en man också, han jobbar i skogen och kör skogsmaskin, en dag som den maskin står still förlorar han över 10 000kr..

     1. Fast det spelar ju ingen roll vart du jobbar eller vad du tjänar. Skickar du dina barn sjuka till förskolan så är det ju samma sak där, ( säger inte att du gör det) de som arbetar där kan ju bli sjuka oxå, inga vikarier, eller outbildat och okänd personal som ska ta hand om ditt barn, förlorad arbetsinkomst mm. Barn som är sjuka ska vara hemma oavsett hur mycket pengar man förlorar.

 2. Jag tycker folk är alldeles galna som lämnar barnen innan de gått minst 48h från sista kräk tex. Heller dessutom en dag extra än inte. Så jag förstår faktiskt inte hur de andra föräldrarna inte kan bry sig?

 3. Jättebra och kan uppenbarligen inte påpekas för många gånger! Dock gäller 48 timmar från sista symtom (symtom är även magont, mycket rapar, gaser och aptitlöshet). Dvs, vänta 48 timmar från det att barnet mår bra och äter igen 🙂 Det är väl för att folk gärna missar den lilla detaljen som man säger 72 timmar.

 4. Det är väl inte ens 48 timmar efter sista spyan/diareen som gäller, utan 48 timmar efter att man känner sig FRISK. Dvs att barnet börjat äta igen med god aptit, är feberfri, orkar leka och är bra i magen. Det som ofta verkar glömmas bort är samma regler borde gälla vuxna som varit magsjuka, istället för att komma tillbaka till jobbet så fort de orkar stå på benen.

 5. Vi har några av våra barn varannan vecka. För några veckor sedan var sambons barn hos sin mamma, och de hade magsjuka, det var ca 5-6 timmar tills det gått 48 timmar.
  Eftersom barnens mamma är den mest respektlösa människan som gått i ett par skor…så vet ni vad jag ser när jag går på Ica? BARNENS STÅENDES MED LÖSGODIS-SPADARNA I HÖGSTA HUGG!!!!????
  Men alltså allvarligt!!!!! För det första tar man inte in barnen på affären med magsjuka, och för det andra så låter man dem absolut INTE (!!!!!) plocka lösgodis själva!!!! Dessutom plockade de även med HÄNDERNA!!!
  Fattar inte hur vissa tänker!!!!

 6. Kunde inte sagt det bättre själv! Avskyr när barnen blir bjudna på kalas på leklandet här i stan, vi får i princip alltid hem något skit om vi åker dit, helst magsjuka.
  För någon vecka sedan var en vän där på kalas med sina barn, på stället var en flicka i 4-årsåldern med fullt blommande vattkoppor i hela ansiktet. Flera föräldrar reagerade, samtidigt hade familjens storebror en rejält ruskig hosta. Nu var jag inte där själv, men jag antar att tar man med så pass sjuka barn på lekland-då förstår man nog inte när andra vuxna påtalar problemet med sina sjuka barn heller. Vattkoppor är ju det knäppaste jag hört i sjukväg såna gånger, det är ju rätt avslöjande när det sitter i ansiktet:/

  1. Men fy! Ett barn med hosta bör ta det lugnt. Oavsett det är förkylning eller astma som är grunden till hostan. Vattkoppor kan man bli riktigt dålig av. Särskillt om vuxen drabbas, eller en liten bebis.

 7. Viktigt inlägg! Tänk om detta alltid skulle respekteras! Magsjuka gör mig så sjukt stressad.. Är föräldraledig med lillebror så storasyster blir hemma så fort magsjuka går på förskolan! De brukar ringa mig på morgonen om nån är magsjuk.

 8. Ringde hem ett barn idag m diarré o magsmärtor…
  Mamma: jag jobbar kan inte hämta. Inte pappa heller
  Vi: ni måste… Osv osv
  Mamma: ok vi kan hämta kl 16 ( kl va då 11.30)
  Vi: nej!!!!
  Slutade m att pappan kom ca 15 o sa ok hon kommer imorg . Nej sa vi TIDIGAST 48 tim! Ok bra ons sa pappa …. Suck NEEEEEJ!!
  Ja måste jobba o mamma oxå va svar!
  Ja sa vi o de förstår vi m ni kan få ersättning av FK
  Seriöst så suck!!
  Tänk om vi kunde slippa karens vi som får stå ut m detta o alla föräldrar som sköter detta

  1. Åsa B:

   Word!! Håller med!
   Den dummaste kommentar jag fått av en förälder var: Jamen ni har väl ingen karensdag?
   Jooo det har vi. Och va fan vi pedagoger vill inte ha magsjuka o inte heller andra föräldrar o barn.

   Se för fasiken till att alla barn är friska innan de lämnas på förskolan igen. Inte bara 48 eller 72 timmar. Barnet ska kunna äta igen o vara pigg också. Det gynnar allla i längden!

 9. Jag anser att du ska försöka vårda ditt språk mer eftersom du tjänar pengar på att skriva. ”Skita” och ”röva” är inte acceptabelt.

    1. Fast varför ska jag behöva ändra på mitt sätt att vara och uttrycka mig på? Oavsett åldern så hoppar det både en och två grodor ur min mun ibland och så är jag vare sig ni gillar eller inte 😉

   1. Ja måste säga att ja föredrar ”skita” o ”röva” än ”bajsa/nr 2” och ”stjärten”. Visst tycker alla olika med just ordet ”stjärten” tycker ja låter utlöjligt”.

  1. Det finns många författare som tjänar pengar på att skriva, som använder betydligt grövre ord än ”skita” och ”röva”…

  2. Jag kan bara skratta åt att en vuxen människa ska läxa upp en annan vuxen för att hon har skrivit ”skita” och ”röva”. HAHAHAHAHA!!

  3. Visste inte att skita och rövva var fula ord ens Är det svordomar? I vår familj använder vi de orden. ”ont i rövva”, ”måste skita”. Det finns betydligt värre ord som låter fel hur dem än används.

  4. Anonym : i din ålder borde du ha lärt dig att har man inget snällt att säga ska man vara tyst. Vad gör det dig hur Mirka skriver i sin blogg?

 10. 48 timmar från sista symtom är det som gäller och det kan vara allt från magont, dålig aptit, slö m.m. Så man går inte efter sista kräkningen bara utan allmäntillståndet är lika viktigt! Det hoppas jag alla vet!

 11. Ja, tänk om alla hade hållit sig och barnen hemma minst 48h efter sista symptom/äter igen etc, nu känns det som att många inte tänker längre än näsan räcker, blir riktigt rädd när jag hör hur folk beter sig…

 12. Fast det är 48 timmar efter sista symptom, alltså trötthet, feber, magont och alla symptom man kan ha vid magsjuka. Inte enbart kräkning/diarré.

 13. Nu när systerdottern går hemma och mellan pojken bara e på dagis 15-timmars så skickar dagiset ut ett sms om att de haft barn som varit magsjuka, förskylning lr nåt så hon kan välja om pojken ska va på dagis lr inte, men de gångerna har hon behållt honom hemma, för att minska på risken att de får magsjuka. Det tycker hon är jättebra att de hör av sig.

  Dessutom minskar ju risken för spridning ju färre barn som inte utsätts för ev smitta och sen minskar ju även risken att de inte drar med sig det hem och smittar resten av familjen

 14. Jättebra inlägg!!!
  Har typ fobi för magsjuka och bävar inför vår sons förskole- start.
  Här bland kommentarerna verkar folk veta vad som gäller men verkar tyvärr inte gälla merparten av befolkningen. Ser bara bland mina bekanta, det skylls på det ena och det andra som orsak till att barnet kräkts el är dålig i magen. Har bland annat hört detta:” de där 48 timmarna håller väl ingen, har folk inga jobb?!” suck… inte konstigt magsjuka bara går runt runt..

 15. Ja tänk om alla kunde hålla sig hemma tills det inte smittar längre, spridningen skulle stoppas upp. Jag har ett barn med typ 1 diabetes. Om han får magsjuka kan det sluta med sjukhus, då han måste få i sig insulin, och det kan vara svårt om man inte äter. Så vi är livrädda för kräksjuka!

 16. Tycker synd om alla barn vars föräldrar tänker på jobb och karriär i första hand. Nog faaan har man råd att vara hemma hos sina sjuka barn!!!!
  Vi tillhör tyvärr de som alltid blir drabbade pga att andra föräldrar skiter i att vara hemma med sina barn. Våra inkomster har inte varit feta på bra länge. SUCK!!!!!!

  1. Dessutom får faktiskt mormor/farfar/moster et c vabba för ens barn!!!! Så kan man inte själv får man fixa att någon annan gör gör det, så det så!!!

 17. Det är väl dessutom 48 timmar från SYMPTOMFRI som gäller, dvs när magen funkar som vanligt o aptiten är tillbaka.

  1. Tänkte också skriva detta. Det är 48 timmar efter senaste symtom (ex inte kan äta). Inte efter senaste kräkning/diarré.

 18. Fortsätt att skriva som du gör Mirka, herregud måste folk reta sig på allt du skriver, och vad har åldern med det att göra.
  Härligt med lite spontana ord som ploppar ur munnen, det gillar jag 🙂
  Kram på dig <3

 19. Så himla rätt!!! Jag kan inte heller förstå argumentet att man förlorar pengar??! Vad händer om ni får skiten igen då om ni lämnar såpass tidigt så det går runt? Hellre då hålla hemma 1 dygn extra vid första tillfället!

  Pratade med min gruppträningsledare om just magsjuka förra veckan, jag nämnde att vi haft det 2 ggr i vinter trots att barnen inte går på förskola än. Då kläcker människan att ”ja man kan ju få det överallt – på Ica tex, hur ska man liksom göra om hela familjen är sjuk och man måste handla? Klart man går å handlar ändå!!”

  Trodde jag skulle spy på människan…

  1. Ja men hur gör man om hela familjen är sjuk då? Om man behöver verkligen handla? Alla har faktiskt inte nån i sin närhet som kan handla.

   Jag har varit tvungen att gå på coop o handla. Mina barn o maken låg däckade och jag kände väl att jag lär få det snart.

   Tillägg jag är förskollärare och bet mkt väl om regeln. Maken har dessutom diabetes o blir super sjuk vid magsjuka samt äldsta sonen.
   Men vad gör man om barnen behöver vätske ersättning fil osv

  1. Kerstin: hur vet man om det är maginfluensa eller vinterkräksjuka? Vad jag har förstått så kan symtomen vara väldigt skiftande, och jag tror inte vårdcentralerna är så pigga på att man tar dit barnen för att få en diagnos…

   1. Rille. Vid vinterkräksjukan kaskadspyr man ofta och har hög feber. Sen håller den på i monst tre dagar. Vanlig magsjuka en dag ca så nog kan man skilja dem åt utan att gå till vårdcentralen

    1. Åh vad bra att du har koll, då kan du få säga vad min son hade för nån månad sen, för det stämmer varken in på din beskrivning av magsjuka eller vinterkräksjuka. Först kräktes han två gånger med bra en kvart emellan, sen gick det 12 timmar så kräktes han igen, sen gick det 18 timmar innan han kräktes sista gången. Ingen feber. Inte så sugen på att äta. Vad var detta om det inte var varken vinterkräk eller vanlig magsjuka? Kan tillägga att han och brorsan som också går på förskola var hemma 72 timmar efter sista kräket, och det blev nog ca 48 timmar pigg och normalt ätande.

 20. Nu handlade inte den här diskussionen om precis detta men det var en het diskussion på en annan blogg om magsjuka och många ansåg att alla i familjen skulle vara hemma! Vi var några med både mindre barn och tonårsbarn som frågade vad skolan säger och vilken ersättning den andra föräldern tar eller vad man tar om barnen är över 12. På mitt jobb kan man iallafall inte ta semester med så kort varsel! Ingen av alla dom som ansåg att alla i familjen ska vara hemma ville svara på detta? Jag tycker också självklart att man håller alla förskolebarn hemma men högstadie- och gymnasie barn? Kanske någon här kan svara!?

 21. Jag får kallsvettningar när vi kommer till skolan och något barn glatt berättar att de kräkts en dag tidigare… Mina barn får då strikta order om att inte prata nära eller röra saker i onödan. Haha, hatar verkligen spyor och diarré.

 22. Jag håller helt med dig! Jag fick mig en tankeställare nyligen när hygiensköterskan på jobbet ( jobbar inom omsorgerna) berättade att det är 48 tim efter sista SYMPTOMET inte sista kräkan/diaren. Hon menade att du är symptomfri när du mår såpass bra att du kan börja äta igen & är på benen & det är då du ska börja räkna 48 timmar. Låter väldigt vettigt tycker jag 🙂

 23. Sen skall man tänka på att vissa barn blir extremt dåliga av magsjuka pga olika orsaker, kroniska tarmsjukdomar, dibetes typ 1 och annat. Barn med diabetes typ 1 kan behöva ligga på IVA med dropp vid magsjuka. På sonens tidigare förskola och nu skola är de extremt duktiga på att varna om ett barn mår illa och kräks i skolan. Då sonen gick på föris var vi ursnabba på att isåfall hämta hem honom för att hindra att han blev smittad. Nu är han så stor att han själv kan tala om huruvida han varit nära barnet som kräkts eller ej och vi agerar därefter. Tack o lov har han bara haft magsjuka en gång sedan han insjuknade i diabetes typ 1, och kräktes bara en gång och inte i samband med intag av insulin (det som sänker blodsockret då man skall äta kolhydrater) för det är då han hade kunnat bli riktigt dålig (medvetslös av lågt blodsocker eftersom han fått insulin för kolhydrater som inte fanns eftersom de kräkts upp…någon som fattar??)

 24. Som förskollärare så håller jag med dig! Vissa föräldrar har svårt att räkna så långt som till 48!
  Du tänker helt rätt Mirka! Kram!

 25. Tycker ditt språk stämmer väldigt bra med resten av hur man uppfattar dig. Vad gör du med alla dina barn när de har magsjuka inte tror jag att du alltid kollar så det gått 48 timmar.

  1. Bra
   Varför tror du inte det?? När vi har magsjuka hemma så blir det inte oftast så värst jobbigt i sig bara väldigt långdraget just för att alla dagisbarnen är hemma så länge sjukdomsrisken finns i huset. Det är inte så att 13 ungar spyr samtidigt utan vi har som max haft 3 åt gången och när de mår bättre börjar ett nytt barn. Så långdraget ja och tror du inte mig ang att hålla barnen hemma tiden ut ( oftast dessutom minst en extra dag ) så är du välkommen att kvarta hos mig vid nästa magsjukeutbrott 😉

 26. Jag lämnar också friska syskon på skolan. De har skolplikt, punkt. Och jag avskyr att bli idiotförklarad för att jag följer lagen. Visst en del tycker att ALLA ska vara hemma och att bara idioter skickar syskonen till skolan. Men nu är det faktiskt så att skolplikten gäller om inte skolan säger något annat! Håller stenhårt på 48-timmars regeln och har dagisbarnen hemma om någon är sjuk. Dessutom är jag nitisk med hygienen. Så fort en magsjuk varit på toan är jag där och byter handduk, sanerar hela badrummet. Gäller att även tänka på dörrhandtag, spolknappen, kran mm. Stora barn brukar fatta det här med hygien och smittas inte lika lätt. Dessutom brukar de hinna till toan och sprider inte smittan lika lätt. Vi brukar klara oss bra, bara de små brukar få. Så med hygien och 48-timmarsregeln klarar man sig långt!

 27. Är det svårt att förstå att många använder sitt vardagsspråk.Låt dem göra det.
  Smittan finns överallt,mycket svårt att hejda den faktiskt. 🙂

 28. Jag tycker att de som är så extremt känsliga att de inte klarar av Mirkas språk ska läsa andra bloggar istället. Så länge det inte handlar om hets mot folkgrupp, förtal eller liknande så har Mirka all rätt att skriva hur och vad hon vill på sin blogg.

 29. Det är som jag alltid trott, och jag blir inte förvånad längre av att så många människor har den tendensen att alltid tro att dom kan och vet bäst själva. Ingen är så bra som dom. Klart man inte går ut med sjuka barn, klart man inte lämnar sjuka barn till skolan. Lika självklart att man faktiskt kan ha alla barn i förskola hemma om ett barn är sjukt då det är helt frivilligt att ha barn på dagis. Skolbarn som är friska lämnar man nog till skolan såvida dom inte har någon känning alls. Tvätta händerna och hålla undan dom sjuka från dom friska så långt det går är ganska bra för att förhindra smitta inom familjen. När folk börjar tjafsa om att JAG kan inte vara hemma från jobbet, då vill jag kräkas, det kanske man skulle tänkt på INNAN man skaffade barn. Vad är viktigast? Pengar/karriär kontra barn? Säger man att man inte kan vara från jobbet, vem är man då? Klart att alla kan vara hemma från arbetet. Klart att alla kan klara sig på lite mindre pengar den månaden. Jag är inte den att alltid ha rätt, att alltid veta mest, absolut inte, inte på långa vägar, men nog är jag klok nog att kunna handskas med pengar så att jag kan vara hemma med sjuka barn. Kanske dags att prioritera barnen framför pengarna men vad jag förstått så kommer pengar nr 1 för så många människor så man blir mörkrädd.

  Ang. ditt/Mirkas språkval så är väl inte dom orden dom värsta man kan läsa runt om på nätet och höra i verkliga livet. Smått patetiskt att dra upp det ens. Så tycker jag. Återigen en massa besserwisser som tror sig vara förmer än andra. Ni som hela tiden klankar ner på allt, vore ganska roligt att få läsa om vilka ni är, vad ni är för sorts människor bakom era anonyma skärmar. Så nu kära ni, upp till bevis och tala om vilka ni är. Vi andra vanliga dödliga kanske kan lära oss lite av er. Så berätta nu, vilka är ni?

  Det är inte lätt Mirka. Du kommer aldrig att tillfredsställa alla. Vik inte ner dig. Var den du är. Du står ju för det och det är mer än många andra vågar. Tumme upp.

 30. Hej!
  På 1177 står det ang magsjuka minst 1dygn från senaste kräkningen/diarré om skolbarn och arbete men för förskolan 2dygn. Dock har jag för mig att under vinterkräksjukan kanske det stod 2 dygn på alla. I vilket fall var min poäng att det bara står kräkning/diarré inte några andra symptom som feber, slöhet osv. Feber brukar väl i normala fall vara 1 dag hemma. Jag hade magsjuka och 48h efter sista kräkningen så var jag inte redo att gå till arbete så man skall väl se det som tidigast 48h efter kräkning/diarré om man mår bra. Men att räkna 48h från symptom som är symptom på att man haft magsjuka inte själva magsjukan tycker jag låter lite överdrivet.

 31. Jag är förskollärare och älskar ditt inlägg om detta ämne. Du tänker helt rätt och du hade inte alls fult språk. Håller bara med dig att det är så respektlöst mot sina egna barn, andra barnen och personalen när man inte tänker på reglerna. Sen är min personliga åsikt att man ska hålla hemma alla om någon familjemedlem har magsjuka även skolplikt. Stå på dig och va dig själv. Borde vara fler som tänker som du.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..