Frågestund – svar del 3

Då fortsätter jag med att svara på några frågor 🙂

Britt

Hur hade ditt liv sett ut om du/ ni inte skaffat så många barn? Känner du att du missat något typ resor/studentliv/party/socialt umgänge /arbetsliv/karriär mm? Det är ju trots allt en uppoffring och ett enormt ansvar med så många barn! Vad har varit tuffast under åren: nyfödda, småbarn, skolbarn, tonåringar, vuxna barn? Och att ha allt samtidigt? Hur hinner ni med barnen med dyslexi och anorexi? Vad har fått stå tillbaka? Hur hinner ni med de andra barnens psykiska välmående?
Jag vet faktiskt inte och brukar inte ens tänka i de banorna 😉 Jag lever livet som är istället för att tänka what if…? 

Jag hann med att göra en massa innan jag bildade familj och därefter har familjen alltid varit viktigaste och ingenting kan väga upp till det så nej, jag känner inte att jag har missat någonting viktigt i livet 🙂 Aldrig varit karriärslysten, har rest och kan göra det även nu, partajat har jag gjort för en livstid osv… Sen är man inte helt låst bara för att man är mamma, det går att göra saker även nu 😉

Tuffast under åren hittills har varit den jobbiga perioden vi hade med Linnea. Och att då samtidigt kunna finnas lite extra där för syskonen som också tyckte att det var jobbigt att se Linnea kämpa.

De barn som har dyslexi får fantastisk hjälp i skolan och bra verktyg som underlättar för de barnen. Så det är inte så mycket extra med de 🙂 

De senaste åren har vi nog blivit bättre på att se barnen och deras behov och även på att hantera de. Det känns så i alla fall och oavsett så gör man som förälder sitt absolut bästa för barnens välmående. Och att göra sitt bästa är det viktigaste.
Catarina

Hej. Tycker ni är toppen föräldrar till alla era fina barn. Fast skilsmässan. Blir så ibland bara.

Misstänkte vid frågestund att nu kommer

Mest om skilsmässan.

Men en sak jag undrar över..har ni rutiner på det mesta ?som vid nattning. Upp på morgon mm.. så det oftast bara rullar på.

Ha sköna dagar o tänk varje morgon du vaknar hur lyckligt lottad du är med alla barn och att du är en bra mamma.
Tack ❤️ 

Vi har en del rutiner som tex mattider och sovtider för de mindre. Gör de minsta klara för sängen och bäddar ner de med en godnatt”ramsa”. Det mesta rullar på i ren rutin om jag tänker efter 😀
Jenny

Hejsan

Har följt din blogg länge den är toppen☺

Mina frågor är

Vart ska du flytta? och vart ska Peter bo?

Kommer ni bo nära varandra? Hur kommer ni ha barnen??

Kramar till dig

Jag flyttar till en annan del av Uppsala, eller utanför stan. P letar fast boende men har ett tillfälligt så länge. 

Ang barnen – se tidigare svar 😉

Kram
Ida

Undrar hur du tänker kring vad du delar med dig av i bloggen. Du får väldigt många privata frågor, finns det saker du aldrig skulle skriva om? Känner du att det är svårare att skriva om barnen ju äldre de blir? Tycker du aldrig att det är jobbigt att lämna ut sig själv så mycket?

Vad drömmer du om att arbeta med i framtiden? Är det något speciellt du vill satsa på när barnen blir äldre? Vad är det svåraste med att ha en stor familj?
Det är svårt att dra en exakt gräns på vad jag skriver om. Jag skriver inte om saker som jag vet skulle uppröra barnen eller så. Där har vi en klar dialog så den biten är lätt att förhålla sig till tycker jag. Vi är öppna med varandra och de stora får bestämma om och när jag skriver om de och vilka foton som läggs ut osv. 

Jag vill skriva öppet och ärligt ( låter klyschigt då många bloggare skriver ofta om sin ärlighet som sällan är så ärligt ) och visa att livet är inte alltid dans på rosor. Vi har bra stunder och vi har dåliga stunder 😉 Jag vill inte hålla igen om saker som vissa kanske tycker är tabu att skriva om som tex när Linnea var dålig. Ändå känner jag att jag håller igen om en hel del i ren rädsla om reaktionerna vilket är tråkigt men en dag ska jag våga mig på djupare vatten 😉 Jag skriver inte om ekonomi då jag tycker att det är en privat sak. Saker jag inte tar upp med mina nära vänner tar jag inte heller upp här på bloggen. Politik skriver jag inte heller om då jag har ingen större kunskap om det 😉 

Jag har inget drömjobb direkt. Vill gärna arbeta med att hjälpa människor i behov och tror att jag skulle kunna göra mycket nytta. 
C.B.S

Har du tvillingar i släkten eftersom ni  få tvillingar 2 ggr ?

Min mormor fick tvillingar på 40-talet men tyvärr så dog ena barnet efter födseln ( de föddes för tidigt ). De var 2-äggs. Så kanske kommer det därifrån 😉
Helena

Hej! Kul med frågestund

Jag skulle vilja veta hur du hanterar barnens läxor? Hjälper du skolbarnen varje dag eller sköter de det själva? Vi har tre barn och jag tycker det tar mycket tid varje dag med läxorna, (har ett barn som har det tufft med matten), därför undrar jag hur ni gör samt om du har några tips/idéer kring detta.

Dessa läxor, hualigen 😀

Större barnen vill göra sina läxor själva och de frågar om hjälp om/när de vill ha det ( dvs sällan ). Resten av barnen brukar samlad vid matbordet så hjälper jag de vareftersom. Ibland tar jag ett barn i taget om det behövs koncentreras lite extra. 
Anonym 

Vad tycker barnen om att behöva flytta så mycket? Med kompisar och så? Om du hyr detta huset du ska flytta till. Hur länge får du bo där? Måste vara jobbigt för barnen att byta skola så mycket.

Nu är barnen rätt coola med flytten och ser framemot det. Lite tråkigt för vissa att lämna kompisar men de förstår att vi inte kunde göra nåt åt saken. Jag personligen tycker att det är jobbigt att flytta igen men nu är det så och ja… vad ska man göra liksom…? Det suger med skolbyte osv men ungarna är coolare med det än vad jag ( och framförallt ni ) är 😉 

Hyr huset tillsvidare och förhoppningsvis länge dårå. 
Millie

Vad tror du att dina barn kommer att jobba med i framtiden utifrån deras personligheter och intressen? Om du får gissa vilt…

Oj vad svårt

Linnea med någonting kreativt. Jennifer i någon hjälporganisation. Benny och Victor med dator/spel. Oliver med barn. Resten vette fan 😀
Karin

Hur hinner du med egentid med alla barn? Jag vet att du tidigare sagt att dina barn inte behöver det… men det stämmer nog inte (jag pluggar barnpsykologi och det är ett grundläggande behov hos barn att bli sedda)

Allt är relativt och barn blir sedda även i en grupp anser jag. Psykologi mm i all ära men man kan inte sätta alla i samma bok 😉  

Man ger egentid när behovet finns och ibland gör man nåt en längre stund och ibland räcker det men en tur till affären med ett barn. 
★ Orsakullan Som Blev Mamma Vid 20, Numera Även Lärare & Doula ★

Om du tänker 5 år framåt i tiden, hur  tror du att ditt liv ser ut då?

5 år…. så långt borta men ändå så nära 😉

Jag har lyckats köpa eget boende och jobbar med någonting jag trivs med. De flesta barnen bor fortfarande hemma och vi är nöjda med livet 🙂
MammaLinda

Jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om barnuppfostran och undrar därför vilka regler som gäller i ert hus. Vad får man göra och vad får man inte göra? Vad tycker du är viktigt att lära ut till dina barn?

http://blogg.loppi.se/mammalinda/
Respekt och empati för andra människor! Pratar väldigt ofta om de sakerna som jag tycker är så viktiga att lära sina barn. Det bråkas och de kallar varandra för saker vilket jag försöker få bort. Ärlighet. Var ärlig även om det ibland kan svida lite. 

Godis på helgen. Hjälpa till om det behövs. Duka av efter maten. Osv
Nu måste jag iväg på möte så fortsättning följer

Kram ❤️

 1. Får man fråga sig hur det kommer sig att Peter aldrig tagit nätterna. Ja han jobbar, men det gör även du. Är det en av orsakerna?
  Sen att D vaknar på nätterna, vad pratar en del om, att det måste vara något. Barn drömmer i olika omgångar vilket kan gör att han bökar om nätterna. Naturligtvis kan det påverkas att ni ändrat familjeförhållande för INGA och jag menar verkligen inga barn mår bra av det. Inte med det sagt att man inte ska gå ifrån varandra. I barns värld är det alltid mamma och pappa oavsett vad. Klart det kan påverka en så liten om nätterna.
  Det ger sig så länge ni låter barnen må bra av separationen. Jag hatar verkligen mammor som håller sina barn från sina pappor pga jävelskap och nu menar jag inte att du gör det eller skulle göra så. Låt barnen ha både mamma och pappa och mår ett barn sämre, bör båda föräldrar byr sig lite gnutta mer om det ett tag. Dom andra barnen förstår om man berättar för dom.

 2. Jag har en fråga gällande Linnea; mår hon bättre nu? Minns att hon hade problem med maten ett tag. Hoppas verkligen att hon är på bättringsvägen! Kramar till er alla

 3. Jag undrar om ni någonsin har tänkt över att ni bor varannan vecka med barnen istället för tvärtom. Alltså att barnen får bo på ett och samma ställe medan ni byter av varandra varannan vecka? Kram!

  1. Jo då, vi har tänkt på det men nu i början i alla fall går det inte då P kan inte ha de varannan vecka…

  2. Emma det är ett liv som inte fungerar i verkligheten. Om någon av dom träffar en ny? Ska den personen också bo i huset varannan vecka?
   Ska föräldrarna ha varsin lägenhet, förutom huset? Eller ska det bara finnas en lägenhet där föräldrarna bor varannan vecka?
   Inget privatliv. Inga egna saker. Man delar allt med personen man skiljt sig ifrån för att man inte vill leva ihop.
   Om den ena föräldern träffar en ny, ska den andra föräldern behöva dela lägenhet med med sitt ex och dennes nya?
   Nej det där är i praktiken inte genomförbart, om man inte alldeles vill utplåna sig själ, anser jag.

 4. Menar du att du och Peter ska ha olika boende och ett gemensamt för barnen? dvs tre boende? Det måste kosta.

  1. Fråga får men, men vilken idiotisk fråga, vad fan har vi med det att göra ifall dom har 5 olika boende. Inte drabbar det väl VÅR plånbok eller?..

 5. För att Mirka och Peter ska må bra och vara dom bästa föräldrarna så tror jag inte på att ha ett gemensamt boende för barnen och bo där varannan vecka. För att gå vidare själva så är ju ett eget boende en stor del i resan. Barnen har varandra och två föräldrar som alltid finns där vart dom än bor. Bättre skilsmässa och lyckliga föräldrar i längden. Lyckliga föräldrar= lyckliga barn. Tack för en bra blogg Mirka.

 6. Hej!
  Jag tror att detta blir bra att barnen är med dig mesta tiden sedan när allt ordnar sig jan de ju välja själva:) Men det skall ju funka också med skola och dagis ni är ju många som skall må bra.
  Jag tror på det ni gör detta blir kanoners.Men unna dig själv en helg med mys för att du skall orka med allt❤❤❤

 7. Jag hörde en psykolog prata om egentid. Det var negativt för barnen. Det blev uppstressade att ta igen med de andra (omedvetet) vad den ”tex förlorat” när den hade egentid. I våran familj andvänds inte ordet egentid. Vill man göra någpt själv eller ifred så säger man det och resten av tiden är bara vanlig tid=)

  1. Skulle man tro på allt vad psykologerna ”analyserar fram” så skulle var och varannan vara omyndigförklarande. Egentid är självklart lika individuellt som allt annat, idioti att tro något annat…..

  2. Psykologer skall man aldrig lyssna på. Dom blir psykologer av en anledning – För dom vill bota sig själva. Dom som behöver mest hjälp av alla är psykologerna själv så dom ska man aldrig lyssna på. Läkare och psykologer är ju väldigt högt upp i självmordsstatistiken. Jag tror dom till och med ligger högst upp.

 8. Spännande svar. Reagerade på att ekonomi är så himla privat men t ex ens barns psykiska mående är lättare att vara offentlig med…Reagerar inte på DIG, för det är ju så vi är i Sverige! Fick bara en tankeställare… visst är det konstigt egentligen att det ska vara så, ekonomin är det heligaste och hemligaste vi har??!! Annars kan vi prata öppet om det mesta; sjukdomar, sex….

 9. Tror också att det är viktigt att skaffa sig ett eget boende efter en skilsmässa, så att man kan gå vidare i livet på riktigt. Få ett ordentligt avslut och hitta något nytt att utgå från.

 10. ”Hur hade ditt liv sett ut om man inte skaffat barn, vad man missar” Tänker på de ibland och motsatsen slår mig, ”Då hade jag ju missat att lära känna denna underbara älskade lilla varelese” och de vore ju att missa något i livet…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..