Däck och psykisk ohälsa 

Som jag skrev innan så är det liiite mycket nu, typ med det mesta. Flytten går om två veckor och jag har knappt packat ett skit ännu då viktigare saker har kommit ivägen. Skitbilsproblem som kommit allt annat än lägligt dvs värsta tänkbara timingen ever. Och alla oförutsedda kostnader med det hade jag inte behövt just nu när själva flytten kommer ju kosta lite extra. Blä

Så när jag var och skulle byta däcken var det som att få en käftsmäll med ytterligare en fet oförutsedd utgift som inte kunde väntas med. Allt på en gång liksom, why not. Men för den skull så prutar jag inte på kvaliteten på en viktig sak som bildäck. Jag sa att jag ville ha bra däck som inte skulle ruinera mig totalt. Fick då tips om däcken jag köpte…. de var bra, det fanns budjet-varianter som var billigare och så klart mycket dyrare däck också. Jag litade på killen som jobbar med däck och tog de han rekommenderade trots att det sved hård i min redan ansträngda plånbok 😉

Visst hade jag kunnat tacka för mig och åkt runt till andra ställen för att se flera alternativ men orka liksom. Jag behövde ju byta däck pronto och var på plats. Och tid att jaga billigare bra däck fanns inte även om jag hade kunnat trolla på nåt vis. 

Det svider fortfarande i min tomma plånbok men jag är ändå nöjd med att ha nya bra däck till bilen 🙂

Idag har jag lämnat in bilen till verkstaden för att fixa de 5 tvåorna den fick på besiktningen. Ett surt måste om jag ska ha nåt att åka i. Snart har jag lagt lika mycket pengar på bilen som summan jag köpte den för ….. känns väl si så där…. 

så snälla snälla ni alla där uppe som man ber till….. Låt mig få slippa mera bilbekymmer och har ni lust så kan ni kanske se till att någon ”råkar” lämna en bra minibuss till mig bara så där. 

Tack

Det har kommenterats en hel del ang Linnea. Och jag har inte riktigt vetat hur jag skulle bemöta det då jag vet att gör jag det som Linnea vill att jag ska göra så blir det en del skit från en del av er. Tyvärr. 

Linnea är snart 18år och en väldigt klok ung kvinna. I denna fråga framförallt!

Hon har haft sina upp och nedgångar under ett antal år + ätstörning på det. Hon har aldrig någonsin skämts för det och hon har öppet pratat om det. 

En del av er tycker att det lilla lilla jag skrivit om Linnea och att hon är inlagd är hemskt gjort av mig som bla utnyttjar mitt barns mående för bloggens skull and so on. 

Först så vill jag säga att jag får inte betalt per klick utan har ett fast lön som inte påverkas av att det en kort period är flera som läser bloggen. Jag skulle behöva höja besökarstatistiken med ganska så många tusen nya läsare som dessutom stannade kvar även efteråt för att kunna begära en höjning av lönen 😉 

Jag respekterar er som tycker olikt mig men jag känner framförallt att varför ska man inte kunna skriva om psykisk ohälsa? Det är väldigt vanligt hos unga idag och är väl jättebra om man kan få bort den där skam-stämpeln som finns när det handlar om psykisk ohälsa. 

För det är inte skamligt!

Självklart vet Linnea om allt jag skriver när det handlar om henne! Jag skulle aldrig göra det utan hennes tillstånd. Aldrig! 

Hon sa för flera dagar sedan till mig att jag kunde förklara för er vad som händer kring henne men jag har avvaktat. Ju längre jag har väntat och varit orolig och rädd över hur responsen kommer att bli ( då en del av er anser att jag gör så fel ) desto mer har jag också kännt att jag sviker min dotter om jag inte lyssnar på hennes vilja att berätta. Att vara tyst mot hennes vilja är som att göra det skamligt för henne. Inte för att jag personligen har problem med att vara öppen om detta utan för att jag är rädd för era kommentarer! 

Helt sjukt att man år 2017 ska känna så ang psykisk ohälsa. 
En läsare, L skrev så klockrent om detta tycker jag: 
…..Jag tycker inte det är fel att prata om psykisk ohälsa, allt från depression/ångest, till ätstörningar till personlighetsstörningar, autism osv.

Det är dags att belysa och visa att man inte är en sämre människa och att man inte ska behöva skämmas över det.

Som en del av er skrev, känner jag en skrämmande attityd att man ska hyschhysch allt som rör detta problem. Hur tror ni barn känner då?

Man behöver veta att man inte är ensam och inte behöver skämmas över det. Man ska utan skam och osäkerhet kunna säga att jag har dessa problem och bli mottagen som vem som helst. Det är vuxna som dömer och är dömande. Barn som lär sig från början att alla är olika och att man kan vara och ha olika problem är dom som inte ser det som nått konstigt.

VI ska prata om detta. Det är fult att som vuxen anse att det är okey att skriva om en bruten arm men inte om en psykisk sjukdom. Ni gör ju det här till något skamfullt. Så många barn som mår dåligt idag och det ska det pratas tyst om. Det finns 12 åringar och yngre än så som tar livet av sig för att man inte får må dåligt. Ju mer man pratar öppet om det, ju lättare blir det att leva med psykisk ohälsa, vad det än är.

Vill Mirka prata om det, och Linnéa med är det så starkt och strongt av dom och jag kan inte annat än stå helt bakom deras beslut. Det kan rädda liv.

Är det inte dags att man accepterar och tolererar varandra och att fler kan ha rätt än en och att det finns fler rätt än ett rätt.

Väldigt kloka ord av dig L ❤️

Som jag skrev så skäms inte Linnea för sin psykiska ohälsa och nu är hon dessutom glad över att äntligen fått svar på allt. Äntligen har hon fått bekräftat att hon har en diagnos som hon har länge misstänkt. Äntligen har hon ( och även vi ) fått svar och även lärdom och hjälpmedel som kommer att hjälpa henne i framtiden. 

Hon behövde bli riktigt dålig för att få den hjälp hon har länge velat ha och det går framåt. 

Linnea kommer inte släppas vind för våg utan vi har stort förtroende och är tacksamma över den hjälp vi får från de läkare och övrig personal som är inblandade.

Jag känner igen mig själv en del i hennes mående då jag själv kämpade mot massa i sen tonår. Skillnaden är att jag pratade aldrig om det med någon. Aldrig att jag hade vågat göra det. Inte ens när jag blev tvångsintagen över en helg efter ett försök att avsluta mitt liv. Inte ett ord sa jag där och då och jag fick åka hem för att sedan ha kontakt med bup. Ett besök där jag bara reste på mig efter 10 min och gick ut. Satt aldrig min fot in där igen. Jag önskar att jag hade vågat öppna mig lite. Det hade nog besparat mig en hel del jobbigt under resten av tonårstiden. Bara jag inte hade skämts över hur jag kände mig och mådde. 

Jag tror helt ärligt inte att det kan komma någonting dåligt ur att man vågar öppet prata om psykisk ohälsa osv. Vågar man prata om det så ökar också chanserna att få den hjälp man behöver och även förståelse från folk runt om en innan det kanske är försent. 

Linnea – Vi älskar dig precis som du är och kommer alltid att finnas för dig och stötta dig i allt ❤️

Avslutningsvis: 

Du som väljer att kommentera det här inlägget, fundera en extra gång på ditt svar innan du trycker på ”send”. Att såra människor vinner man aldrig något på.

Kram på er ❤️

 1. Linda skriver:

  Som du sa vi lever i ett modernt samhälle och det är 2017 skamligt att inte kunna prata och diskutera psykisk ohälsa. Då psykisk ohälsa ökar bland unga och även sänks i åldern är det ett samhälls problem och måste diskuteras. Blir så upprörd när jag läser ditt inlägg ( kom till din blogg av en slump, varpå jag är glad för :)) stå på dig Mirka, dessa människor vet uppenbarligen inte hur och mycket ni har kämpat ( säkert bankat huvudet blodigt i väggen flera gånger) för er lilla fina Linnea. I have been there done that. Maktlöshet att inte kunna hjälpa sitt eget barn, bara se på när dem ” går” ner sig. Önskar ingen föräldrer ska behöva uppleva detta, ingen! Så ni som inget vet , uttala er inte!!! Jag brukade säga, jag kan bara vara mamma, jag har ingen verktyg att hjälpa min dotter. Jag hade inte kunnat fixa hennes brutna arm, det överlåter jag till dem professionella.
  Sköt om dig Mirka!

 2. I. skriver:

  Jag tycker att du och Linnea gör helt rätt! Har själv ett barn med ångest och depression som är väldigt öppen med det, och ett barn med autism som skämts mkt och mått ännu sämre av ansträngningen att försöka dölja det. Jag önskar er all lycka <3

 3. Helen skriver:

  Ni är båda en förebild som vågar och vill gå ut och berätta om detta, ännu tabubelagda ämne. All kärlek till er ❤.
  Jag är själv uppväxt med en mamma som led av manodepresivitet / bipolär. Men på den tiden (70-80tal) så sa man att hon hade ”dåliga nerver”.
  Jag som litet barn (föddes 1968) förstod inte varför man inte bara kunde laga de där nerverna som var sönder?
  På grund av tystnaden och skammen som då var ännu större gällande dessa sjukdomar, trodde jag att jag var den enda som hade en mamma som var annorlunda. Självmordsbenägen i perioder, jag visste aldrig i vilket skick hon var i när jag kom hem från skolan, ville aldrig ta hem kompisar då jag skämdes över att mamma oftast låg kvar i sängen.
  Jag utvecklade ett medberoende som följt med mig upp i vuxen ålder.
  Om jag bara haft någon att prata med då jag levde mitt i detta kaos! Om jag bara förstått hur vanlig denna sjukdom faktiskt är!
  Min idag 16-åriga dotter verkar ha ”ärvt” sin mormors sjukdom. Men även om det stundtals är rejält tufft, känns det ändå skönt att man idag är lite mer öppen om psykisk ohälsa. Dock tycker jag att vi kan bli än mer öppna om detta ämne.
  Som sagt, all kärlek till er. Jag beundrar både dig och Linnea för att ni valde att berätta.
  Att må dåligt från och till är inget skamligt eller något att skämmas över.
  Massa kramar!

  PS. Så fint hus ni flyttat till❤.

 4. Jättestarkt av er båda att gå ut och berätta. Finns så många som lider i tysthet och kanske känner sig lite starkare om de ser att det absolut inte är något att skämmas för. Kram på er

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..