Konsten att krydda rätt – matsveriges bästa kryddiga recept

<!–
wpp disabler
–>
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Kan du konsten att krydda rätt? Vi har låtit fyra svenska matbloggare dyka djupt ner i kryddburken och komma upp med kreativa och kryddiga recept. Dessutom bjuder vi på stor pepparspecial! Hitta din favorit, låt dig inspireras – och våga krydda!

När matbloggare får gå lös på peppar, chiliblandningar och exotiska kryddor blir resultatet både fantasifullt och smakrikt. Här är några Matsveriges bästa, kryddiga recept.

Jävligt gott har rört ihop en hemmagjord fempepparsås som serveras med en vegetarisk biff. Här hittar du receptet!

Tips! Läs också vår pepparspecial lite längre ner i artikeln!

Kryddig fisk med chilisås och couscous

Höstens kryddigaste fisk á la Zeinas kitchen är en utmaning vi inte missar att testa i vinter – klicka här för att komma direkt till receptet!

Visste du att… Svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar kommer alla från samma pepparplanta? De brukar kallas äkta peppar.

Five Peppers Brownie

Rawfood by Erika har pimpat gamla favoriter som till exempel Nori-rullar och Pasta med Alfredosås med olika pepparsmaker, men favoriten är nog receptet på en Five Peppers Brownie. Måste testas!

Laxgryta med nya smaker

När höstmörkret kryper allt närmare lagar Kryddburken en mustig laxgryta med nya smaker, missa inte receptet!

Pepparspecial: Grön, vit eller svart peppar – same, same or different?

Den allmänna uppfattningen är ofta att peppar, det är starkt. Och visst har peppar en tydlig arom, men olika pepparsorter kan ha väldigt olika smak – och kan både smaksätta såväl som förstärka andra smaker. Här går vi igenom några av de vanligaste sorterna och vilka råvaror de med fördel kan användas med.

Svartpeppar har en behaglig, varm hetta och stänk av rå svamp. Den passar till fisk- och skaldjur, nötkött, dressingar, svamp, pizza, tomat, vitkål, pastarätter och ris.

Tellicherry – världens finaste svartpeppar. Kommer från regionen Tellicherry i södra Indien. Tellicherry svartpeppar består av de största pepparkornen och är mustigare, fruktigare och mer aromatisk.

Vitpeppar har en fyllig och varm, lite stickande hetta med inslag av halm. Den passar till fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött, bechamelsås, spenat, blomkål, majonnäs och skarpsås.

Hettan sitter i pepparkornets kärna, aromen i skalet. Smaken frigörs när skalet krossas och därför smakar nymald peppar mer.

Grönpeppar är mer syrlig och frisk med örtig smak och inslag av chèvre. Den passar bra till fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött, kyckling, mejeriprodukter och ljusa såser.

Rosépeppar tillhör inte pepparsläktet utan kommer från ett tropiskt träd. Smaken är fyllig och blommig med sötaktig viol. Den passar till fisk och skaldjur, kalv, lamm, kyckling, ljusa såser, desserter och som dekoration.

Kryddpeppar tillhör heller inte pepparsläktet utan är de torkade bären från ett tropiskt träd. Den är söt, fruktig och smakar milt av nejlika. Passar till fisk, de flesta former av kött, vitkål, grönkål och ljusa såser.

Peppar är en krydda som kommer i olika sorter och varianter. Våga testa och vidga smaklökarna. För att läsa mer om peppar, kryddor och smaker, klicka här och kolla in vår film om peppar!

Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..