ANNONS

Har du koll på var ditt bröd växer?

/
Artikeln är ett annonssamarbete med Pågen

Ett gott bröd bakas inte på vilket råg och vete som helst. Nej, det måste vara av högsta kvalitet och odlas med passion, kunskap och kärlek. Andreas Olsson och Mårten Svensson är svenska lantbrukare. De lever och verkar med respekt för naturen och dess goda råvaror. Så här tänker de om ditt bröd.

48 meter ifrån Lilla Harrie Valskvarn ligger Hila Farm. På den gamla gården från 1922 bor Andreas Olsson. Redan på 70-talet körde han och pappa Bo traktor till kvarnen och levererade det finaste av spannmål. Andreas visste tidigt vad han skulle bli när han blev stor. Bonde såklart. Som pappa och farfar och farfars far.

Bröd – kräver kärlek hela vägen

Pågen är ytterst noga med vilka gårdar de tar säd ifrån. Det ska vara kärlek hela vägen, från sådd till limpa. I praktiken betyder det till exempel att vetet och råget som brödet bakas på, växer nära egna kvarnar och bagerier. Spannmålet måste vara rent. Pågenbönderna måste även leverera fina skördar utan att gödsla med sådant som varken är bra för människor eller jord.

Det är inga problem för Andreas. Pappa Bo lärde honom tidigt att höstvetet måste gro och växa till en viss storlek för att klara vintern. På våren, när sådden sker, måste marken ha rätt fuktighet och när ostanvinden sveper in så är den första torrperioden på gång. De fält som har låg lerhalt torkar snabbare än andra och måste därför skördas först.

Utöver stor hantverkskunskap krävs tajming – och en gnutta mod, för att resultatet ska bli gott. Under våren och försommaren spenderar Mårten mycket tid ute på fälten för att övervaka plantornas utveckling.

Även om långt ifrån alla passerar Pågens nålsöga, så lyckas vissa gårdar år efter år. Ett bra exempel på det är Coyetgården i Hjärup där Mårten Svensson är den sjätte generationen lantbrukare i sin släkt. Precis som Andreas så har han lärt sig av sin far att lita på sitt omdöme och att följa naturen. Det är lätt att bli stressad när grannarna redan sått, men man måste våga vänta på rätt tillfälle så att fröet får bra kontakt med jorden. En lerig jord förlåter ingenting, men den ger goda skördar om den behandlas väl. Rätt tajming är viktig. Det gäller att veta när man ska gödsla och när man ska låta bli.

Nästa gång du befinner dig i Skåne eller Västergötland och kommer till ett fält nära någon av Pågens kvarnar eller bagerier – stanna upp. Känn vinden mot din kind, hör hur fåglarna sjunger och hur friskt grödorna doftar. Precis här, i bördig god jord, växer ditt bröd. Varför nöja sig med något mindre?

Artikeln är ett annonssamarbete med Pågen
0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00