I annonssamarbete med COMFORT

Vård av höstens kläder

I annonssamarbete med Comfort

Hösten är här igen och med det tar man också fram höst och vinterkläderna igen efter den långa härliga sommarvilan. För mig innebär de kommande månaderna mera tvätt och klädvård eftersom barnen gärna plaskar i alla vattenpölar och kommer hem leriga och fina 😉

I överlag har vi ju på oss mera kläder nu vilket ger mera tvätt så maskinerna får jobba på lite mera igen. För mig gör det dock ingenting för jag tycker om att ta hand om tvätten. Att känna den rena känslan och doften från nytvättade kläder är underbar 🙂 Och även om jag är noga med att inte överdriva användandet av sköljmedel så tycker jag om den mjuka känslan de ger kläderna och de fräscha dofterna som sprids när kläderna hänger på tork.

Jag gillar att testa produkter och dofter som jag inte har testat tidigare och barnen hjälper gärna till att välja en flaska med ny doft som tilltalar de. Den här gången har vi testat 3 dofter från Comfort Creations och vår favorit blev Strawberry & Lily Kiss 👍 Men de andra är också toppen 😉

Jag tänkte ge er några tips på hur jag vårdar kläder och nu framförallt kommande säsongens kläder som ska tas fram.

1: Jag hängtorkar alltid ytterkläderna … eller faktiskt det mesta i klädväg. Torktumlar enbart strumpor och vissa diverse småplagg 😅 Jag tycker att de hållet bättre av det helt enkelt.

2: Jag förvarar höst och vinterkläder i stora plastlådor så att de inte blir dammiga och de är också lätta att hitta sedan när det är dags att ta fram de. Viktigt för mig är också att tvätta de rent innan jag packar undan de 😉

3: Det är faktiskt ytterst sällan man har behov av att använda förtvätt. Jag gör det i stort sett aldrig för så smutsiga har inte kläderna varit. Man sparar dessutom på miljön och det gör man även om man försöker tvätta på max 40 grader vilket räcker för nästan all tvätt 😉

4: Ofta tvättat vi kläder alldeles för ofta i onödan. Många gånger räcker det att hänga plagg ute i friska luften för vädring en stund. Det gör jag oftast tex med småbarnens höstkläder. Ev gegga i galonkläder får torka så borstar jag sedan bort geggan. Så gör jag ett par vändor innan jag tvättar de ordentligt.

Jag använder sköljmedel till alla kläder förutom tex jeans, träningskläder och ytterplagg. Eftersom jag hängtorkar alla kläder så blir kläderna då mjukare än utan sköljmedel. Mina barn älskar fleecejackor och de blir lätt väldigt elastiska utan sköljmedel så där är det extranoga med att använda sköljmedel. Fleece noppar sig gärna men mycket mindre med sköljmedel 😉

Har du några bra tips på hur man bäst vårdar kläderna?

 1. Hej fina du. Det måste verkligen bli mycket plock med kläder och så för dig, jag tycker det blir en del med två barn 🙂 Du skriver att tvätta kortare program och lägre temperatur sparar på miljön och det är bra, men som jag förstår är sköljmedel inte alls bra för miljön så kanske bra att skippa det också 😉
  Ha en fortsatt fin kväll <3

 2. Sköljmedel är inte snällt mot miljön, så det är både billigare, smartare och snällare att använda ättika när man tvättar! Det är även skonsammare mot kläderna, och tar bort dålig lukt. Räcker med endast två matskedar i sköljmedelsfacket!

 3. Blanda 3 dl 24% ättika med 7-8 delar vatten i en flaska. Tillsätt doftolja 10-25 droppar (the body shop har jättebra!!)beroende på hur mycket doft man vill ha. Skaka flaskan vid varje användning. Tvätten luktar verkligen rent och fräscht, tar bort surlukt samt rengör tvättmaskinen på köpet. Har använt detta i en månad nu och är helt såld!!! Testa testa 🙂

 4. Håller med på det mesta utom det med förrätt. Betydligt värre använda sköljmedel som släpper ut plast i vattnet. & är jäkligt dyrt. Vi kör på ättika & kläderna håller sig fräsch betydligt längre & t om tonårssvettlukt försvinner direkt

  1. Vad ja hört så torkar gummilister o packningar fort o då risk för att maskinen börjar läcka ut vatten på golvet o har man då riktigt otur kan ju det leda till vattenskada.

   1. Det är ju inte ren ättikssprit man använder direkt och tvättmaskinen använder ju en avsevärd mängd vatten som spolas genom rör och ledningar. Men jag kan hålla med om att det är onödigt att tillsätta i all tvätt.

 5. Slutat använda sköljmedel sen länge sen, sliter på kläderna plus barns kläder bör man inte använda sköljmedel på då ingen vet vad kemikalierna gör med barnen på lång sikt.

 6. Det som upplevs som mjukt efter att ha använt sköljmedel är en form av plast som binder upp fukt vilket betyder att vi går omkring med fuktiga kläder. Förutom att fibrerna i kläderna förstörs så är det inte miljövänligt då kemikalierna i sköljmedel är svåra att bryta ned.

  I sköljmedel tillsätts dessutom ftalater – en omdebatterad kemikalie som är förbjuden i flera EU-länder, ftalater är hormonstörande och ger ofta upphov till hudirritationer, klåda och eksem.

  Jag tycker det luktar illa och får huvudvärk av lukten. Ättika fungerar mycket bättre.

   1. Och ska torka sönder gummilister o packningar,vilket gör att maskinen börjar läcka vatten o i värsta fall kan det leda till vattenskada…

    1. Jag undrar var du läst det, är intresserad själv och jag har inte hittat någon information om att det är dåligt att använda hushållsättika i tvättmaskinen. Ättika är ju en svag syra och den hushållsättika man köper i affären är ju en utspädd lösning som man aen späder innan man häller det i tvättmaskinen. Har lite svårt att förstå hur den svaga lösningen skulle kunna skada maskinen.

 7. Har följt dig länge då det är intressant att se hur livet i en så stor familj ser ut, men nu blev jag lätt irriterad – du som har så många barn som ska leva länge på denna jord, ändå väljer du att använda och göra reklam!! för något som sköljmedel? Kanske inte sett så mycket miljötänk på bloggen över huvud taget men hoppas du tänker om och tar bort detta inlägg och slutar använda sköljmedel 🌸

 8. Haha, snacka om motsägelsefullt , ingen respekt för kläder o skor som ligger som skit / skräp i bilen .. nästa om o vårda sina kläder ..😳

 9. Idag behöver man inga sköljmedel för att kläderna ska dofta gott.
  Det värsta är att först luktar TVÄTTmedlet, sen SKÖLJMEDLET, och sen allt dofta gott som folk själva slänger på sig.
  Tvätten idag blir REN av tvättmedel och som en del skriver kan man tillsätta lite ättika, men varför skulle man det?
  Det behövs inte med de tvättmedel och maskiner vi har idag.
  SKA man nödvändigtvis ha sköljmedel bör man ta ett tvättmedel innan som INTE doftar

 10. alltså de där med sköljmedel, jag VET ju att de är dåligt. men kan inte sluta! de luktar ju såå gott, vill ha nåt som ersätter exakt den lukten jag har och de tror jag kan bli svårt haha 🙁

  1. Jag har varit likadan. Men så bestämde jag mig för att sluta med sköljmedel. Idag använder jag endast parfymfritt tvättmedel (skona). Går alldeles utmärkt. Det handlar om vana! Bättre för miljön, bättre för tvättmaskinen. Framför allt -bättre för hälsan!

   Nu klarar jag inte alls av medel med parfym, det känns ofräscht och luktar alldeles för starkt och mycket 🙈

 11. har du nån modd eller nånting på mina kommentarer? kommenterat flera gånger men de kommer aldrig upp längre, förut syntes det direkt varje gång jag kommenterade.. har aldrig skrivit något olämpligt heller så förstår inte 🙁

 12. En expedit berättade att kläder med strecht ska absolut inte tvättas med sköljmedel
  Strechten försvinner /försämras.

  Vet inte om det stämmer, använder aldrig sköljmedel iallafall.

 13. Mirka jag förstår att du får betalt för ditt samarbete men just sköljmedel känns inte bra. Läs på lite om vad sköljmedel innehåller och gör med din tvätt, din hud och vår miljö!

  Skulle aldrig använda det! Har i princip aldrig använt men vet att min mamma gjorde det i min uppväxt. Lärde mig först att jag inte skulle använda det då det skadar fibrerna i kläderna och gör att hållbarheten förkortas.

  Men efter jag flyttat hemifrån och själv avstått från att använda det har jag inte haft problem med eksem – vilket jag hade när jag var ung. Sätter det i samband 😉

  Nu har jag egna barn och har aldrig använt just sköljmedel då jag är rädd för att utsätta dem för skadliga ämnen/kemikalier osv. Plus att jag blivit mer miljövänlig över lag!

  När det gäller just tvättmedel/sköljmedel så går det att tvätta rent skonsamt. Jag använder sedan en tid tillbaka Norwex tvättmedel – som är så himla bra! Tvättar defenitivt rent, går att använda till både kulört och vit tvätt och dina plagg blir så fina i färgerna – pga inga tillsatser fastnar kvar i kläderna. Dessutom blir de mjuka och fina!
  Doseringen är dessutom 1tsk per maskin. Så drygt och du slipper släpa hem en massa stora förpackningar! Se info om det här.
  Dyrt när man köper in, ja men det räcker väldigt länge!! Perfekt att förvara i en liten plåtburk 😉 Alla jag känner som testat har blivit väldigt nöjda! Känns dessutom bra att varje familj bidrar till en bättre miljö! Förstår att du kanske ogillar denna ”reklam” men låter dig gärna testa tvättmedlet så att du märker själv! Har inget eget företag men är återförsäljare för det och är man intresserad går det att beställa via mig 😉 Hälsn Malin

 14. Kul att du älskar att tvätta, men då du är förkyld kanske du inte skall stoppa näsan i nytvättat(eller gå på bio och utsätta andra för smittorisk.) 😉

 15. Använder heller aldrig sköljmedel. Helt onödigt. Tråkigt att ni blir pålurade att göra reklam, såg samma hos Carin da Silva för några dagar sedan.
  Mitt bästa tips för träningskläder är Icas sporttvätt. Har provat nåt annat medel, enkom för träningskläder, som jag inte tyckte fungerade, men Icas funkar tycker jag.

 16. Roligt att se att hur alla går igång på sköljmedelsdiskussioner numera! Och hur farligt det är för miljön. Det verkar vara ”inne” att göra det. För ett par veckor sedan flög Mirka och familjen till Turkiet, över lag när folk åker på semester då är det kommentarer som -åh vad mysigt, -njut av semestern osv, det är inga ”farligt för miljön diskussioner” då. 😏

  1. Jodå, titta in hos Isabella Löwengrip, hon får skit för att hon flyger. Nu flyger ju hon typ var 3: dag. Och mirka kanske var 3:e år. Så förmodligen anser folk att mirka var värd det den här gången.
   Men att slentrianmässigt använda sköljmedel i nästan varje tvätt, för att det doftar gott, är onödigt. Som många skriver.

 17. Vansinne för både miljö , kläder , och människor med dessa kemikalier som sköljmedel innehåller .. dyrt är det också ! ättika gör att kläderna behåller färgen bättre , tar bort lukt ur kläder och tvättmaskin samt håller rören rena från tvättmedelsrester . hudceller och annat som ”kläggar” igen rören och får tvättmaskinen att lukta surt till slut , Ättika är bra till hur mycket som helst .. Googla och se 🙂

 18. Sköljmedel är ett gissel…de flesta anser att de ”tar då lite” och att kläderna inte ” doftar rent” annars… Men för oss doftöverkännsliga är det ett fruktansvärt gissel…. Inte nog med att tvättmedlen doftar…kombinera det med sköljmedel och så slänger vi en bodylotion (som ju doftar sååå gott) och en skvätt hårspray och spraydeo…som grädde på moset lägger vi till lite av den nya parfymen…..
  Detta ger en doftexplosion som gör att jag tex ofta får gå ut från affärer och fik för att personen vid bordet bredvid har på sig allt detta…och det är väll ok för mig…jag måste inte gå på fik..handla kan jag göra i en annan affär/lite senare…men för våra Barn..jag har barn som tyvärr ärvt min överkännslighet…barn som får migrän och andningsvårigheter i värsta fall för att föräldrar till andra barn på skolan anser att det ” doftar sååå gott” med sklöjmedel,som inte förstår att barnparfym( vilken vansinig uppfinning) ger andra barn problem..älder barn som förutom sklöjmedlet deras föräldrar använder även sprayar på sig en massa andra dofter efter gympan tex eftersom deras föräldrar lärt dem det …Barnen kan inte lämna skolan, de kan inte välja att vara kvar i en lokal eller att komma tillbaka senare..de är enligt Lag tvingade att vara i den här miljön , för alla dessa barn skull så borde vi väl alla kunna föregå med gott exempel både i att välja parfymfritt så mycket vi kan och att begränsa mängde av dofter i möjligaste mån
  ( nu har jag tack och lov mycket förstående föräldrar i mina barns klasser…..men det finns ju fler klasser på skolan där det är svårare att få medelandet att gå in 🙁 )

  1. Jag kunde inte skrivit det bättre själv. Jag får också ont i huvudet och blir täppt i näsan av alla dessa dofter. Skulle aldrig klara av att bo i Stockholm och behöva bli påtvingad dofter i tunnelbanor o liknande. Åker inte kollektivt alls, kör gladeligen min egen bil där jag slipper andras dofter. miljöbov? Japp! Men det är ju de som sprutar runt en massa dofter också.

 19. Hej, Jag tvättar underkläder 60 grader, handdukar sängkläder i 90 grader, och alltid förtvätt, även vid lägre temp.
  Tycker om att veta att bakterier , svamp och stark svettlukt etc dör.

 20. Jag är övertygad om att ingen människa skulle utsätta sej själv eller framförallt sina barn för sån påverkan som dessa gifter har på vår hälsa .. om de visste ,Det är ren okunskap och tron på att säljs det i affären så kan det ju inte vara farligt …? De multiföretag som tillverkar och säljer skiten har inget samvete alls, Det är bara guden Mammon som gäller ! sen undrar vi varför bland annat allergier och cancer ökar lavinartat ? Så snälla människor utsätt åtmindstonde inte era barn för skiten för att vissa utan samvete ska tjäna miljoner på att de ska dofta gott 🙁

 21. Jag finner det i sig positivt om du numer stortrivs med tvätten, Mirka. Jag minns när du skrev att det var så svårt att få barnen att hjälpa till med den. Men förutom allt det här med sköljmedel, så funderar jag kring ”förkyld- stå med näsan i nytvättade kläder”, hur går det ihop?

 22. Förstår ju att varenda krona är välkommen men snälla Mirka sälj inte dej själv till reklam för en vara som skadar dina barn kroppsligt och deras framtida miljö för att hjälpa ett multiföretag att tjäna ännu mera på folks okunskap .. har du en stund över så sätt dej in i vad du gör reklam för . Det finns nämligen fler som inte inser att det handlar om betydligt mer än att lukta gott och kläderna blir mjuka …

 23. Hej! Jag har en 1årig dotter, första barnet. Tycker det är så svårt inför vintern, vilken vinteroverall skulle du rekommendera? Vi bor i Mellansverige. Tack för en inspirerande blogg!

  1. Oj, det där är verkligen jättesvårt 🤔 Till Lilja och David hade jag overall från Name it som jag tyckte var bra. Även polarn o Pyrets är superbra tycker jag 😉

  2. Gneis! Tunna och smidiga så barnen inte blir michelingubbar. Vilket jag tycker de blir av tex kappahls kaxs. Didriksson är också bra. Har ärvt både gneis o Didriksons till mina barn och de håller.

   1. Håller med om Gneis, bästa overallerna! Men jag har aldrig haft de till en 1-åring utan bara lite större barn.

 24. Ser ut att behöva skrubba tvättmedelsfacken. Använder endast parfymfri sköljmedel, godkänt av astma och allergiförbundet. Då får man den mjuka känslan, men utan stark doft av parfym.

  1. Ser nu att min kommentar låter väldigt otrevlig! Slarvar själv med att rengöra facken ibland, och det blir rätt mkt bakterier och gegga där. Ville bara påminna!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..