Lucia, Nisse och allergi

Igår var det Lucia-firande på förskolan. Kl. 8 i kyrkan så jag klev upp 30 min tidigare än vanligt då vi behövde komma iväg tidigare. Lilja har länge pratat om att vara en pepparkaka så jag köpte nya dräkter till henne och David. Men när jag skulle klä på de små så ville de inte alls vara medgörliga 😬 De ville inte till kyrkan! De ville inte fira Lucia. Eftersom Lilja har tidigare nämt ett antal gånger att hon inte ville stå framme framför föräldrarna och sjunga så jag valde att hoppa över kyrkan och bara delta i fikat efteråt.

Då ville David ta på sig sina pepparkakskläder 😉

Tillslut blev det bra och barnen var nöjda vilket är viktigast.

I går morse hade Nisse lämnat ett brev och förtrollade jellybeans

Jättespännande

De planterade bönorna i 2 glas fyllda med socker och ställde glasen bredvid Nisse hus 🙂

Och i morse….

Det hade vuxit upp klubbor 😁😇

Mina orkidéer som jag experimenterat med blommade så fint i våras ( tror jag det var ). För någon vecka sedan planerade jag att kasta de men när jag köpte julstjärnor som skulle ta orkidéernas plats, såg jag att de var på väg att blomma 😅

De får nog bo kvar ett tag till 😂

Igår flyttade en Amaryllis hem till oss 😍 Älskar julblommor för de är så fina och det gör inget att de dör efter julen, jag behöver inte känna mig så kass på att ha blommorna i liv liksom 🤣

En liten undran om pälsdjursallergi…

Jennifer är 16år och har inte under uppväxten visat tecken på att vara allergisk mot varken djur eller annat. Vi har haft kaniner, katter och hund utan att hon på nåt vis reagerat. För nästan 1,5 år sedan reagerade hon första gången pga en hund. Fick kliande röda ögon och näsan täpptes igen. Efter det har hon varit i kontakt med andra hundar och bara reagerat på vissa av de. Sen även mot sin pojkväns katt.

I onsdags var Jennifer med mig hem till Carola och hon kände ganska snabbt av katterna som hon lekte en hel del med. Efter 1,5 timme hos Carola var Jennifer rejält täppt i näsan och ögonen rann. Jag ska boka tid för allergitest för det är inte några tvivel om att det blir värre för Jennifer. Hon har tagit receptfria antihistamin-medicin hos sin kille men tycker inte att de hjälper så mycket längre.

Är det vanligt att allergin kan dyka upp så från ingenstans?

Nu ska Linnea till tandläkaren 😬🙈

Ha en fin dag ❤️

 1. Kan komma när som helst och nu är det kanske så att hon utsatts för mkt och det blivit droppen som fått bägaren att rinna över. Kattungar är också mer allergena än vuxna katter.

 2. Först : jättebra att du lyssnade på ditt barns önskan att inte behöva stå framför alla vuxna och uppträda ..Lucia ska vara roligt för barnen i första hand…att vuxna ska få se ett ” fint Luciatåg ” kommer lååångt ner på listan 😊
  Sedan dina blommor :Sköter du ( dvs.missköter 😃😎) du dina orkidér bra, har dem i ett lagom varmt rum med hyfsat rätt luftemeratur och inte vattnar dem i onödan så håller de o blommar om gång på gång 😃..( o amaryllisen ska du spara i sin kruka, ställ den bakom en gardin där den inte syns och vattna den inte alls .. I början av december/slutet av november beroende på när du vill ha envacker blomma..tar du fram den igen ger den en ordentlig ” rotblöta”och håller sedan jorden fuktig , ställ den på en ljus plats då… Jag har amaryllisar som är både 3 o 4 år gamla som sätter nya knoppar nu så jag får vacker blomning fram till nyår )

 3. Jag har i vuxen ålder blivit rejält känslig mot katter och vissa andra pälsdjur. Hade inte reagerat något innan dess och då har pälsdjur funnits i mitt liv sedan födseln.
  I våras gjorde jag ett allergitest som inte visade på någon allergi överhuvudtaget. Måste ändå ta antihistaminer varje dag för att klara av katter (vi har en misse hemma).

 4. Åh tack för tipset med nisses magiska bönor. Det ska jag göra till mina dagbarn. Spännande! Tack för en fin blogg. Trevlig helg ❤️ kram

 5. Vi har också haft katt länge men inte just nu och vi har också träffat katter och hundar. Min son som är 14 har aldrig för ut visat nån allergi för djur. Men nu helt plötsligt så blir han superallergisk av särskilt katter men även vissa hundar. Jättetrist när han älskar katter.
  Jag tänjer att det har med åldern att göra att det kommer nu. Finns ju vissa skeden i livet som saker ändrar sig i kroppen.

 6. Jag var vuxen när jag reagerade mot katt första gången Dessutom tror jag att man reagerar mer på kattungar,gör i alla fall jag.

 7. Jag typ bodde bland djur som barn, i ladugård, på höskulle, hade katter… Kände då ingenting. Sen plötsligt i högre tonåren blev jag allergisk mot alla pälsdjur. Konstigt och trist!

 8. Jag trodde man var lyckligt lottad när man växer upp utan att vara allergisk men tyvärr så är det inte så; både min man, som är uppvuxen med hund och katt, och vår dotter har fått allergi mot pälsdjur i vuxen ålder

 9. Hej!
  Jag är allergisk mot alla pälsdjur och har varit det sen jag var liten. Dock skiljer det sig med just hund. Vi har hundar som jag var haft sen dom var valpar och dom tål jag utan problem(en border collie och en dvärg spets/chiuaua), träffar jag däremot andra hundar som jag inte bor med så är jag helt plötsligt allergisk mot dom.
  Så det med allergi kan utspela sig väldigt olika från person till person.

 10. Mitt ena barn fick i puberteten pälsdjursallergi, hon har haft katt och kanin hemma hos sin pappa men inte hemma hos mig eftersom jag är allergisk. Vi tog allergitest och det visade sig att hon var allergisk emot katt, häst,hund. Däremot går vissa hundar bra, vi har en hund men innan vi köpte den på riktigt så fick vi prov ha den i två veckor. Den funkar jättebra. Men tydligen så kan det komma i just den åldern hos tjejer, kanske hos killar också. Det kan även komma efter en graviditet tydligen. Så det är bara att kolla, det finns ju så att det går att vaccinera men på den tiden så krävdes det sprutor flera gånger i veckan, kan vara annorlunda nu. 🙂

 11. Ja det kan tydligen dyka upp när som helst. Vi hade katterna när barnen föddes och efter några år började dottern visa sig allergisk mot dom. Sonen blev helt plötsligt allergisk mot hästar fast han varit i stallet flera gånger och storasystern ridit i flera år. Han började sen efter det även känna av katter.
  För det mesta så brukar vanliga allergitabletter hjälpa men ibland får dom även ta receptbelagd medicin.

 12. Min sambo fick djurallergi efter 30 år då han började jobba med djur. Ofta är det personer som utsätts då och då men i höga doser som utvecklar än de som har djur vid sig lite hela tiden..

 13. Håller med Karin, första kommentaren. Mycket spelar in. Måendet, immunförsvaret. Utsätts kroppen dessutom för mycket kemikalier, tillsatser, socker, gluten m.m. så ”fylls bägaren”. Rätt vad det är rinner det över vilket kan resultera i allergier, eksem etc. Det kan man drabbas av när som helst oavsett ålder/tidigare allergier etc.

  Äta så rent som möjligt, gärna ekologiskt och laga allt från grunden. Dra ned på socker och gluten m.m. som har inflamatorisk effekt. Öka kost med antiinflamatorisk effekt. Se till att ha rätt balans mellan omega3 och omega6. Stort intag av en omega3 som funkar (Omega3 har förutom mycket annat med kroppen även positiv effekt vid psykisk ohälsa).

  Det är oxå viktigt att få i sig tillräckligt av alla de mineraler och näringsämnen som vi behöver. För att kroppen ska kunna fungera optimalt.

  Ett tips är att ha koll på citronsyra, undvik det (den kemiska tillsatsen)! Finns i massor av livsmedel. Både dolt och synligt på innehållsförteckning.

 14. Min bror är uppvuxen med katt sen småbarnsåren men när vi tog in och hjälpte en hemlös katt så startade hans allergi (ca 14 år) och idag tål han inga pälsdjur alls!

  Min sambo är även han allergisk mot katter, häst och hund men tål ändå vissa hundsorter! Vi hade en pumi som ska vara allergifri och den tålde både min sambo och min bror!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..