God äppelpaj 🍎

God förmiddag 😀

Solen skiner och det ser ut att bli en skön höstdag. Det har varit riktigt kallt men ska visst bli varmare till helgen vilket jag hoppas på ☀️

Jag försöker ta vara på förmiddagarna för ju längre dagen går desto mera ork försvinner just nu. Förkylningen suger verkligen musten ur mig just nu. Jag har dessutom druckit alldeles för lite vilket påverkar direkt mina urinvägar när jag är sjuk så hej till uvi. Nu hinkar jag i mig vatten och ska iväg och köpa hem citron. Det brukar hjälpa fort….

Lilja blev krasslig igår, helt sänkt stackaren 😟 Just nu verkar hon vara pigg och sig själv igen men vi får väl se hur hon mår framåt kvällen.

Igår frågade Älva om vi kunde baka äppelpaj och eftersom vi har en hel del färdiga, fina äpplen i träden så varför inte 😉 Kevin hjälpte Älva och David att plocka äpplen medans jag letade efter en recept.

Hittade en ny med flingsalt som lät spännande och den blev också riktigt god enligt de flesta av oss 👍

Äppelpaj med flingsalt ( 6 portioner )

Ingredienser:

Ca 800g äpplen

1 tsk kanel

2 tsk socker

1 krm flingsalt ( viktigt att det är just flingsalt )

Smör till formen

Smuldeg:

125g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 1/2 dl socker

1 1/2 tsk flingsalt ( viktigt att det är flingsalt )

Sätt ugnen på 225 grader.

Smuldeg: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, lite i taget av saltet och smaka av degen allt eftersom så sältan blir lagom.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform ( ca. 28cm i dm ).

Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20-25 min, tills den fått fin färg.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass 🙂

Jättegott!

Jag har en fläskytterfile som ska lagas idag…. Tar gärna emot tips på någonting gott med den, är så trött på att alltid göra samma gamla rätt 😅

Kram ❤️

 1. AniLove skriver:

  Vad spännande med flingsalt i äppelpajen! Har aldrig hört talas om det, men måste absolut testa vid tillfälle. Blev inte så mycket äpplen på mina träd i år (det torkade så enormt ute hos oss förra året), men nån paj ska jag nog lyckas få ihop till.

  Nu lär du förstås ha hunnit tillaga din fläskfile för den här gången, men om du vill testa något nytt en annan gång, så kan jag tipsa om kreolsk gryta med fläskfile och heta korvar hos Tasteline (https://www.tasteline.com/recept/kreolsk-gryta-med-flaskfile-och-heta-korvar/). Galet gott, och en favorit här hemma. Jag brukar dock se till att oliver och allt sånt är hela när de åker i grytan, så att de som inte gillar sånt kan plocka bort dem (och ge dem till mig, haha).

  Trevlig helg!

 2. JLB skriver:

  åh jag skulle också vilja göra äppelpaj av alla äpplen vi har men finns liksom ingen tid.. testa en fläskfilépasta vetja! koka stora snäckor, icas lumaconi är bäst enl. mig. stek champinjoner och lök, tillsätt grädde, de kryddor man vill ha, en buljong och puttra en stund, stek fläskfilén i annan panna, blanda allt och toppa med riven ost!
  ett tips bara i välmening, det heter ett recept 😉

 3. Millie skriver:

  Den pajen måste jag prova!

 4. Men Carina varför var denna fråga konstig? Sen var inte frågan till dig. Om man är myndig har väl ingen betydelse. Alla är väl inte lika. Men nu svarade Mirka att det gått bra.

 5. Helena skriver:

  I kvällens avsnitt av halv åtta hos mig så gjordes det den Coca Cola pulled pork av just ytterfile.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..